Elutasította a román képviselőház március 15. ünnepnappá nyilvánítását – Tudose visszaköszön

Elutasította a román képviselőház március 15. ünnepnappá nyilvánítását – Tudose visszaköszön

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nagy többséggel elutasította a bukaresti képviselőház szerdán az RMDSZ törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyar közösség ünnepévé nyilvánította volna. A nem magyar kisebbségi frakció tagjai közül egyedül a roma képviselő támogatta az előterjesztést, amelyet egyébként a jelenlegi jobbközép kormány a szociáldemokrata Mihai Tudose vezette kabinet „érveire” támaszkodva utasított el.

Rostás Szabolcs

2020. június 10., 14:592020. június 10., 14:59

2020. június 10., 16:122020. június 10., 16:12

A jogszabály lehetővé tette volna a magyarlakta települések, az önkormányzatok és intézmények számára, hogy saját költségvetésükből támogassák a március 15-i ünnepségek megrendezését, a munkáltatóknak előírta, hogy igény esetén szabadnapot adjanak magyar alkalmazottaiknak, a román közszolgálati televízió és rádió pedig különkiadásban számolhatott volna be a magyarság ünnepéről.

A bukaresti szenátus által 2017-ben már elutasított törvénytervezet szerdai alsóházi végszavazásán a 240 jelenlévő honatya közül 189-en elutasították az RMDSZ-es kezdményezést, 26-an támogatták, 22-en tartózkodtak, hárman pedig nem szavaztak.

Az RMDSZ 17 képviselőjén kívül támogatta március 15. ünnepnappá nyilvánítását az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) két, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy, a Mentsétek meg Romániát (USR) alakulat négy képviselője, valamint a kisebbségi (nem magyar) frakció egyetlen tagja (értesüléseink szerint a roma párti képviselő), továbbá egy független honatya. Előző nap a képviselőház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága kedvezőtlenül véleményezte a törvénytervezetet, a jogi bizottság pedig szintén elutasította azt.

A képviselőházi vita során a kezdeményezők nevében Kelemen Hunor arról beszélt, hogy a jogszabály a magyarság ünnepének hivatalos elismeréséről rendelkezik, és nem rövidíti meg a román többséget. Az RMDSZ elnöke azt kérte román képviselőtársaitól: adjanak egy esélyt a „remény politikájának”, ne hallgassanak a gyűlölködőkre, bizonyítsák be, hogy nemcsak porhintés volt, amikor igyekeztek a külföldi partnerek elvárásainak megfelelően viszonyulni az etnikumközi kapcsolatokhoz az európai uniós és NATO-csatlakozás előtt. Szabó Ödön, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese az MTI szerint felidézte: az erdélyi magyarság az utóbbi három évtizedben szabadon ünnepelte március 15-ét, két román államfő és tíz miniszterelnök köszöntötte a magyarok ünnepét. Rámutatott: nincs a bukaresti parlamentben olyan román párt, amely – államfővé vagy miniszterelnökké választott képviselője révén – ne tett volna ilyen korrekt gesztust a magyar közösség felé, az RMDSZ-tervezet elutasítása pedig szerinte megkérdőjelezné ezen üzenetek őszinteségét, a szavak és tettek közti ellentétet bizonyítaná.

A 2017-ben beterjesztett RMDSZ-es törvénytervezet napirendre tűzését kezdeményező Marius Pașcan, a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP) frakcióvezetője szerint a március 15-ről szóló törvénytervezetével az RMDSZ arra akarja kényszeríteni a románokat, hogy ünnepként fogadják el „negyvenezer erdélyi román lemészárlását és háromszáz falu felperzselését”, és mindazt a szenvedést és elnyomást, amit szerinte az 1848-as magyar forradalom, a magyar királyság és Erdély uniója jelentett az erdélyi románság számára.
Daniel Gheorghe, a kormányzó PNL képviselője azt állította: pártjának nincs kifogása az ellen, hogy a romániai magyaroknak – a roma vagy tatár kisebbséghez hasonlóan – törvénnyel elismert ünnepnapjuk legyen, de szerinte egy másik dátumot kellene választaniuk, mert március 15. a románok számára nem a román-magyar testvériséget jelképezi és olyan, mintha Magyarországon ünnepnappá válna december elseje (az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulója).

Tudor Benga, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője abszurdnak nevezte, hogy a román parlamentben a képviselők történelmi sérelmek felemlegetésével foglalkoznak, szerinte a románságnak – tetszik, nem tetszik – el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarok március 15-ét nyilvánították ünnepükké.

Sokatmondó egyébként, hogy a jelenlegi jobbközép román kormány a Mihai Tudose vezette baloldali kormány „érveit” felvállalva utasította el a március 15-e hivatalos romániai ünnepnappá nyilvánításáról szóló tervezetet. Az alsóház honlapján közzétett dokumentumok között fellelhető a szakbizottságok – elutasító – jelentése, továbbá a román kormány álláspontja is. Érdekes módon a Ludovic Orban vezette liberális kabinet nem fogalmazott meg különvéleményt a kezdeményezés kapcsán, ám felvállalta a Mihai Tudose vezette szociáldemokrata (PSD) kormány két évvel ezelőtt megfogalmazott álláspontját. Ebben az egykori baloldali kabinet számos ellenvéleményt felsorolva fogalmazza meg a törvénytervezettel kapcsolatos kifogásait.

2017 októberében a szenátus elnökének, Călin Popescu Tăriceanunak eljuttatott állásfoglalásában a Tudose-kabinet hosszan ecseteli, hogy Románia – nemzetközi és hazai jogszabályokat tiszteletben tartva – mennyire „példásan” szavatolja a területén élő nemzeti kisebbségek jogait. Megemlítik továbbá, hogy egy kormányhatározat alapján Romániában 1998 óta december 18-án ünneplik a nemzeti kisebbségek napját. Belekötnek azonban abba, hogy az előterjesztés lehetővé tenné, miszerint a romániai magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak a helyi költségvetésből történő finanszírozással.

Az erdélyi magyarokat korábban a székely zászló kitűzése miatt akasztással fenyegető Mihai Tudose vezette kormány a román alkotmány, valamint a költségvetési törvény vonatkozó cikkelyére hivatkozva kifogásolja, hogy a törvénytervezet kidolgozói nem jelölték meg a forrást, hogy az önkormányzatok, állami intézmények miből finanszírozzák a március 15-ei rendezvényeket.

Tisztázásra szorul a PSD-kormány szerint az az előírás is, miszerint a munkáltatóknak biztosítaniuk kellene, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken. Szerintük nem érthető, hogy a szabadnapot a munkáltatónak kell-e fizetnie, illetve mi történik azokon a munkahelyeken, ahol nem szakítható meg a tevékenység, például az egészségügyi intézményekben. Sőt a korábbi román kormány úgy vélte, hogy az előterjesztés sértheti a román alkotmánynak a jogegyenlőségéről szóló elvét, mivel egyetlen nemzeti kisebbség számára biztosítana bizonyos jogot – a munkaszüneti napot –, míg más romániai etnikumoknak ez nem járna.

Egyébként a román politikum nyilvánvalóan kettős mércét alkalmazva utasítja el március 15. ünnepnappá nyilvánítását. December 13-a ugyanis a romániai tatárok, május 5-e a tatár nyelv napja, április 8-át pedig a roma etnikum romániai ünnepnapjává nyilvánították.

A törvényjavaslatot eredetileg május 27-én kellett volna megvitatnia a bukaresti képviselőház plénumának, akkor azonban levették napirendről és visszaküldték a szakbizottságoknak újratárgyalásra. Marcel Ciolacu, az alsóház szociáldemokrata (PSD) elnöke akkor azt mondta, a tervezetet a frakcióvezetők közös megegyezése alapján vették le a napirendről. A szenátus 2017 novemberében elutasította a tervezetet. Mint arról beszámoltunk, Klaus Iohannis államfő Erdély eladásával vádolta meg az ellenzéki és a parlamentben többséggel rendelkező szociáldemokratákat, emiatt jelenleg egyetlen román párt sem meri támogatni az RMDSZ törvénytervezeteit.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

Ciucă: a PNL-nek is a PSD-nek is saját államfőjelöltet kell kiállítania, közös jelöltre nem voksolnának az elkötelezett szavazók

Gyakorlatilag elismerte Nicolae Ciucă, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, hogy kevés esélye lenne egy, a koalíciós partner Szociáldemokrata Párttal (PSD) közös államfőjelöltnek.

Ciucă: a PNL-nek is a PSD-nek is saját államfőjelöltet kell kiállítania, közös jelöltre nem voksolnának az elkötelezett szavazók
2024. június 16., vasárnap

Tizenegy gyerek került kórházba ételmérgezés tüneteivel Buzău megyében

Ételmérgezés tüneteivel került kórházba vasárnap délután 13 személy, közülük 11 gyermek – közölte a Buzău megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Tizenegy gyerek került kórházba ételmérgezés tüneteivel Buzău megyében
2024. június 16., vasárnap

Câmpulung polgármestere is megpályázza az USR elnöki tisztségét

Megpályázza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségét Elena Lasconi, Câmpulung polgármestere.

Câmpulung polgármestere is megpályázza az USR elnöki tisztségét
2024. június 16., vasárnap

A gyerekkel utazókat figyelmeztette a határrendészet

A határrendészek vasárnapi közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy csak az elmúlt hónapban körülbelül 150 kiskorút kellett visszafordítaniuk a határról, mert az őket kísérő felnőttek nem tudták bemutatni a törvény által előírt dokumentumokat.

A gyerekkel utazókat figyelmeztette a határrendészet
2024. június 16., vasárnap

Hétfőn kezdődik az érettségi

Hétfőn kezdődik a nyári érettségi, amelyre idén több mint 134 000-en iratkoztak be.

Hétfőn kezdődik az érettségi
Hétfőn kezdődik az érettségi
2024. június 16., vasárnap

Hétfőn kezdődik az érettségi

2024. június 15., szombat

Nyolcvan métert zuhant egy turista a Fogarasi-havasokban lévő Lajta-csúcs közelében

Nyolcvan métert esett egy ember a Fogarasi-havasokban lévő Lajta-csúcs közelében.

Nyolcvan métert zuhant egy turista a Fogarasi-havasokban lévő Lajta-csúcs közelében
2024. június 15., szombat

Ciolacu biztos benne, hogy a PSD nyeri az elnökválasztást

Marel Ciolacu miniszterelnök szombaton ismét kijelentette, hogy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) lesz államelnök-jelöltje az alakulat illetékes fórumának döntése értelmében, és hogy ez a jelölt meg is fogja nyerni a választást.

Ciolacu biztos benne, hogy a PSD nyeri az elnökválasztást
2024. június 15., szombat

Eldöntve: George Simion lesz az AUR államfőjelöltje

George Simion lesz a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) államelnök-jelöltje – döntött szombaton a párt vezetőtanácsa.

Eldöntve: George Simion lesz az AUR államfőjelöltje
2024. június 15., szombat

A Tiszából mentettek ki a határrendészek egy ukrán fiatalembert

A Tiszából mentettek ki péntek este a román határrendőrök egy ukrán férfit, aki segítségért kiáltozott, és utolsó erejével próbált kiúszni a folyó romániai partjára – közölte szombaton a határrendészet.

A Tiszából mentettek ki a határrendészek egy ukrán fiatalembert
2024. június 15., szombat

Több százan követelték Bukarestben egyes szavazókörzetek szavazatainak újraszámolását

Több százan tüntettek péntek este a bukaresti Victoriei téren, követelve, hogy számolják újra a szavazatokat azokban a szavazókörzetekben, ahonnan rendellenességeket jeleztek.

Több százan követelték Bukarestben egyes szavazókörzetek szavazatainak újraszámolását