A Rétyi Nyírt félti a Zöld Erdély Egyesület

Bíró Blanka 2013. június 10., 17:26

Beadványban kérte a Zöld Erdély Egyesület a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy vesse stratégiai környezeti vizsgálat alá a Holzindustrie Schweighofer rétyi területrendezési tervét. A civil szervezet közleménye szerint elemezték a területrendezési tervet és összevetve a törvényes szabályozásokkal, megállapították: szükséges és indokolt a stratégiai környezeti vizsgálat lefolytatása.

Az osztrák óriáscég tervezte üzem szomszédságában található ugyanis a Rétyi Nyír országos érdekeltségű és a Natura 2000-es európai hálózat részét képező természetvédelmi terület, amelyre egyértelműen potenciális hatással lenne a fafeldolgozó. Ez esetben a stratégiai környezeti vizsgálat a vonatkozó 2012/918-as kormányhatározat alapján kötelező.

A Zöld Erdély Egyesület szerint a Schweighofer területrendezési tervének hét olyan eleme is van, amely a jogszabály szerint kötelezővé teszi a stratégiai vizsgálatot: az elektromos- és a hőenergia termelését célzó ipari berendezés, ipari egységek fejlesztése, a területrendezés, beleértve a parkolók létesítését, vasútvonalak létrehozása, a víz hosszú távú tárolása és a felszín alatti vizek hasznosítását célzó létesítmények, valamint a hulladékégetés.

Az osztrák beruházó Rétyre tervezett üzeme a környezetvédelmi engedélyeztetés első szakaszában van, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél iktatták a területrendezési terv első változatát, a hatóság május 27-én hozta nyilvánosságra a dokumentációt, 15 napon keresztül fogadják az észrevételeket, majd ezeket is figyelembe véve döntik el, szükségesnek tartják-e a stratégiai környezeti vizsgálatot.

Ha a környezetvédelmi ügynökség ezt nem fogja kérni, a területrendezési tervet környezetvédelmi szempontból elfogadottnak tekinti, figyelmeztet a Zöld Erdély Egyesület, amely a tegnap iktatta beadványát, kérve a vizsgálat elkezdését. Kovács Zoltán Csongor, az egyesület elnöke úgy véli, ha kérik a stratégiai környezeti vizsgálatot, akkor a megszabott környezeti paraméterek figyelembe vételével környezeti hatásvizsgálatot kell végezni, és csak az erről készült jelentés nyilvánosságra hozatala után adják ki a környezetvédelmi véleményezést, ami jóváhagyó vagy elutasító.

Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója a Krónika kérdésére leszögezte, törvényesen járnak el a nagyberuházás ügyében. „A civil szervezetek feladata, hogy petíciókat küldözgessenek, mi azt meg is fogjuk válaszolni, ám a törvények szerint járunk el. A Schweighofer létesített már öt gyárat az országban, éppen mi nem fogunk akadékoskodni” – szögezte le az igazgató.

Amint arról beszámoltunk, a Zöld Erdély Egyesület korábban már jelezte, hogy minden civil mozgalmi és jogi eszközzel fellép a Rétyre tervezett „erdőpusztító nagyüzem” magvalósulása ellen. Az osztrák cég székelyföldi megtelepedése ellen korábban számos civil szervezet és a székelyföldi fafeldolgozó kisvállalkozókat tömörítő szervezetek is szót emeltek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat