Makkay József

2019. május 09., 09:44

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása az EU-tag Románia és Magyarország számára éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

A magyar ellenzéki sajtó a látogatás kampányízét érzékeli, hogy a magyar kormányfő az európai parlamenti választások küszöbén a „Fideszhez közel álló RMDSZ” választási esélyeit növeli, és horribile dictu saját politikai táborát erősíti. Az irányunkban epésebb román sajtó pedig nyílt ellenséget lát az idelátogató magyar „populista” kormányfőben, akin – az európai liberálisok nagy örömére – több okból is elverhetik a port. E fórumokon visszafogott vagy mértéktartó véleményre aligha van esély, hiszen a nagyszebeni uniós show eleve a nagy európai ellentétekről szól, ahol a „többség” a „populista” kisebbségtől óvná az Európai Unió jövőjét. Az EP-választások kimenetele egyelőre még csak találgatások kérdése, de a lehetséges váltás miatti jajveszékelés már belengi Európa minden sarkát. Ebben a liberális képletben Orbán Viktor és az őt támogatók a „rossz oldalon” állnak, így értelemszerűen az erdélyi magyarok is, akiknek körében a magyar miniszterelnök toronymagasan a legnépszerűbb magyar politikus.

Ez nem véletlen, hiszen a magyar kormányfő magas népszerűsége elsősorban nem választási kampányok kérdése, hanem ennél lényegesen fontosabb okoknak köszönhető. Olyan nemzetstratégia hozadéka, amely tégláról téglára épít újjá valamit a Kárpát-medencében, amelyről sokáig a magyarság is úgy gondolta, hogy illúzió róla beszélni, kár ebben bízni, el kell ezt felejteni. Az orbáni modell lényegesen több annál, mint amit Antall József néhai kormányfő kijelentett, miszerint 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni. A mostani időszak e három évtizeddel ezelőtti kijelentés feltöltése tartalommal, amikor nemcsak szavak szintjén működik együtt a Kárpát-medencei magyarság, hanem ma már a közös intézményrendszer szakszerű kiépítése folyik gőzerővel.

Nemrég, egy szórványtelepülésen egy idős ember azt kérdezte tőlem, miért kell magyar állami támogatással akkora összeget beleölni a kisvároska romossá vált református templomának felújításába, vagy éppenséggel új óvodát építeni ott, ahol alig van magyar gyerek. Erről eszembe jutott Nicolae Iorga román történész mondása. A múlt század harmincas éveiben megkérdezték tőle, hogy a többségében magyarok lakta településre miért építenek nagy ortodox katedrálist? Mire azt válaszolta, hogy majd megtelik. Ha a két világháború között a románok ennyire előrelátóak és optimisták voltak, vajon mi miért ne lehetnénk ilyenek? Miért ne bízhatnánk abban, hogy ha elveszettnek hitt értékeinket leporoljuk és felújítjuk, azok újra jövővel kecsegtetnek bennünket?

Az egymást követő Fidesz-kormányoknak éppen ez a legnagyobb hozadéka az erdélyi magyarság számára: nagyon sok embernek adta vissza a reményt, a hitet abban, hogy a szülőföldön is van jövő.

Az erős Kárpát-medencei hálóban épülő magyar nemzetpolitika bírálóinak rendszerint nincs igazuk, de abban legkevésbé, hogy a tartós határon túli „pénzosztogatás” a Fidesz számára kampánycélokat szolgál. A határon túli beruházásokra irányuló milliárdok Magyarországon – bizonyos körökben – eleve ellenérzést váltanak ki, az utódállamokbeli magyar közösségek szavazatai pedig lényegesen nem tudják befolyásolni a magyar belpolitikát.

Akkor mi a hozománya? – teszi fel a kérdést a csak politikai tőkében gondolkodó ember, akinek nem fordul meg a fejében, hogy hosszú távú, nemzetben történő építkezés is létezik.

Sokak számára ez azért tűnik furcsának, mert a korábbi magyar politika elszoktatta ettől a Kárpát-medencei magyarságot. Orbán Viktor miniszterelnök érdeme, hogy ezt a fajta gondolkodást visszahozta a Kárpát-medencei magyar közéletbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...