Követelik a vámmentes ukrajnai termékek importjának leállítását, országos tüntetést rendeznek pénteken a gazdák

Követelik a vámmentes ukrajnai termékek importjának leállítását, országos tüntetést rendeznek pénteken a gazdák

Országszerte tüntetnek pénteken a romániai mezőgazdasági termelők

Fotó: Portalsm.ro

Országos gazdatüntetést hirdetett április 7-ére, péntekre a négy legnagyobb romániai mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet a vámmentesen beérkező olcsó ukrán mezőgazdasági termékek miatt, ami óriási veszteségeket okoz a hazai gazdatársadalomnak. A szervezők arra számítanak, hogy országszerte több ezer gazda vonul utcára mezőgépekkel.

Makkay József

2023. április 03., 21:402023. április 03., 21:40

2023. április 03., 21:492023. április 03., 21:49

A négy legnagyobb romániai gazdaszervezet által létrehozott Szövetség a mezőgazdaságért elnevezésű érdekvédelmi csoportosulás pénteken 10-15 óra között országos gazdatiltakozást szervez az ország össze megyéjében. A Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR), a Pro Agro szervezet, a Kukoricatermesztők Országos Szövetsége (Forumul APPR) és a Mezőgazdasági Szövetkezetek Országos Szövetsége által megalakított érdekvédelmi szövetség megmozdulásához országszerte számos gazdaegyesület csatlakozott.

A gazdatüntetést szervező szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a pénteki megmozdulást a romániai gazdák elkeseredettsége váltotta ki. A gazdaszövetség szerint elképesztő az Európai Bizottság módszere, amivel Ukrajna megsegítése érdekében vámmentessé tette az Európai Unió tagországainak piacaira érkező mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. „A tavaly nyár óta eltörölt uniós védővámok oda vezettek, hogy a háborús helyzet szorításában az ukrán termelők önköltségi ár alatt adtak túl termékeiken.

Az olcsó áron történő értékesítés láza az ukrán gazdákat nem segíti, hogy a magas inputanyagárak mellett újrakezdjék a tavaszi termelési ciklust, miközben a termékeikkel elárasztott romániai piacon óriási felfordulást okoztak”

– fogalmaz a Szövetség a mezőgazdaságért állásfoglalása.

A román gazdaérdekvédelem szerint a mostani jelenségre már az ukrajnai háború kirobbanását követően figyelmeztették a bukaresti kormányt, de javaslataikról nem alakult ki érdemi párbeszéd és közös megoldáskeresés.

A Romániába érkező olcsó ukrán gabona versenyképtelenné tette a romániai termelést, drasztikusan csökkentette a belföldi értékesítési árakat és irreálisan felsrófolta az áruszállítás költségeit, miután az ukrán gabonát szállító cégek minden kibérelhető közúti és vasúti teherjárművet igénybe vettek. A gazdamegmozdulást szervező szövetség szerint példátlan helyzet állt elő: a hazai gabonatermesztők raktárai aratás előtt pár hónappal még tele vannak, mert a telített piacon nem lehet gabonát értékesíteni. ,,Méltánytalannak tartjuk az európai gabonapiac krízishelyzetére kiutalt támogatás összegét – a Romániának szánt összeg a teljes támogatás 18 százaléka –, olyan körülmények között, amikor

az ukrajnai gabona- és egyéb élelmiszerexport mintegy 60 százaléka romániai logisztikán keresztül jutott el más országokba”

– mutat rá az állásfoglalás.

Galéria

Traktoros felvonulás. A szervezők a romániai határátkelő állomások környékén is tiltakoznak

Fotó: Képkivágás/Videófelvétel

A román gazdaszervezetek azt követelik a bukaresti kormánytól, hogy az Ukrajnából érkező – és Romániát tranzitáló – mezőgazdasági és élelmiszeripari szállítmányokat külön kezeljék a vámhivatalokban. Szigorú élelmiszerbiztonsági és minőségvizsgáló ellenőrzést kérnek az országba érkező termékekre. Felszólítják az illetékes európai szerveket, hogy léptessék életbe a 2022. május 30. előtti vámtarifákat az ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari árukra. Kérik a romániai termelők által elszenvedett károk és jövedelemkiesés megtérítését arra az időszakra, amikor a vámmentes ukrajnai termékek elárasztották a romániai piacot.

Betelt a pohár a LAPAR alelnöke szerint

Fazakas Miklós, a LAPAR erdélyi alelnöke a Krónikának elmondta, hogy a péntekre szervezett országos gazdatüntetés ötlete a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligájában fogalmazódott meg, miután nem sikerült érdemi megoldást találni a vámmentes ukrajnai gabona és egyéb mezőgazdasági termékek importja által okozott károk rendezésére. „Ilyen súlyos gondjai évek óta nem voltak a hazai gabonatermesztésnek és állattenyszétésnek. A legtöbb mezőgazdasági termék nagybani felvásárlási ára az önköltségi ár alá került. Minden gazdaszervezet közös véleménye, hogy ez nem lehet, nem szabad tovább tűrni” – fogalmazott portálunknak a nyárádkarácsoni agrárvállalkozó, aki az országos érdekvédelmi szervezetben betöltött tisztsége mellett az RMGE Maros szervezet elnöke.

Fazakas szerint a gazdaszervezetek egyetértenek abban, hogy

a bukaresti mezőgazdasági minisztérium vezetősége nem kezelte érdemben a tavaly nyár óta érkező ukrán gabona okozta gondokat.

Személyesen is találkoztak a mezőgazdasági miniszterrel és a minisztériumi államtitkárokkal, de nem sikerült kiállásra késztetni a szakminisztérium vezetőségét. A gazdaérdekvédelem úgy látja, a román kormány semmilyen szinten nem akar szembemenni az uniós és amerikai ,,Ukrajna-lobbival”, inkább beáldozza saját gazdáinak érdekeit. Ezzel a magatartásával Románia egyedül maradt Kelet-Európában, mert a többi állam rendre talált valamilyen megoldást, vagy keményen lobbizik Brüsszelben. Kelet-Európából a lengyelek segítik legtöbbet Ukrajnát, de amikor a saját piacuk érdekeiről van szó, határozottan fellépnek. ,,Nem csak az ukrán termékek lengyelországi tranzitját ellenőrzik szigorúan, hanem minden gabonatermesztő gazda 30 euró körüli ámogatást kap a betárolt és el nem adott termények tonnájáért. Az uniótól kapott tízmillió eurós gyorssegély Romániában arra elég, hogy a gabonatermesztők tárolt termékéért tonnánként egy eurót kapjanak” – érvelt a marosszéki mezőgazdasági szakember.

Nagypéntek miatt kevesebb magyar résztvevő lesz

A pénteki gazdamegmozdulás elsősorban a dél-romániai és a dél-moldvai nagy gabonatermelő megyékre összpontosul, ahol a nap folyamán több ezer traktor és egyéb mezőgazdasági gép lassítja, akadályozza majd a forgalmat az utakon. Fazakas szerint a megmozdulást országszerte kiterjesztik a határállomások környékére is. A megyei prefektúrák körül is mindenhol terveznek tüntetéseket.

A LAPAR alelnöke sajnálatosnak tartja, hogy a katolikus és protestáns húsvétot megelőző nagypénteken kerül sor az országos megmozdulásra, emiatt jóval kevesebb magyar gazda lesz jelen.

A bukaresti szervezők ígérete szerint a következő napokban részletesen beszámolnak a megyénkénti megmozdulások helyszíneiről. Fazakas Miklós azt reméli, hogy az erdélyi megyékben is mindenhol utcára vonulnak a gazdák, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlan helyzetükre.

korábban írtuk

Tehéntej elöntésével tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak miatt a szilágysági gazdák
Tehéntej elöntésével tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak miatt a szilágysági gazdák

Tiltakozásból egy tartálykocsinyi tejet öntöttek el tüntető gazdák szerdán a szilágysági Szurdukon. A Krónika által megkérdezett állattenyésztési szakember szerint ma a termelőktől önköltségi áron vásárolják fel a tejet a feldolgozó üzemek.

korábban írtuk

Elégedetlenek a gazdák az olcsó ukrán gabonadömpinggel, átfogó kelet-európai tiltakozás készül
Elégedetlenek a gazdák az olcsó ukrán gabonadömpinggel, átfogó kelet-európai tiltakozás készül

Több kelet-európai országot átfogó tüntetésre készülnek április 7-én a gazdák: az uniós piacra érkező olcsó ukrajnai gabona leállítását követelik. A bolgár gabonatermesztők tüntetésekkel akadályozzák a forgalmat a bolgár-román határátkelőknél.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Döntött a kormány: finanszírozza az iskolai zöldhét tevékenységeit

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén azt a határozattervezetet, amely szerint pénzt utalnak ki a környezetvédelmi alapból az iskolai zöldhét tevékenységeinek finanszírozására.

Döntött a kormány: finanszírozza az iskolai zöldhét tevékenységeit
2024. április 04., csütörtök

A szabálytalanul közlekedő áldozatokat is felelősnek tartja a drogos gázoló ügyvédje

Vlad Pascu ügyvédje a drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló védence büntetőperének csütörtöki bírósági tárgyalása után kijelentette, hogy a 2 Maion történt baleset áldozatai szabálytalanul közlekedtek az úttesten, így ők is felelősek a tragédiáért.

A szabálytalanul közlekedő áldozatokat is felelősnek tartja a drogos gázoló ügyvédje
2024. április 04., csütörtök

Megakadályozná a kormány, hogy elözönöljék az álhírek a közösségi médiát a választási kampányban

Memorandumot készül jövő héten elfogadni a kormány egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amelyik megakadályozza a deepfake tartalmak elterjedését a közösségi médiában a választási kampány idején.

Megakadályozná a kormány, hogy elözönöljék az álhírek a közösségi médiát a választási kampányban
2024. április 04., csütörtök

Néhány kategória számára eltörli a kormány a „betegségadót”, és pénzt ad a hátrányos helyzetben levő anyáknak

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel törli el a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettségét a daganatos betegségben szenvedők, a beteg gyereket nevelő anyák és a várandós nők esetében.

Néhány kategória számára eltörli a kormány a „betegségadót”, és pénzt ad a hátrányos helyzetben levő anyáknak
2024. április 04., csütörtök

Őrizetbe vettek egy tizenöt éves késelőt, aki egy diákot szúrt meg

Őrizetbe vették azt a 15 éves tinédzsert, aki a gyanú szerint szerdán megkéselte a bukaresti Iuliu Maniu szakközépiskola egyik diákját – közölte csütörtökön a bukaresti rendőrség.

Őrizetbe vettek egy tizenöt éves késelőt, aki egy diákot szúrt meg
2024. április 04., csütörtök

Charles Michel szerint további előrelépések várhatók Románia schengeni csatlakozása terén

További támogatásáról biztosította Romániát a schengeni övezethez való teljes körű csatlakozás megvalósulásához Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai bukaresti látogatásán.

Charles Michel szerint további előrelépések várhatók Románia schengeni csatlakozása terén
2024. április 04., csütörtök

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Ismét esély nyílhat arra, hogy Ion Iliescu volt államfőt büntetőjogi felelősségre vonják az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében.

Nem hagyná büntetlenül: felelősségre vonná a legfőbb ügyész a 94 éves Ion Iliescut a bányászjárás ügyében
2024. április 03., szerda

Balszerencse: kipenderítették a két napig a szerencsejáték-iparért felelős hajszobrászt

Ellenzéki nyomásra visszahívta tisztségéből Marcel Ciolacu kormányfő a Szerencsejátékok Országos Hivatala (ONJN) alelnöki tisztségébe hétfőn kinevezett Cristian-Gabriel Pascut.

Balszerencse: kipenderítették a két napig a szerencsejáték-iparért felelős hajszobrászt
2024. április 03., szerda

Több mint két évtizednyi letöltendőre ítélték az élettársa 12 éves kislányát meggyilkoló férfit

Minősített emberölés és rablás bűntette miatt 26 év börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti törvényszék Marcel Şerbucot, aki megölte élettársa 12 éves kislányát, majd a holttestet egy kanapé tárolódobozába rejtette.

Több mint két évtizednyi letöltendőre ítélték az élettársa 12 éves kislányát meggyilkoló férfit
2024. április 03., szerda

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Orbán Viktor román kollégájával Bukarestben

A román és a magyar kormánynak közös érdeke a kelet-nyugati irányú közlekedési infrastruktúra fejlesztése – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, miután magyar hivatali kollégájával, Orbán Viktorral egyeztetett a Victoria-palotában.

Infrastrukturális fejlesztésekről egyeztetett Orbán Viktor román kollégájával Bukarestben