Kiss Judit

2019. december 04., 08:19

Piros táska a jászolban

A meghitt légkörben ünneplő Máriához és Józsefhez megérkezik a várva várt csoda, a beteljesült mirákulum, ami tulajdonképpen nem más, mint egy gyönyörű, divatos piros női táska. Amit a fiatal párhoz betoppanó pásztorok és háromkirályok is rögtön elragadtatással imádnak. És akkor József felteszi a kérdést: mi történik? Hisz ez csupán egy táska…

 „Karácsony van. Te mit imádsz?” – teszi fel a kérdést az a nagy-britanniai, az interneten az utóbbi időben népszerűvé vált frappáns kisfilm, amely elsősorban a karácsony, és az azt megelőző adventi időszak pénz- és vásárlásközpontúságának, anyagiasságának abszurditására hívja fel a figyelmet.

Az adventi időszakban sokan, sokféleképpen igyekszenek rávilágítani arra, hogy társadalmunkban a karácsonyi ünnepkör elsősorban az ajándékokról, árudömpingről, pénzről, csillogásról szól, holott tulajdonképpen a lelkiségre, az egymásra való odafigyelésre, az együtt töltött időre, a szeretetre kellene összpontosítanunk. Jócskán akadnak civil és nem civil szervezetek, magánszemélyek, hírességek, amelyek és akik ilyenkor buzgón jótékonykodni kezdenek, jön a „cipősdoboznyi szeretet” elnevezésű akciók, az adományozások, adakozások dömpingje. Bár alapjáratban és deklarált cél szerint a rászorulókat, hátrányos helyzetűeket, az árvaházak lakóit, betegeket, öregeket, magányosakat szeretnék sokan segíteni, hipokrita társadalmunkban bizony az sem ritka, hogy a hasonló kezdeményezések önfényezés-jellegűek, vagyis a jótékonykodók népszerűségnövelő módszerként alkalmazzák az adományozást.

Kétségtelen, hogy igenis van kézzelfogható haszna számos jótékonysági akciónak, és hinnünk kell abban, hogy az adományozók zömét elsősorban a vegytiszta jó szándék vezérli. Összességében véve azonban számos kérdést felvet az, ahogyan a karácsonyt megelőző hetekben az ünnepre való készülődés lecsapódik az emberekben. Az egyik ilyen visszatérő kérdés, hogy bár természetes az adventkor felerősödő adakozási kedv, vajon mennyi marad belőle mondjuk januárra vagy februárra. A másik, hogy elkényeztetett, mellőzhető, szükségtelen termékekben is dúskáló társadalmunk valóban odafigyel a rászorulók igényeire, vagy pusztán kipipálja az adakozási lázat azzal, hogy megszabadul fölöslegessé vált holmijaitól? Aztán: vajon van elég lelki ereje a gyerekes családoknak arra, hogy bár részben tudatosítsák a felnövekvő nemzedékben: a karácsonynak elsősorban nem az a lényege, hogy mekkora, milyen értékű ajándék lapul a fa alatt. Hogy megkapja-e a gyerek a vágyva vágyott iPhone 11 Pro okostelefont? És hogyan gondolkoznak erről maguk a szülők, a felnőttek, akik a hatalmas bevásárlóközpontok mindent elborító kínálatában botladozva, a csillogó árral együtt evickélve igyekszenek megvásárolni a fa alá az ajándékokat? És főként: vajon merre terel bennünket az adventi forgatag? A jászolban lapuló piros táska felé vagy valami másra is rávetül az ünnepi csillag fénye?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. december 03., kedd

Párbeszéd, bizalom, megbékélés? Most nem aktuális

Fontos lenne a magyar-román párbeszéd megteremtése, illetve a két nemzet közötti bizalmatlanság felszámolása – fogalmazták meg az elmúlt hétvégén két magyar-román fórumon is.

Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügyi-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, sőt a bukaresti hatalomváltás nyomán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint azt korábban sokan sejtették.

Balogh Levente 2019. november 29., péntek

Félrelökött magyar békejobb

Románia továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekint a mintegy 1,2 milliós erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösségre, illetve minden, a magyarok megmaradását és gyarapodását előmozdító intézkedésre.

Pataky István 2019. november 28., csütörtök

Román bemutatkozás Békéscsabán

Vendégségben, a házigazda baráti szavaira sérelmek kitálalásával és számonkéréssel válaszolni finoman szólva is udvariatlanság.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Messze még a modern Románia

Leplezetlen eufóriával fogadta az audiovizuális média és a közösségi oldalak népe a romániai államfőválasztás második fordulójának eredményét, mintha legalábbis nem lett volna előre borítékolható Klaus Johannis győzelme.

Kiss Judit 2019. november 25., hétfő

Új seprű, újratervezés

Bizonyára nincsen könnyű dolga egy új oktatási miniszternek, aki mostanság veszi át a stafétabotot elődeitől, hogy bő egy éven keresztül ellenőrzése alatt tartsa, változtassa, módosítsa a romániai oktatás sok tekintetben düledező rendszerét.

Balogh Levente 2019. november 23., szombat

Nincs kisebbik rossz

A PSD nélküli második fordulót mozgalmat meghirdető politikusok erőfeszítései ellenére vasárnap megismétlődik az öt évvel ezelőtti felállás: az elnökválasztás második körében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje csap össze a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjével.

Pataky István 2019. november 21., csütörtök

Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ugyan, de a legvalószínűbb mégis az, hogy a választók eddig szerzett tapasztalatai, információi, benyomásai a két jelölttel kapcsolatban már nem fognak változni. Érdemes tehát egy kis összegzést végezni.

Páva Adorján 2019. november 20., szerda

Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. Hiszen semmi különös nincs abban, hogy néhány óra leforgása alatt egy 10 napos csecsemő és egy hároméves gyerek is meghal egyazon városban. 

Balogh Levente 2019. november 19., kedd

Budapesti magyarellenesség

Azért túl szép lett volna, hogy 2019 novemberében már csak rossz emlék legyen a Demokratikus Koalíció (DK) nevű párt, amelynek jórészt abban merült ki a tevékenysége, hogy a határon túli magyarok ellen uszította az anyaország polgárait.

Vélemény
Balogh Levente: Párbeszéd, bizalom, megbékélés? Most nem aktuális

Fontos lenne a magyar-román párbeszéd megteremtése, illetve a két nemzet közötti bizalmatlanság ...

Rostás Szabolcs: Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó ...

Balogh Levente: Félrelökött magyar békejobb

Románia továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekint a mintegy 1,2 milliós erdélyi, partiumi és ...