Kiss Judit

2020. január 09., 09:18

Marad a köd

Bár szerencsére jócskán akadnak a szó nemes értelmében elhivatott, lelkiismeretes, munkájukat példamutatóan végző pedagógusok, valószínűleg mindig fognak olyanok is állni a katedrán, akikről korántsem mondható el mindez.

Bizony, van olyan pedagógus, aki alkoholos mámorban lép be a tanórára, és olyan is, aki minősíthetetlen hangnemben üvöltözik az elsősökre, vagy akinek a nemtörődömségéből, alkalmatlanságából kifolyólag nemzedékek egész sora utálja meg (vagy meg sem ismeri) a matematikát, földrajzot, történelmet. Hogy mindennek mennyire szerteágazóak lehetnek az okai, ne firtassuk most, elég ha csak arra gondolunk, bizony hagy némi kívánnivalót maga után a pedagógusképzés is….

Romániában anyatigrisként védi a törvény a végleges állást elfoglaló tanerőket, akiket aztán ágyúval sem lehet elmozdítani a katedra mellől, még akkor sem, ha nem tartják meg óráikat, alkoholisták vagy ha bántalmazzák a gyerekeket. Biztosan sokan emlékeznek a kolozsvári zeneiskola tanítónője körüli, pár éve kirobbant botrányra, amikor egy kiszivárgott videófelvétel nyomán nyilvánosságra jutott, hogy a pedagógus minősíthetetlen hangnemben üvöltözött az osztályban, enyhén szólva is alaposan megalázta a betűvetést nehezebben elsajátító gyerekeket. És mi történt? A sajtót bejárta a hír, a közvélemény felháborodottan tiltakozott, a tanítónő, akinek munkáját felfüggesztették, pár hétre betegszabadságra ment, majd szépen visszasétált a katedra mögé, hogy további nemzedékeket oktasson betűvetésre.

Amilyen lassan őrölnek a hazai oktatást szabályozó érdemi változtatások malmai, nem csoda, hogy csak általánosságokat sorjáz az év elejétől érvénybe lépő törvénymódosítás, amellyel elviekben szigorították a pedagógusi munkakör előírásainak betartását. De csak elviekben, hiszen nem teszik világossá, egészen pontossá, melyek a pedagógusok jogai és kötelezettségei. Így homályban marad, hogy tulajdonképpen mihez kellene igazodniuk. A hazai viszonyokat ismerve természetesen az is homályos, hogy vajon mikor születik végre olyan szabályozás, amely tisztán körülhatárolja a jogokat és a kötelezettségeket, nem bonyolít, általánosít, hanem egyszerűsít. Egyelőre úgy tűnik, maradnak a jelenlegi, igazságtalan és méltatlan viszonyok: a kiválóan teljesítő, lelkiismeretes és elhivatott tanárokat nem ösztönzik, nem méltányolják, nem motiválják, a hanyagokat, a szabályszegőket pedig nem lehet hatékonyan felelősségre vonni. Marad a pedagógusi munkakör előírásainak betartását illetően továbbra is az összevisszaság és a köd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2020. január 08., szerda

Kit zavar, ha több magyar születik?

Új év kezdetén minden egyházközségben nyilvánosságra hozzák az adott település felekezetének demográfiai mérlegét: hány gyerek született és hány elhalálozás volt az előző esztendőben. 

Pataky István 2020. január 07., kedd

Licitet hoz-e Trianon?

Egy újabb százéves évforduló kapcsán kell berendezkednünk a sérülésmentes túlélésre. Természetesen nem fizikailag, sokkal inkább idegi, szellemi tekintetben.

Balogh Levente 2020. január 01., szerda

Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető 2019-es év után még mozgalmasabb 2020-as esztendőre számíthatunk.

Pataky István 2019. december 30., hétfő

A lebutított üzenetek éve

Klaus Johannis éve volt 2019 a romániai politikában. A szürke, nehezen fogalmazó államfő maga alá gyűrte a nemzeti liberálisokat, bólintása nélkül még levegőt sem vesznek a pártban.

Balogh Levente 2019. december 27., péntek

Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic Orban miniszterelnök, amikor december 23-án kinevezte államtanácsossá Valentin Bretfeleant.

Bálint Eszter 2019. december 23., hétfő

Olcsó populizmus és semmi más

Olcsó populizmus és semmi más – nagyjából ezzel lehet összefoglalni az elmúlt évek megnyilvánulásait (nem csak) gazdaságpolitikai téren.

Balogh Levente 2019. december 20., péntek

Orban és Johannis modellje

Harminc évvel ezelőtt Temesváron, az elnyomó, soviniszta kommunista rendszer ellen szót emelő magyar református lelkész védelmében magyarok és románok is utcára vonultak.

Pataky István 2019. december 19., csütörtök

A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, a nyugati jóléti társadalmak szociális kánaánjának sérülékenyésége politikai szintre emelte a jól felfogott saját érdek vezérelte önzést.

Kiss Judit 2019. december 18., szerda

Leskelődő Justitia

Az, hogy hány személynek kell börtönbüntetéssel fizetnie az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesete, a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia miatt, nagyon jól illusztrálja, mennyire sűrűn szövi át a romániai viszonyokat a korrupció.

Balogh Levente 2019. december 17., kedd

Kétfordulós következetlenség

Mintha az országban nem lennének sokkal súlyosabb problémák, úgy erőlteti a frissen helyzetbe került kormánypárt és több szövetségese a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést.

Vélemény
Makkay József: Kit zavar, ha több magyar születik?

Új év kezdetén minden egyházközségben nyilvánosságra hozzák az adott település ...

Pataky István: Licitet hoz-e Trianon?

Egy újabb százéves évforduló kapcsán kell berendezkednünk a sérülésmentes túlélésre. ...

Balogh Levente: Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak ...