Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Trianon: kinek a fóbiája?

2023. június 07., 19:17

2023. június 07., 19:17

Folyamatos „ionapotchivanokozás” (értsd: magyarellenes hergelés) zajlik a román politikai és médiatérben. „V. Orban (terület)darabokat akar a szomszédos országokból” – hirdeti a bukaresti hírtévé, míg a román exkormányfő szerint a brit uralkodó is a magyar revizionista törekvések malmára hajtja a vizet.

A magyarok ismét, az idei Trianon-évforduló apropóján is el akarták csatolni Erdélyt. Ez a megkérdőjelezhetetlen bizonyosságként megfogalmazott tétel már június 4. előtt visszaköszönt román politikusok megnyilvánulásaiból, a román média híradásaiból, beszélgetőműsoraiból, de a show még most, az évforduló utáni napokban is folytatódik.

A román többség bizonyos köreinek (hogy ez mennyire a többség többsége, nehéz eldönteni) szent meggyőződése, hogy Magyarország célul tűzte ki a több mint 100 évvel ezelőtt meghúzott határok elköltöztetését, a régió térképének átrajzolását, Nagy-Magyarország feltámasztását.

Nem zavarja őket, hogy ezt a vélekedést nem lehet tényekkel alátámasztani. A bukaresti képviselőház elnöke – a kormányfői tisztség várományosa – revizionizmust lát abban, hogy a magyar köztársasági elnök kiposztolja a székely himnusz utolsó sorát, és senki nem szól neki, mennyire nevetségessé tette magát. A szociáldemokrata pártelnök ugyanarra a szintre süllyedt, mint három évvel ezelőtt az Erdély kiárusításával, a magyaroknak való átjátszásával éppen őt megvádoló román államfő.

Folyamatos „ionapotchivanokozás” (értsd: magyarellenes hergelés) zajlik a román politikai és médiatérben.

A budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának szavait – miszerint az Orbán-kormány közel másfél évtizeddel ezelőtt eldöntötte, hogy megkezdi a nemzet újraegyesítését – félrefordítják, szándékosan átéretelmezik, és úgy állítják be, mintha Magyarország elcsatolt területei visszaszerzésével képzeli el célja megvalósítását. Csöppet sem törődnek azzal, és persze hiába is magyarázná nekik bárki, hogy a magyar nemzetpolitika kinyilvánított célja a határok fölötti nemzetegyesítés, szó sincs semmiféle területi igényekről.

„V. Orban (terület)darabokat akar a szomszédos országokból”, „V. Orban területi igényeket formál” – hirdeti szalagcímben az egyik bukaresti hírtelevízió, a nagyváradi magyar üzletember, Teszári Zoltán tulajdonában lévő Digi 24. Ugyanez a hírcsatorna állítja a magyar miniszterelnökről, hogy az oroszokkal összejátszva sütögeti „revizionista pecsenyéjét”, a tanársztrájk kirobbanásakor pedig a tanügyi szakszervezeteket vádolta azzal, hogy az ukrajnai háború közepette „destabilizálják” Romániát, tehát a Putyin érdekeit szolgálják…

A Romániában öt napot tartózkodó brit uralkodó is a magyar revizionista törekvések malmára hajtja a vizet.

Megszólalt a börtönviselt politikusokat előszeretettel futtató bukaresti médiában Adrian Năstase volt kormányfő is, aki nem kevesebbet állít, mint hogy nem véletlenül látogatott III. Károly király június 4-e körül az országba, ezen belül mindenekelőtt a magyarok lakta Erdélybe, a Székelyföldre, ahol egy magyar gróf, Kálnoky Tibor a vendéglátója. Năstase nyíltan azt sugallja, hogy a magyarok Erdély visszaszerzése érdekében folytatnak intenzív lobbit a brit koronás főnél. Teccikérteni?

Nem véletlen, hogy a felfokozott hangulatú magyarozás közepette a román sajtó állításai visszaigazolásaként tálal minden egyes, Budapest szándékai mögött revizionizmust láttató magyar vélekedést. Bukaresti portálok leplezetlen kéjjel, „ugyemimegmondtuk” felkiáltással tálalják Buda Péter egykori nemzetbiztonsági főtiszt Friderikusz Sándor podcastjében elhangzott eszmefuttatását arról, miszerint az Orbán-kormány arra számít, hogy az ukrajnai háború nyomán átrendeződik az európai biztonsági és geopolitikai struktúra, és Magyarország „bizonyos területi kompenzációban” részesül. Tehát ha egy volt hírszerző mondja, akkor az biztosan úgy van…

Eközben persze az is mellékes, hogy miközben nincs olyan parlamenti alakulat a budapesti Országgyűlésben, amely a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzését szorgalmazza, a bukaresti parlamentben bizony akad olyan törvényhozó, aki nyíltan követeli bizonyos, jelenleg Ukrajnához tartozó területek Romániához csatolását. És azt se feledjük el, hogy nem is olyan régen Románia államelnöke, Traian Băsescu nyíltan kacérkodott Moldova „meghódításával”, a Pruton túli ország és Románia egyesülésével.

Tehát csak lassan a testtel, amikor úgy próbáljuk beállítani a magyarokat, hogy Trianonnal kelnek és fekszenek, és ugrásra készen várják, mikor tologathatják arrébb a határsorompókat. Már kezd unalmassá válni ez a mániákus magyarfóbia.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Választások közel és távol

Sajátos együttállás: vasárnap egyszerre szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösséget a legalacsonyabb – azaz önkormányzati – és a legmagasabb – vagyis európai parlamenti – szinten.

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.