Bányászjárás: Petre Romanék után Ion Iliescu ellen is elindult a büntetőeljárás

Bányászjárás: Petre Romanék után Ion Iliescu ellen is elindult a büntetőeljárás

Legfőbb ügyészség: a bányászjárás ügyében most ismertetett tényállások és a büntetőjogi besorolásuk kizárólag a frissen szerzett bizonyítékokon alapulnak

Fotó: Facebook/Ministerul Public

A legfőbb ügyészség hivatalosan is bejelentette csütörtökön, hogy elindította a büntetőeljárást Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu-Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Virgil Măgureanu ellen az 1990-es bányászjárás ügyében.

Krónika

2024. április 26., 07:562024. április 26., 07:56

2024. április 26., 13:102024. április 26., 13:10

Frissítés

Hivatalosan is bejelentette pénteken a legfőbb ügyészség, hogy büntetőeljárást indított Ion Iliescu volt államfő ellen az 1990-es bányászjárás ügyében emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával.
A legfőbb ügyészség nyomozóinak egy csoportja felkereste péntek reggel az otthonában Ion Iliescut, és tájékoztatta a volt államfőt arról, hogy ismét büntetőeljárás indult ellene emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával az 1990-es bányászjárás ügyében. Az ügyészség munkatársai mindössze tíz percet töltöttek a 94 éves politikus villájában.

Büntetőeljárás indult Miron Cozma egykori bányászvezér, valamint Adrian Sârbu volt miniszterelnöki tanácsadó, illetve Vasile Dobrinoiu és Peter Petre tartalékos tábornokok ellen is.

Csütörtökön a gyanúsítottakat beidézték az ügyészségre, ahol tájékoztatták őket arról, hogy milyen bűncselekmények miatt indult ellenük eljárás.

Az ügyben szintén érintett Ion Iliescu volt államfőt pénteken az otthonában hallgatják ki az ügyészek, a 94 éves volt elnök ugyanis az egészségi állapota miatt személyesen nem tud megjelenni az ügyészség székhelyén.

korábban írtuk

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében
Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Ismét esély nyílhat arra, hogy Ion Iliescu volt államfőt büntetőjogi felelősségre vonják az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében.

A katonai ügyészek szerint 1990 júniusában a román állam több döntéshozója – köztük Petre Roman és Gelu-Voican Voiculescu –, valamint hozzájuk közel álló vagy őket támogató személyek – köztük Virgil Măgureanu vagy Adrian Sârbu – elrendelték a fővárosi tüntetések elfojtását, amelynek következtében négy személy életét vesztette, kettőt megerőszakoltak, több mint 1300 személy megsérült, és több mint 1200 személyt fosztottak meg jogtalanul a személyi szabadságától.

Közleményében az ügyészség felidézte, hogy 1990. április 22-étől június 13-ig több héten át tartó tüntetés zajlott a bukaresti Egyetem téren. A tüntetők többek között azt követelték az 1989-es forradalom utáni új hatalomtól, hogy szakítson a kommunista rendszerrel és a pártaktivista múltú személyekkel, illetve szabadítsa fel a politikai befolyástól a közszolgálati televíziót.

Válaszul Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu és a Nemzeti Megmentési Front más vezetői támadták nyilatkozataikban az Egyetem téri tüntetőket. Megnyilvánulásaik az ügyészek szerint valójában ürügyként szolgáltak a demonstráció részvevői, elsősorban a véleményformálók, egyetemi hallgatók és értelmiségiek elleni megtorló akciókra.

„A gyanúsítottak egy forgatókönyvet dolgoztak ki a megtorlások álcázására, amelynek lényege az volt, hogy nyoma vesszen az akciók kitervelőinek. Ennek a forgatókönyvnek fontos eleme volt a manipulatív nyilvános kommunikáció arról, hogy a tüntetők veszélyt jelentenek a demokratikus értékekre” – olvasható a közleményben.

Az ügyészek szerint az állam több vezetője – Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu – bizonyítottan egy „politikai, adminisztratív, katonai és polgári” jellegű bűnözői csoportot hoztak létre. Ebben számos személy vett részt, akik különböző módon járultak hozzá a megtorlásokhoz.

korábban írtuk

Jóváhagyta Iohannis a büntetőeljárást Petre Roman volt miniszterelnök és helyettese ellen a bányászjárás ügyében
Jóváhagyta Iohannis a büntetőeljárást Petre Roman volt miniszterelnök és helyettese ellen a bányászjárás ügyében

Jóváhagyta Klaus Iohannis államfő a büntetőeljárás elindítását Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu korábbi miniszterelnök-helyettes ellen az 1990-es bányászjárás ügyében.

A bűncselekményeket fizikailag végrehajtó személyek alacsonyabb szinten álltak a csoport hierarchiájában, de kigondolásukért és megszervezésükért a román állam akkori politikai vezetői feleltek – állítják az ügyészek az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentumban.

A vádhatóság szerint 1990. június 13-án az állam akkori döntéshozói megtorló akciót indítottak a bukaresti Egyetem téren tüntetőkkel szemben.

Ebben törvénysértő módon részt vettek részt a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a SRI erői, valamint több mint tízezer bányász és más munkás az ország több pontjáról.

A megtorló intézkedések az ügyészek szerint „széles körű és szisztematikus támadás formájában valósultak meg”, amelynek során: négy személyt halálos lövés ért; két személyt megerőszakoltak; 1315 személy megsérült; 1214 személyt politikai okokból jogtalanul megfosztottak a személyi szabadságától.

A politikai döntéshozók, illetve az erőszakszervezetek és a Nemzeti Megmentési Front vezetőinek utasítására a bukaresti nehézgépgyár munkásait az Egyetem térre vitték, akik fizikailag bántalmazták a tüntetőket, majd a rendőrséggel együtt elfoglalták az Egyetem teret, hogy megakadályozzák a visszatérésüket – idézte fel közleményében az ügyészség.

Az állami hatóságok intézkedéseire adott válaszként a demonstráció részvevői felgyújtották a fővárosi rendőrség, a belügyminisztérium, a Román Televízió és a Román Hírszerző Szolgálat székhelyét.

Idézet
A megtorlások 1990. június 14-én és 15-én az ország több megyéjéből odahívott bányászok és munkások részvételével folytatódtak, akik valóságos „párhuzamos” rendfenntartó erőként léptek fel

– részletezte közleményében az ügyészség, felidézve azt is, hogy a Bukarestbe hívott bányászok feldúlták az 1989. decemberi forradalom után újonnan alakult vagy újraalakult ellenzéki pártok székházát, az ellenzéki politikai vezetők lakását, a független sajtótermékek és egyes oktatási intézmények székhelyét. Bukaresti lakosokat is bántalmaztak azzal az ürüggyel, hogy kapcsolatban álltak az Egyetem téri tüntetésekkel.

korábban írtuk

Ismét büntetőeljárás indult Petre Roman volt miniszterelnök ellen a bányászjárás ügyében, Iliescut is kihallgatják
Ismét büntetőeljárás indult Petre Roman volt miniszterelnök ellen a bányászjárás ügyében, Iliescut is kihallgatják

Beidézték csütörtökön a legfőbb ügyészségre Petre Roman volt miniszterelnököt, hogy tájékoztassák arról, hogy ismét büntetőeljárást indítottak ellene az 1990 júniusi bányászjárás ügyében.

Az ügyészség rámutatott: 2021. június 4-én újraindították a nyomozást a bányászjárás ügyében, és a közleményben ismertetett tényállások és a büntetőjogi besorolásuk kizárólag a frissen szerzett bizonyítékokon alapulnak.

Ion Iliescu ellen már 2017-ben vádat emeltek az ügyészek emberiesség elleni bűncselekmények miatt, és akkor bíróság elé állították Petre Roman volt miniszterelnököt, valamint Virgil Măgureanut is. 2020 decemberében azonban a legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a katonai ügyészséghez és elrendelte a nyomozás újrakezdését. A bírák akkor az ügyészek által korábban összegyűjtött összes bizonyítékot semmisnek nyilvánítottak, és megállapították, hogy törvénytelen volt a vádirat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 28., péntek

Tizenöt év börtönre ítélték a 14 éves craiovai lány gyilkosát

Alapfokon 15 év börtönre ítélte pénteken a Dolj megyei törvényszék azt a fiatalembert, aki tavaly nyáron halálosan megkéselt egy lányt, a barátját pedig súlyosan megsebesítette.

Tizenöt év börtönre ítélték a 14 éves craiovai lány gyilkosát
2024. június 28., péntek

Alkoholtesztelésre számíthat, aki sörösdobozokkal az utastérben autókázik

Bizonyos sofőrökkel szemben a közlekedési rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztet alkalmazni – írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

Alkoholtesztelésre számíthat, aki sörösdobozokkal az utastérben autókázik
2024. június 28., péntek

Ezentúl lehet az iskolákban térfigyelő kamerákat felszerelni

Bizonyos feltételek mellett az iskolákban felszerelhetők térfigyelő kamerák – írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet.

Ezentúl lehet az iskolákban térfigyelő kamerákat felszerelni
2024. június 28., péntek

Szigorított a kormány a játéktermek működtetésének szabályozásán

Sürgősségi rendelettel szigorított pénteken a kormány a játéktermek működtetésének szabályozásán.

Szigorított a kormány a játéktermek működtetésének szabályozásán
2024. június 28., péntek

Sokan búcsút inthetnek a rendőri karriernek: többféle tetoválás is kizáró ok a versenyvizsgára jelentkezéskor

A rendőrségi beosztott állásokra versenyvizsgázó személyek nem viselhetnek tetoválást az arcukon és/vagy a nyakukon – írja elő a pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

Sokan búcsút inthetnek a rendőri karriernek: többféle tetoválás is kizáró ok a  versenyvizsgára jelentkezéskor
2024. június 28., péntek

A Román Posta hozhatja a jó hírt: az állami vállalatra bízták az újraszámolt nyugdíjakról szóló határozatok kézbesítését

A nyugdíjasoknak a Román Posta fogja kézbesíteni az újraszámolt nyugdíjukról szóló határozatot – közölte pénteken a Facebook-oldalán a munkaügyi minisztérium.

A Román Posta hozhatja a jó hírt: az állami vállalatra bízták az újraszámolt nyugdíjakról szóló határozatok kézbesítését
2024. június 28., péntek

A közlekedési büntetőpont értéke a minimálbér növekedése ellenére nem változik július elsejétől

Módosította pénteken a kormány a minimálbérrel fizetett alkalmazottak adókedvezményeinek szabályozását – számolt a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Mihai Constantin.

A közlekedési büntetőpont értéke a minimálbér növekedése ellenére nem változik július elsejétől
2024. június 28., péntek

Kelemen Hunor szerint év végén kellene államelnököt választani

Kelemen Hunor azt fogja támogatni, hogy november 30-án tartsák az államelnök-választás első fordulóját és december 8-án a másodikat.

Kelemen Hunor szerint év végén kellene államelnököt választani
2024. június 28., péntek

Franciaországba indulnak kiküldetésbe román katonai tűzoltók

Franciaországban teljesít szolgálatot egy román katonai tűzoltókontingens július 1-31. között az Európai Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Főigazgatóság (DG ECHO) által szervezett program keretében.

Franciaországba indulnak kiküldetésbe román katonai tűzoltók
2024. június 28., péntek

A digitalizáció kiterjesztésével nő a bürokrácia is, ennek ellenszerét keresi a kormány

Marcel Ciolacu bejelentette, hogy pénteki ülésén a kormány elemezni fogja az elektronikus számlákkal, az elektronikus szállítmánykövető rendszerrel (e-Transport) és az elektronikus áfa-bevallási rendszerrel (e-TVA) kapcsolatos törvénymódosításokat.

A digitalizáció kiterjesztésével nő a bürokrácia is, ennek ellenszerét keresi a kormány