Választásitörvény-módosítás: A PNL-kormány semmibe venné a korábban magasztalt Velencei Bizottság ajánlását

Pataky István 2020. január 23., 10:10 utolsó módosítás: 2020. január 23., 11:29

Román politikai elemzők egyhangúlag összeegyeztethetetlennek tartják az európai normákkal és a Velencei Bizottság ajánlásaival, hogy a Ludovic Orban vezette kormány néhány hónappal a helyhatósági megméretés előtt, parlamenti vita nélkül kíván változtatni a választásokat szabályozó törvényen.  A brüsszeli intézmények még nem reagáltak érdemben a tervezett lépésre.

Mesterkednek. Európai irányelvekbe ütközik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése Fotó: Veres Nándor

Miután az Európai Bizottság (EB) és különböző brüsszeli intézmények részéről az utóbbi években – a Szociáldemokrata Párt kormányzása alatt – rengeteg bírálat fogalmazódott meg a román jogállamiság helyzetével kapcsolatosan, a Krónika most azzal a kérdéssel fordult az EB-hez, hogy mennyire tartják összeegyeztethetőnek az uniós joggyakorlattal, és általában az európai demokratikus elvekkel a Ludovic Orban vezette kabinet kezdeményezését a választási törvény módosítására, alig több mint négy hónappal a helyhatósági megméretés előtt. Kérdésünket több, sajtókapcsolatokért felelős tisztségviselőnek is elküldtük. Szűkszavú válasz érkezett, mely szerint a választások megszervezése a nemzeti hatóságok hatáskörébe tartózik, s az ő felelősségük. Informálisan hozzátették: a Velencei Bizottság ajánlásaival kapcsolatban az Európa Tanácsot keressük.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) főtitkár-helyettese, Marije Laffeber ugyanakkor néhány nappal ezelőtt állást foglalt a tervezett törvénymódosítással kapcsolatban. Szerinte

a választási jogszabály nyílt vita nélküli változtatása néhány hónappal a szavazás előtt „nyomást helyez a demokratikus normákra, a demokrácia értékeire és elveire”.

A PES aggodalmaira román részről Rareș Bogdan, a PNL európai parlamenti csoportjának vezetője reagált. A korábbi magyarellenes megnyilvánulásairól ismert volt műsorvezető védekezésként a PSD korábbi antidemokratikus intézkedéseinek felemlegetésével válaszolt.

Két román politikai elemzőt is megkérdeztünk a módosítás időzítéséről. A véleményformáláskor általában a jobboldali pártokkal szimpatizáló Andrei Țăranu politológus a Krónika megkeresésére elmondta, a választásokat szabályozó törvény megváltoztatása a megméretés évében ellentétes az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság által 2002-ben elfogadott választási kódexében foglaltakkal. „Bármennyire is próbálja a PNL különböző svindlizésekkel – ilyen például, hogy a kétfordulós polgármester-választás növeli a szavazói kedvet – védeni álláspontját, a jogszabály módosítása ellentétes a kódex 65-ös cikkelyével” – hangsúlyozta az elemző.

A Velencei Bizottság dokumentumában az említett kitétel leszögezi: egy évvel a megméretés előtt el kell kerülni a szavazási rendszer változtatását.

„Nem annyira a választási rendszerek módosítását kell kerülni – azok bármikor javíthatók –, hanem a gyakori vagy kevéssel (legtöbb egy évvel) a választások előtt történő változtatásokat. A módosításokat elkerülhetetlenül egy politikai párt érdeke diktálja akkor is, ha nincs is szándék a manipulálásra” – fogalmaz a kódex. Mint ismeretes, korábban a PNL rendre a Velencei Bizottság megállapításaira, illetve azok megszegésére hivatkozva bírálta a PSD-kormány lépéseit. A politológus ugyanakkor megjegyezte, a törvény felelősségvállalással való módosításának nyilvánvalóan egy olyan bizalmatlansági indítvány kiprovokálása az igazi célja, amely előre hozott választásokhoz vezetne. „A PSD-vel és az RMDSZ-szel kapartatnák ki a forró gesztenyét” – fogalmazott Țăranu. Szerinte sok olyan PNL-es városvezető van – főleg az egykori PDL-ből érkezettek –, aki ellenzi a kétfordulós megméretést.

Bogdan Duca politológus – aki eddigi megnyilatkozásai alapján inkább a PSD-vel rokonszenvezők körébe sorolható – egy ostoba demagógiának nevezte a kezdeményezést. Az elemző lapunknak nyomatékosította: a törvény megszavazható, de alkalmazása súlyosan sértené az európai normákat és a Velencei Bizottság ajánlásait. „Valójában egy demagóg, olcsó játék szemtanúi vagyunk, melynek célja idő előtti választások kiprovokálása három-négy hónappal a menetrend szerinti megméretés előtt. Aggaszt a kialakult káosz, a vágy, hogy mindenáron előre hozott választások legyenek” – tette hozzá Duca.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat