Páva Adorján

2017. augusztus 09., 00:09

Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen hétfő hajnalig Kolozsváron.

Az Untold fesztivál kerítésein kívül élőknek rengeteg bosszúságot okozott az elektronikus zenét kedvelők megarendezvénye: a lezárt Sétatér, a központban a szokásosnál is jóval elviselhetetlenebbé váló forgalom, az úton-útfélen bulizó fiatalok látványa, a reggelig tartó koncertek zaja még a legnyugodtabbakat is kizökkentette sodrukból.

Valahogy mégis túlélte mindenki, és a következő szűk egy évben bőven lesz idő elgondolkodni azon, mit is hoz a kincses város konyhájára ez a négynapos őrület. Néhány elképesztő számadat: az Untoldon összesen több mint 330 ezren fordultak meg; a napi rekordot szombaton jegyezték, amikor 90 ezren buliztak a fesztivál területén.

Aznap a szervezőknek egy adott ponton biztonsági okokból meg kellett tiltaniuk a belépést a fő helyszínre, a zsúfolásig megtelt Kolozsvár Arénába. Ott lépett fel ugyanis a világ egyik legnevesebb DJ-je, Armin van Buuren, aki éjjel öt és fél órán át „kevert”, egészen reggel fél 9-ig – koncertjét 30 millióan követték a fesztivál honlapján, illetve a sztár Facebook-oldalán sugárzott élő adásban.

Évekkel ezelőtt egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, hogy létezhet egy olyan rendezvény, amely egyszerre sok ezer külföldit vonz egy erdélyi városba, mint ahogy az is hihetetlen volt, hogy sok millió embert meg lehet ismertetni Kolozsvár nevével. És lám: megtörtént, az Untold immár három éve öregbíti (vagy inkább, ha szabad így fogalmazni: fiatalítja) a kincses város hírnevét.

Ezek a döbbenetes tények késztetik Emil Boc polgármestert arra, hogy elengedje füle mellett a kolozsvári lakosok (hivatalosan csupán néhány tucatnyi) panaszát, és eszébe se jusson kiköltöztetni a város szívéből a fesztivált, amelynek éppen a kivételes környezet az egyik legnagyobb varázsa.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy Kolozsvár modern várossá akar válni. A beruházásokra kész magánvállalatok megnyerése, a helyi gazdaság informatikai és kommunikációs szakágának tudatos erősítése, az egyetemekből áradó szakképzett emberi erőforrás kiaknázása mind-mind ezt a célt szolgálják. Nem véletlen, hogy Erdély fővárosa ma Románia, illetve a Kárpát-medence egyik legdrágább települése: van miből.

Ennek a 21. századi arculatnak a körvonalaira erősít rá az Untold fesztivál, egy olyan világban, amelyben ugye azt mondogatják: nem számítasz, már-már nem is létezel, ha nem vagy ott a közösségi oldalakon – Kolozsvár pedig most nagyon ott volt.

Hogy ebből rövid távon, konkrétan mit nyernek a város lakói (és most nem azokra gondolunk, akik óriási összegekért bérbe adták lakásukat) az év fennmaradó, szűk 361 napjában, nehéz megmondani – e téren bizony jobban kommunikálhatna a tömegben vígan bulizó polgármester. Egyre azonban biztos jó az Untold fesztivál: a négy zűrzavaros nap alatt felértékelődnek a kincses város sok fejfájást okozó, ám hirtelen megszépülő, visszasírt hétköznapjai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...