Legnehezebb időszakát éli a romániai állattenyésztés, a minisztérium nem segíti a gazdákat

Legnehezebb időszakát éli a romániai állattenyésztés, a minisztérium nem segíti a gazdákat

Szénahiány az aszály miatt. Tavaly jó volt a termés, idén a tavalyi mennyiségnek mindössze töredékét takaríthatták be a gazdák

Fotó: Makkay József

Egyre több gazda akarja értékesíteni állatállományát, mivel a szénatermés nagyon gyenge, az abraktakarmányok ára magas, ráadásul a vágóállatok átvételi ára csökken. Az agrárszakemberek a mezőgazdasági minisztérium beavatkozásában bíznak, azonban Petre Daea tárcavezető kijelentései ellentmondásosak.

Makkay József

2022. augusztus 20., 19:372022. augusztus 20., 19:37

A gazdák és mezőgazdasági szakemberek szerint az idei aszály a mezőgazdaság minden ágazatát sújtja, leginkább azonban az állattenyésztés sínyli meg. A gazdaszervezetek már a kora nyári aszály előtt megkongatták a vészharangot, hogy a gabonaárak megduplázódásával az állattartók igen nehéz helyzetbe kerültek.

Az abraktakarmányok, a villamos energia és az üzemanyagok árának elszabadulását az állati termékek értékesítése nem tudja kompenzálni. A problémahalmazra rátevődött az idei aszály, amely tovább súlyosbítja az állattartók nehéz helyzetét: Erdély több vidékén kiégtek a legelők, a kaszálókról származó szálas takarmány jó esetben a tavaly begyűjtött mennyiség felét teszi ki.

Sok vidéken a tavalyi szénatermésnek mindössze a 25 százalékát tudták bebálázni a termelők.

A kalotaszegi falvakban arra panaszkodnak az állattartók, hogy míg tavaly és tavalyelőtt egy hektár kaszálóról négy-öt nagy méretű, 120 kg körüli szénabálát tudtak behordani, idén ekkora területről egyetlen bálát préselt össze a bálázógép.

Sok gazda ciszternákban, tartályokban szállította az állatok itatásához szükséges vizet, mert a kaszálókon kialakított itatóvályúk forrásai elapadtak. Hasonlóan nehéz helyzettel évtizedek óta nem találkoztak a mezőgazdasági termelők Erdélyben.

Szabadulni akarnak az állatoktól

A Kolozs megyei Mérán tevékenykedő Horváth Csaba falugazdász 260 birkát számláló állománya kapcsán arra panaszkodik, hogy az állattenyésztésben az igazi gondok késő ősszel, tél elején fognak jelentkezni, amikor a gazdák telelésre kell behajtsák a juh- és szarvasmarha-állományt. A nagyobb állattelepeken nem lesz elegendő takarmány a téli eleségre.

„Többen arra készülnek, hogy az állatok egy részét még ősszel eladják, mások kitartanák a teljes állományt, ha tudnak plusz szénát vásárolni. Télen vagy tavasszal ez szinte lehetetlen lesz: idén olyan kevés szénát takarítottak be, hogy nem jut eladásra” – fogalmazott a Krónikának az állatorvos végzettségű kalotaszegi szakember.

A mérai falugazdász abban bízik, hogy az utóbbi napok esős időjárása kitart, így legalább részben újjáélednek a legelők, hogy az állatoknak az ősz folyamán legyen legelni való zöld takarmány.

Különben szénával kell kiegészíteni a napi eleséget, ami vészesen csökkenti a télire elraktározott szálas takarmány mennyiségét. Az sem jó hír az állattartó gazdák számára, hogy kora tavasszal, a bárányszezon idején élősúly-kilogrammonként 15–20 lejes áron értékesített állatokért ma tíz lejt kínálnak a nagy állatkereskedők, akik a konstancai kikötőbe szállítják közel-keleti arab exportra az Erdélyből felvásárolt juhállományt.

Horváth Csaba szerint az állatkereskedelmi láncban komoly gondok keletkeztek, mert a tavalyi gyors fizetést ismét felváltotta a kéthetes vagy egy hónapos késlekedés, amíg a gazda számlájára megérkezik az átvett állatok ellenértéke. A szállítás és az abrakolás megugrott költsége az állatkereskedőket is negatívan érinti, így kiadásaikat teljesen áthárítják a gazdákra.

Nem számolnak azzal, hogy az elszabadult inputanyagárak miatt a tízlejes átvételi ár gyakorlatilag a birkahizlalás önköltsége, a gazda nem marad jövedelemmel.

A pánikhelyzet hatására egyre többen és egyre hamarabb szeretnék állatállományuk egy részét eladni, ami tovább csökkenti az átvételi árakat. Idősebb juhok esetében az ár már most hét lej kilónként, de a szakember szerint ez várhatóan tovább fog csökkenni.

Azok a gazdák, akik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) támogatást igényeltek a juhokra, a kérés benyújtásától számított száz nap után értékesíthetik állományukat, a türelmi időszak szarvasmarhák esetében 180 nap. Horváth Csaba szerint félő, hogy amikor a megkötések lejárnak, az élőállatpiacon olyan nagy lesz a kínálat, hogy minimálisra fognak zsugorodni a felvásárlási árak.

Galéria

Az utóbbi időszak esőzései szerencsére kissé helyrehozzák a kalotaszegi legelőket is

Fotó: Makkay József

Nehéz eligazodni a minisztériumi döntéseken

Ilyenkor volna fontos szerepe az állami beavatkozásnak, hogy a gazdák tudják, mire számíthatnak, azaz költségeikből mit vállal át az állam. Valójában nagy bizonytalanság uralkodik az ágazatban. Horváth Csaba példaként Petre Daea mezőgazdasági miniszter egy-két hete elhangzott nyilatkozatát említi, amikor a tárcavezető azt mondta, a mezőgazdasági támogatási rendszer által megszabott türelmi időszakot az Európai Bizottság szakembereivel egyeztetve le fogják csökkenteni, így akinek nincs elegendő takarmánya, augusztus 15-től tudná értékesíteni állatait.

A miniszteri nyilatkozatról azonban kiderült, hogy blöff, mert sem az APIA, sem más állami szakhatóság nem kapott hivatalos rendeletet a szaktárca részéről. „A romániai mezőgazdaságban az állandó bizonytalanság rója a legnagyobb terhet a gazdákra. Nem lehet előre számolni az állatok után járó támogatásokkal sem.

Idézet
A húsmarhatartók a törzskönyvezett állatokért pár éve 600–700 eurót kaptak, ami hatalmas löketet adott az ágazatnak.

A kormány a következő évben a támogatást száz euró körüli összegre csökkentette. Ezeknek az önkényes döntéseknek nincs elfogadható magyarázatuk” – panaszolja a kalotaszegi falugazdász.

Székelyföldi helyzetkép

Nem jobb a helyzet Székelyföldön sem, habár az utóbbi hetekben hullott négyzetméterenkénti 90–100 mm csapadék megmentette a silótakarmányok betakarítását. Szabó Ákos csíkszeredai mezőgazdasági szakember szerint a mostani súlyos állattenyésztési helyzet következményeit igazából jövőre érzi meg a gazdatársadalom, és főleg a fogyasztók.

Galéria

Fotó: Makkay József

„A takarmányhiány miatt az állataikat értékesítő gazdák azzal szembesülnek, hogy a vágóhidak kevesebbet fizetnek az állatokért, mint tavasszal, holott azóta mindennek nagyon megnőtt az ára. Ez oda fog vezetni, hogy jövőre nagyon sok gazda abbahagyja az állattartást, és a piacon jóval kevesebb és drágább hús lesz” – magyarázza a válsághelyzet következményeit a székelyföldi szakember.

Szabó Ákos szerint az állattenyésztés közben átalakuláson esik át.

Az alacsony tejátvételi árak és a drasztikusan megdrágult abraktakarmányok miatt sokan lemondanak a tejtermelésről, és áttérnek húsmarhatartásra. Hasonló tendencia figyelhető meg a juhászatban is: egyre kevesebben foglalkoznak a juhtej feldolgozásával, sajtkészítéssel, inkább húsfajtákat tartanak, amelynek jóval gyorsabb a súlygyarapodása.

A szakember abban reménykedik, hogy az állattenyésztők is hozzájutnak olyan gyorssegélyhez, amelyet idén nyáron a krumplitermesztők kaptak a szakminisztérium részéről hektáronként 200 euró értékben. A de minimis támogatás enyhíthetné az állattartó gazdák elkeseredését, akik most nagy számban akarnak szabadulni állatállományuktól.

korábban írtuk

Több mint 375 ezer hektárra nőtt az aszály sújtotta termőföldek területe Romániában
Több mint 375 ezer hektárra nőtt az aszály sújtotta termőföldek területe Romániában

Románia 33 megyéjéből származó adatok szerint 375 423 hektárra nőtt csütörtökön az aszály sújtotta termőföldek területe – tájékoztatott a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

korábban írtuk

A vásárlónak drága, a gazdának ráfizetés: az öntözőrendszerek kiépítésével menthető meg a burgonyatermesztés
A vásárlónak drága, a gazdának ráfizetés: az öntözőrendszerek kiépítésével menthető meg a burgonyatermesztés

A szárazság a mezőgazdaság minden területét megviseli, de nagyobb anyagi gondokat okozhat a hektáronként 5 ezer eurós befektetéssel járó krumplitermesz­tésben. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 21., péntek

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják

Az elmúlt egy hónapban több gazdafórumon vett részt Erdélyben, Partiumban Magyar Lóránd parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus, ahol a gazdálkodóknak az őket érintő támogatásokról beszélt.

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják
2023. március 17., péntek

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona

Nehéz helyzetbe hozta a romániai termelőket az országba érkező, olcsó ukrán gabona, mivel csak önköltségi ár alatt tudják értékesíteni tavalyi gabonakészleteiket, figyelmeztet Dan Motreanu nemzeti liberális EP-képviselő.

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona
2023. március 17., péntek

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben

A mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint júniustól indul az agrárpályázatok szezonja. A Krónikának nyilatkozó pályázatelbíráló szakember arra inti a gazdákat, hogy a kiírások megjelenésekor nagyon figyelmesen olvassák el a pályázati feltételeket.

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben
2023. március 13., hétfő

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére

A romániai mezőgazdaság örökzöld témája a vadkár. A medve, a farkas és a vaddisznó szaporodó kártételét megelégelték a gazdák. A Krónika által megkérdezett szakember szerint ha a védett vadak miatt az ország mezőgazdasága hatalmas károkat szenved.

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére
2023. március 12., vasárnap

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett

A kalotaszegi falvak közül Mérában tartják a legtöbb bivalyt, a Kolozsváron piacoló állattartók tejtermékeire nagy a kereslet. Az apadó állatállomány azonban a csökkenő európai uniós támogatással magyarázható. Néhány mérai bivalytartó gazdánál jártunk.

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett
2023. március 10., péntek

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát

A talajavító hatóság Olténiában indította el az idei öntözési szezont. A várható szárazságra készülő szakminisztériumnak azonban továbbra sincs elegendő forrása az irrigációs rendszerek újjáépítésére.

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát
2023. március 08., szerda

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket

Hagyományos közép-erdélyi étel- és süteményrecepteket gyűjt a Pro Agricultura Egyesület, a beküldők között díjakat sorsolnak ki.

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint húsvétra lesz elegendő bárányhús elérhető áron. A tárcavezető kijelentésének azonban ellentmondanak a termelők, akik szerint idén is drága lesz a húsvéti ínyencség.

Lesz bárányhús, de milyen áron?
Lesz bárányhús, de milyen áron?
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

2023. március 07., kedd

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt

Utolsó előtti állomásához érkezett a mezőgazdasági minisztérium pályázati útmutatója. A Krónikának nyilatkozó Barabási Antal Szabolcs államtitkár elmondta, a csomagot áprilisban bocsátják közvitára. Az új idényben is kiemelten kezelik az ifjú gazdákat.

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt
2023. március 05., vasárnap

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás

Az Európai Bizottság 2030-ig 71 százalékkal akarja csökkenteni a tagállamok húsfogyasztását. Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a brüsszeli elképzelés kivitelezhetetlen.

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás