„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást” Pr-cikk

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

2024. március 08., 12:422024. március 08., 12:42

– Saját tapasztalataiból kiindulva milyen nehézségekkel néz szemben egy helyi termelő?

– Annak ellenére, hogy alapszakmám szerint egészségügyi asszisztens vagyok, az élet mégis úgy hozta, hogy az agrárgazdaság vonalon kezdtem el továbbtanulni, így eléggé kikövezettnek tekinthető az utam a gyümölcstermesztés irányába. Apránként, kis lépésekkel sikerült egy körtést felvásárolnom, és a mai nap már ez jelenti a megélhetési forrásomat is.

A sokéves tapasztalatom azt mutatja, hogy egy helyi termelőnek javasolt a több lábon állás, hiszen a mi szakmánkban ki vagyunk téve a természet erőinek.

Ha nincs vagy nem elégséges a termés, akkor vásárlás sincs annyi, amennyi kellene.

A természeti viszontagságok mellett abban az értelemben is egyedi az esetünk, hogy termékeinkkel nincs lehetőségünk bekerülni a nagy tömegeket vonzó szupermarketekbe. Felvetődik természetesen annak a kérdése is, hogy egyáltalán szeretnénk-e abba a körbe tartozni. A multiknál pontos szabványoknak kell megfelelni, ahol a termékek külleme az elsődleges, mintsem a minősége, az íze. Ezek a vállalatok általában azt szeretnék, hogy az az alma, körte egyforma legyen, nem számít, ha esetleg nem is finomak.

A helyi termelő ezzel szemben pedig abban hisz, hogy legyen bár kissé ütött-kopott az adott gyümölcs, de akkor is legyen finom és jóízű, amikor a vásárló otthon leteszi a családi asztalra.

Egyszerre előny és hátrány is, hogy nem rúgunk labdába a multikkal, hiszen így mindenki saját magának kell kialakítsa a klienskörét. Viszont, ha sikerül ezt kialakítani, akkor a kölcsönös bizalmon alapul a kereskedelem, és a vásárlók általában visszatérnek ahhoz a termelőhöz, akit megszerettek.

Galéria

Gergely Levente, agrárszakember és gyümölcstermesztő

Fotó: REL-kampány

– Milyen előnyét látja a helyi termékeknek?

– Elsősorban a nagyobb fajtaválasztékot emelném ki, hiszen a helyi termelőnél egy adott gyümölcsből többféle elérhető. A multinacionális vállalatok kínálatában azok a gyümölcsök elérhetőek, amelyek igazán rezisztensek. Annak is kell lenniük, mivel a legtöbb esetben hatalmas távolságokat utaznak különböző utazási eszközökön, emiatt a tartósítószerek tömkelegét kell megkapniuk.

A rövid ellátási láncokból, mint amilyen például a székelyudvarhelyi Helyénvaló bolt is, beszerzett termékek helyi termelők által készülnek, így sokkal egészségesebbek szervezetünk számára és többnyire ízesebbek is.

A helyi termelőktől való vásárlás másik nagy előnye, hogy személyes kapcsolatot tudunk kialakítani. A termelő és a vásárló ismeri egymást, a vásárlás a kölcsönös bizalmon alapszik. Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást. Ugyanakkor ezek az emberi kapcsolatok sok esetben akár éveket is felölelnek, hiszen a vásárlóinkkal akkor is tartanunk kell a kapcsolatot, amikor esetleg nincsen termés. Viszont azt tapasztaljuk, hogy klienseinket nem tántorítja el egy-egy rosszabb év, hanem mindig visszatérnek hozzánk. Ez a nagy vállalkozások esetében nem mindig működik, mert ha valaki csalódott egy üzletláncban, akkor nagy eséllyel nem fogja többé őket választani.

Galéria

Bár kissé ütött-kopott az adott gyümölcs, de akkor is legyen finom és jóízű

Fotó: REL-kampány

A mai világban bőséggazdaság van, ami véleményem szerint sajnos együttjár a minőség hiányával is.

Az ipari szintű élelmiszer-előállításban nincs idő és energia a magasszintű minőség megteremtésére, mert a tömegek kiszolgálása és a profit növelése a fő cél. A helyi termelők szívüket, lelküket beleteszik a munkájukba, és az a cél vezérli őket, hogy az egészségre és a környezetre gyakorolt hatásukkal is pozitív lenyomatot hagyjanak.

Galéria

Fotó: REL-kampány

A gazdasági szempontok sem elhanyagolhatóak, hiszen, ha a helyi termelők termékeit részesítjük előnyben, akkor megteremthetjük a tőke térségen belüli áramlását. Ha helyben maradunk, és helyit vásárolunk, akkor a pénz sem áramlik ki az országból.

Interjúalanyunk, Gergely Levente március 9-én előadást tart a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének meghívására a Civitas Alapítvány előadótermében (Székelyudvarhely, Solymossy utca 29. szám). Tematikák között fog szerepelni a gyümölcsfák ültetése, indító -, alakító -, termőkori -, valamint ifjító metszése. Az eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Részleteket ide kattintva találnak.

Ha Ön is fontosnak tartja támogatni a helyi termelőket, számít, hogy milyen élelmiszer kerül a családi asztalra, akkor támogassa a Civitas Alapítvány rövid ellátási láncok népszerűsítését megcélzó kampányt azzal, hogy megosztja ismerőseivel a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson. Maradjon velünk a továbbiakban is, hiszen az elkövetkező cikkekben, interjúkban tovább boncolgatjuk a REL, azaz a rövid ellátási láncok mibenlétét, előnyeit. Helyi gazdák, rövid élelmiszer-ellátási láncszakértől és lelkes vásárlók mesélnek majd tapasztalataikról. Ha szeretne helyi, zamatos, megbízható forrásból származó élelmiszereket vásárolni, akkor térjen be a székelyudvarhelyi Helyénvaló boltba (Székelyudvarhely, Solymossy utca 31. szám). Interjúinkat meghallgathatja a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhat meg a REL-ről. További infók: helyenvalo.ro/REL

(X – fizetett hirdetés)

Galéria
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 19., péntek

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”

A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló helyi bolt öt éve színesíti térségünk közösségének mindennapjait, hiszen a munkásságuknak köszönhetően rövid ellátási láncokból érkező, egészséges és minőségi alapanyag kerülhetnek családjaink asztalára.

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”
2024. április 17., szerda

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Magas vérnyomást, ízületi fájdalmakat, asztmás betegeknél nehéz légzést, depresszióban szenvedőknél pedig visszaesést okozhat a gyors időjárás-változás. A Krónika által megkérdezett háziorvos szerint kiegészítő kezeléssel a tünetek megszűnnek.

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)