A medvék kilövését tartja az egyetlen hatékony megoldásnak a Hargita megyei vadászegyesület elnöke

Bede Laura 2018. augusztus 09., 12:32 utolsó módosítás: 2018. augusztus 09., 13:33

Szerdai információ szerint hat tusnádfürdői medve kiemelését hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium abból a tizenkét példányból, amelyek eltávolítását korábban a helyi illetékesek kezdeményezték. Csütörtökön viszont már arról tájékoztattak, hogy négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járult hozzá a román Környezetvédelmi Minisztérium. 

Két medvét kilőhetnek Tusnádfürdőn Fotó: Veres Nándor

Az egyetlen hatékony megoldás az én álláspontom szerint az lenne, hogy ha ennyire túlszaporodott a medveállomány, akkor kilövési keretet kell adni – mondta el a Krónika megkeresésére Rafain Zoltán, a Hargita megyei Szent Anna Sporthorgász- és Vadászegyesület elnöke. Hozzátette,

az áthelyezés nem megoldás, hiszen ha ezek a nagyvadak bejárnak egy adott településre, akkor ugyanezt fogják csinálni ott is, ahová szállítják őket, mert ehhez vannak hozzászokva.

Ugyanakkor a vadászegyesület elnöke szerint inkább politikai nyilatkozat, mintsem szakmai megközelítéssel való felszólítás volt, amikor kedden a Magyar Polgári Párt (MPP) Hargita megyei önkormányzati frakciója követelte, hogy a Hargita Megyei Tanács 24 órán belül kössön szerződést egy vadásztársasággal a veszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítására, begyűjtésére és ideiglenes, biztonságos megőrzésére.

A vadászegyesületnek semmiféle hatásköre nincs lakóterületen belül. A hatásköre 200 méterre a lakott területen kívül kezdődik. Szerintem a polgári párt tagjai nem tudták pontosan, hogy a vadász definíciója mit foglal magában”

– fogalmazott Rafain Zoltán.

Négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járult hozzá a Környezetvédelmi Minisztérium – pontosította csütörtökön a tárca az MTI kérdésére. A sajtóosztály közölte: augusztus folyamán medvékre vonatkozóan 11 kérést regisztráltak Hargita megyéből, valamennyi Tusnádfürdőről érkezett szerdán. A helyi Szent Anna vadásztársaság és a helyi hatóságok hat hím medve, valamint öt anyamedve és 11 bocs kilövését vagy áthelyezését kérték. A minisztérium négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím kilövését hagyta jóvá. A tárca sajtóosztályának illetékese elmondta: a hiányos dokumentációjú vagy nem kellőképpen megalapozott kérelmeket visszaküldték a feladónak. Ha a helyi hatóságok kiegészítik ezeket a dossziékat, a minisztérium újra megvizsgálja a kéréseket. 

A Hargita megyei önkormányzat szerdán még azt közölte, hogy a környezetvédelmi minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését, illetve kilövését) hagyta jóvá.

 Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte, eredményesnek bizonyult a sürgősségi esetek hargita megyei bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy vasárnap két embert sebesített meg a medve Tusnádfürdőn. Az ülés után a tanácselnök azt közölte, hogy 12 veszélyes tusnádfürdői medve kilövésére, illetve áttelepítésére állították össze a kért dokumentációt.

Amíg a helyzet stabilizálódik, a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn – csak vasárnap éjjel öt beavatkozásuk volt.

„Amit mi itt tehetünk, hogy járőrözünk, jobban odafigyelünk a medve számára csaliként működő szeméttárolókra, de ez csak ideiglenes és pillanatnyi megoldás. Amint azt a környezetvédelmi szakemberek többször is elmondták a napokban, az elmúlt években megközelítőleg negyven medvét sikerült azonosítaniuk Tusnádfürdőn, ebből 15 a városban vagy annak szűk vonzáskörében él” – idézte Borboly nyilatkozatát a sajtószolgálat.

A medvék miatt kialakult veszélyre Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért szerdai gyulafehérvári sajtótájékoztatóján. A tárcavezető elmondta, a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium.

Hozzátette, négy ilyen kérésből hármat hagyott jóvá a tárca. Grațiela Gavrilescu megjegyezte, ha jól állítják össze egy-egy veszélyes medve kiemelési kérelmének a dokumentációját, a minisztérium az intervenciós kvóta terhére jóváhagyja az állatok kiemelését. Azt is megjegyezte azonban, hogy az illetékes helyi szervek lassan állítják össze a dokumentációt. Hozzátette, nem a minisztérium miatt késik egy-egy veszélyes medve kiemelése.

A miniszter kitért arra, hogy

Romániában körülbelül 7000 medvét tartanak számon, de feltételezik, hogy a ragadozók száma ennél sokkal több. Hozzátette, a tárca jóváhagyta a medvékre és farkasokra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek a végrehajtását készítik elő.

Arról is beszámolt, hogy az Európai Unió egyetlen tagországa sem kíván medvéket átvenni Romániától. A tárcavezető szerint minden EU-s és több EU-n kívüli ország szakminiszterének küldtek átiratot arról érdeklődve, hogy hajlandók lennének-e átvenni medvéket Romániától. „Csak nemleges válaszokat kaptunk (...), több ország azt írta, hogy náluk már 100 éve kihalt ez a faj. Senki nem akar átvenni egyetlen medvét sem, még állatkertbe sem” – fogalmazott Gavrilescu, hozzátéve,

az Európai Bizottságtól is az a válasz érkezett, hogy ez Románia belügye, magának kell megoldania a problémát.

Grațiela Gavrilescu szerint egy egész sor medvékkel kapcsolatos intézkedésre kértek EU-s támogatást, és hamarosan közbeszerzési eljárást indítanak a medvék megszámolására, azonosítóval való ellátására, medvemegőrzők építésére és a turisták biztonságát szavatoló tájékoztatásra.

Július közepe óta négy személyt sebesített meg medve Tusnádfürdőn. A legutóbbi, vasárnap reggeli támadás két sebesültje került kórházba. Ugyancsak vasárnap medve tört be egy tusnádfürdői panzióba, egy élelmiszerboltba és egy gazdaságba is, az elmúlt héten pedig egy gyermekotthon ajtaját törte be a ragadozó élelem után kutatva.

Az országban azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Ezek azonban elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak, és ezzel is a populáció növekedését idézték elő, mert a domináns hímek sok medvebocsot elpusztítanak, hogy mielőbb párosodhassanak az anyamedvékkel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat