Balogh Levente

Balogh Levente

Nagyvárad és a 650 millió euró

2022. november 04., 09:25

2022. november 04., 09:25

Ilyen abszurd helyzeteket idézhet elő egy háború: az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadásnak eddig csak a negatívumait éreztük, ehhez képest most kiderült, hogy akár pozitív hozadékai is lehetnek a térségünk számára.

Miközben ugyanis eddig azt tapasztaltuk, hogy Európa- és világszerte energiaválság következett be, az egekbe szöktek a rezsiköltségek és az élelmiszerek árai, rekordmértékű inflációt és munkahelyek megszűnését idézve elő, most azt látjuk, hogy a háború akár új munkahelyeket is teremthet – és nem csak a hadiipar területén. Ezt illusztrálja kiválóan a finn Nokian Tyres gumiabroncs­gyártó, amely úgy döntött: Moszkva agressziója nyomán nem kíván tovább Oroszországban maradni, felszámolja ottani gyárát, és máshova költözteti azt.

A választása pedig történetesen a Kárpát-medencére, azon belül pedig Nagyváradra esett. A beruházás hatalmasnak számít, hiszen 650 millió eurós befektetésről beszélnek, amely mintegy 500 új munkahelyet hozhat létre, és a Stihl nemrég bejelentett 125 millió eurós beruházásával együtt még inkább felhelyezi a várost és a térséget a nemzetközi beruházások térképére. A cég állítólag 40 helyszín közül választotta a Pece-parti Párizst, amihez természetesen az intenzív politikai és gazdasági lobbi mellett arra is szükség volt, hogy egyáltalán megteremtődjenek a feltételek egy ekkora volumenű befektetéshez.

Az egyik legalapvetőbb fontosságú tényező ugyanis az, hogy az önkormányzat már több mint tíz évvel ezelőtt nagyszabású iparipark-fejlesztési programot hirdetett, jelenleg pedig már négy ilyen, közművesített telkeket kínáló létesítmény várja a beruházókat a város határában, és egy újabb létrehozását tervezték azon a helyen, ahol most várhatóan az új gyár is megépül. Fontos tényező természetesen a város fekvése is, hiszen innen Európa nyugati és keleti felébe is nagyjából hasonló időtartam alatt szállíthatják majd termékeiket. Igaz, Nyugat felé azért valamivel gördülékenyebben, hiszen a magyar oldalról az M4-es autópálya már elérte a határt, amelynek 5 kilométeres folytatása már Bihar megyében is megépült. Arról nem is beszélve, hogy a város repülőterén éppen teherszállítmányok küldésére és fogadására alkalmas, úgynevezett cargoterminál is épül, és a kifutópálya hosszát is épp most növelik. Ezek pedig minden bizonnyal úgyszintén döntő jelentőségűek lehettek abban, hogy a cég illetékesei végül Nagyváradot választották.

Mindez hatalmas lehetőség a város, szűkebb vonzáskörzete és a tágabb régió számára is. Közismert, hogy a mintegy 60 kilométerre fekvő Debrecenben a magyar kormány erőteljes támogatásával szintén jelentős ipari beruházások zajlanak, a BMW épülő gyára mellett egy kínai cég elektromos autók számára akkumulátorokat készítő gyárat készül ott építeni. A közelség miatt nem elképzelhetetlen, hogy a váradi gumiabroncsüzem egyik legelső ügyfele a debreceni autógyár lesz. Ezek a gyárak várhatóan felszippantják majd a környező megyék – Bihar és Hajdú-Bihar mellett Szatmár, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés – munkaerejének azon részét is, amely képes és hajlandó ezekben az ágazatokban dolgozni.

Bár már most félő, hogy nem lesz elegendő munkás kéz, így akár a Távol-Keletről kell majd vendégmunkásokat „importálni” – ahogy azt a nagyváradi közterület-fenntartó vállalat már megtette, mivel nem talált helyi munkaerőt a temetőbe. Mindez magában hordozza a potenciált, hogy ha a két városban – akár az egészséges versengés szellemében – tovább nő a nagyszabású külföldi ipari beruházások száma, a Nagyvárad–Debrecen-térség nem csupán a Kárpát-medence, hanem Közép-Európa egyik legjelentősebb ipari övezetévé váljon.

Persze a hurráoptimizmuson túl nem szabad elfeledkezni egy másik tényezőről sem, amely arra késztethette a finn illetékeseket, hogy Nagyváradot válasszák: a nyugatiakhoz képest még mindig nevetségesen alacsony bérekről. Ahhoz ugyanis, hogy a régió valóban Európa egyik legfontosabb gazdasági zónájává váljon, nem csupán újabb beruházók szükségesek, hanem az is, hogy azok ne csupán az olcsó munkaerőt lássák a régió egyik legvonzóbb tulajdonságának. Ellenkező esetben a fejlődés csupán látszólagos lesz, hiszen nemigen lesz több alacsonyan képzett betanított munkásokat biztosító, jó infrastruktúrával rendelkező térségnél.

Ezért nem elég csupán a nagyszabású befektetéseket idecsábítani – olyan beruházások kellenek, amelyek valóban hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, és amelyek magas hozzáadott értéket igényelnek a helyi erők részéről is. Ez pedig jóval bonyolultabb feladat az önkormányzatok és a kormányok számára, mint egy ipari park megépítése és feltöltése.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Ha foci Eb, akkor magyarok

Ha már annyira divatos manapság, akkor én is coming outolok egyet annak apropóján, hogy Németországban zajlik a most kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság: az 1990-es labdarúgó-világbajnokság óta hosszú évtizedekig a németeknek szurkoltam.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Méltóságot a győzőknek!

Természetesen el lehet vitatkozni azon, illik-e a történelmi jelző az RMDSZ által a vasárnap rendezett európai parlamenti, valamint helyhatósági választáson elért eredményére.

Makkay József

Makkay József

Magyarok román pártszínekben

Nehéz választási kampányon és szavazáson vagyunk túl. Nem csak azért, mert félő volt, hogy az RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, hanem a román pártok keresztül-kasul Erdélyben magyar jelölteket is indítottak.

Balogh Levente

Balogh Levente

Választások közel és távol

Sajátos együttállás: vasárnap egyszerre szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösséget a legalacsonyabb – azaz önkormányzati – és a legmagasabb – vagyis európai parlamenti – szinten.

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.