Orvosságok a természetből

Orvosságok a természetből

Fotó: Kristó Róbert

A gyógynövényekről ismereteket gyűjteni mindig időszerű – hangzott el Macalik Ernő csíkkarcfalvi biológus gyógy-, és fűszernövényekről tartott előadásán. A Székelyföldi Akadémia gyergyócsomafalvi állomásán sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan, mikor gyűjthetők a növények, és főként, hogy milyen növény milyen betegséget előzhet meg.

2015. december 05., 14:302015. december 05., 14:30

2015. december 05., 14:562015. december 05., 14:56

A gyógynövényszakértő a Kárpát-medence növényeiről értekezett, kitérve arra, mit jó tudni a környéken fellelhető gyógynövényekről.

Mikor érdemes gyógynövényt gyűjteni?

„Gyógynövények mindenütt vannak, és nagyon szeretik azokat a helyeket, amelyeket az ember felforgat, felbolygat, de a parlagon hagyott területeket is, ahová az ember nem tette be a lábát. A parlagon hagyott terület fájdalmas látvány egy agronómusnak, a gyógynövénygyűjtőnek viszont nagyon jó” – mutatott rá Macalik Ernő.

Kitért arra is, hogy a növényeknek melynek részét mikor érdemes gyűjteni. Javaslata szerint a gyökereket kora tavasszal vagy késő ősszel, a herbát vagyis a növényt virágzáskor, a terméseket, magokat, amikor beértek és a kérget tavasszal érdemes gyűjteni, mielőtt még kizöldülne a fa. Azt tanácsolta, lehetőleg zsákba, kosárba szedjük a növényeket, otthon válogassuk ki a nem oda tartozó fűszálakat, és szárítsuk meg. Általában árnyékban kell szárítani a gyógynövényeket, majd fel kell aprítani, morzsolni. A kivetítőkön látható fotókról ötletet is meríthettek az érdeklődők, hogy milyen szárítókereteket lehet készíteni.

Kevés gyógynövénynek van káros mellékhatása

A legközismertebb „galénoszi”, vagy­is gyógyhatású készítmény a tea, de szintén ilyen a forrázat, macerátum... – hallhattuk. Ga­lé­nosz görög származású római orvos, filozófus az antikvitás legismertebb és legképzettebb orvosa volt. „Egyetlen növényben több száz anyag található, ezek közül néhány tíz hatóanyag, ami befolyásolja az emberi szervezetet. A szintetikus gyógyszerekben egy hatóanyag van, például egy epegörcsoldó gyógyszer egy hatóanyaggal célzottan az epére hat, ez így van jól, de a gyógynövénykészítmény nem célzottan lő, hanem inkább „simogatja” a szervezetet, hogy „álljon vissza az egészséges állapot” – fejtette ki Macalik.

Mint mondta, általában kevés gyógynövénynek van káros mellékhatása. Az idült betegségek esetén elsődleges a szerepe a galénoszi készítmények­nek, például szívkoszorúér-meszesedés kivédésére évekig fogyaszthatóak gyógynövény-készítmények. Bár az erek így is fognak meszesedni, nem mindegy, hogy 15 vagy 3 év alatt meszesednek el. A cukorbetegek szintén évekig tarthatják a cukorszintet teával.

A heveny betegségek esetében is alkalmazhatóak a teák, ilyen betegség például a torokgyulladás. A teafogyasztás lelkileg is segítheti a gyógyulást, ha helyesen használjuk. „Ha összeállítunk egy olyan teát, aminek kellemes az íze, illata, az már félsiker. Ép zománcú edényben vagy üvegedényben elkészítjük, kikapcsoljuk a tévét és szépen elfogyasztjuk. Így létrejöhet a placebóhatás” – fogalmazott Macalik Ernő.

Májvédő a pitypang gyökere

A szakértő azt is elmondta, hogy a gyógynövény úgy jó, ahogy Isten adta, de amikor gyógyszert kell szedni, akkor nincs kiút. „Például másnaposságra nem kell tabletta, meg kell vezekelni, majd elmúlik. És ha sokat énekeltünk este, másnap picit fáj a torkunk, akkor is elegendő a tea. De nem lehet teljesen megkerülni a gyógyszerszedést, ha esetenként antibiotikum kell, akkor azt be kell venni” – mutatott rá Macalik.

Az előadáson különböző gyógynövényekről esett szó, hogy milyen bajra melyik az orvosság. A szakértő felsorolta, hogy a cickafark általános gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő; a gyomorgyulladásra orbáncfűtea az igazi, a húgyúti fertőzésre vörös áfonya leveléből készítsünk teát, a zsúrló vesetisztító, a bodza vizelethajtó és izzasztó, gyümölcsfáról szedett fagyöngy vérnyomáscsökkentő.

Az érdeklődők meglepődtek azon, hogy a pitypang virágából készült méz cukorsziruppal ugyan finom, de nincs gyógyhatása. A szakértő elmondta, a pitypang gyökere és levele értékes, mert májvédő a hatása. Aztán többek között szó esett a kakukkfűről, szurokfűről, kankalinról is – hatóanyaguk enyhíti a felső légúti betegségeket.

Tamás Gyopár

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)
2023. november 10., péntek

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)

Mit jelent a rövid élelmiszerellátási lánc, mit érdemes tudni a REL-ről, és hogyan kapcsolódik a Civitas Alapítvány ehhez a projekthez? Orbán Árpádot, a Civitas Alapítvány fejlesztési igazgatóját kérdeztük.

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)