Balogh Levente

2019. szeptember 27., 10:47

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében – amely szerint szeptember végéig közös cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről – megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Persze jobb későn, mint soha, a lényeg mégiscsak az, hogy Szili Katalin miniszterelnöki megbízott unszolása nyomán végre találkoznak egymással az RMDSZ, az EMNP és az MPP, illetve a székely és az erdélyi nemzeti tanács képviselői.

A találkozó ugyanakkor a legkevésbé sem öncél. Persze lehet, hogy van, akinek már az megmelengeti a szívét, ha egy asztalnál látja a magyar szervezetek és pártok képviselőit, de ez akkor ér valamit, ha sikerül valamilyen konkrét eredményt, előrelépést is elérni. Ami egyáltalán nem könnyű.

Hiába vallja ugyanis például nagy hangon az összes szervezet az autonómiapártiságot, ha gyökeresen más jellegű elképzeléseket tesznek le az asztalra az erdélyi és partiumi magyar önrendelkezésről, amikor a konkrétumok bemutatására kerül a sor. Márpedig így továbbra is hiába várjuk, hogy bárki is komolyan vegye a magyar autonómiatörekvéseket, amikor még mi magunk sem tudunk megegyezni abban, hogy pontosan mit is akarunk.

A kisebbségi jogok uniós szintű szavatolását követelő polgári kezdeményezés és a nemzeti régiók ügyében tapasztalt közös fellépés példaértékű lehet – de csak akkor, ha az összes érintett fél legalább valamelyest komolyan gondolja, hogy a többi, a magyar közösség számára fontos kérdésben is hajlandó együttműködni a többiekkel.

Az eddigi tapasztalatok alapján nem biztos, hogy érdemes lenne mérget venni arra, hogy így lesz. A „birtokon belül” levő – vagyis a legrégebbi, legbejáratottabb, parlamenti jelenléttel, állami intézmények vezetői tisztségeivel és számos önkormányzati pozícióval rendelkező – RMDSZ eddig nem igazán hajlott az együttműködésre. Annyiban persze ez érthető, hogy – például az autonómiapárti megmozdulások esetén – nem fűlött a foga ahhoz, hogy hagyja: riválisai tematizálják a közbeszédet, hogy az általuk megszabott agendához való alkalmazkodással ő maga erősítse az ázsiójukat.

Csakhogy a magas ló egyre kevésbé indokolt az RMDSZ-es politikusok számára. Az EP-választás megmutatta: nem sikerült problémák nélkül átvészelniük az elmúlt mintegy két és fél évet, amikor a parlamenti együttműködési megállapodás nyomán a kormány szinte minden vitatott intézkedése mellett kiálltak. Rájuk égett, hogy ők maguk is a korruptak megmentését, az igazságszolgáltatás korlátozását akarják – ami a rájuk leadott voksokban, az erdélyi magyarok politikától való elfordulásában, vagy ami ugyanilyen rossz, román pártok felé történő orientálódásában nyilvánult meg.

Nem mintha az EMNP és az MPP sokkal jobb helyzetben lenne. Miután az utóbbi időben mindkét párt belső konfliktusokba merült, és kizárásokkal, illetve a rivális párttársak lejáratásának szándékával múlatja az időt, ők maguk sem keltik a cselekvőképes, dinamikus és hiteles magyar párt látszatát.

Mindez nem a legkedvezőbb előjel az esetleges közös fellépés szempontjából. Pedig a magyar politikai erőknek együtt kellene megvizsgálniuk – és megkeresniük az ellenszert arra –, minek tudható be a népszerűségvesztés, és miért nem sikerül több magyar választópolgárt megszólítani. Hogy mi az oka annak, hogy sok magyar fiatal inkább a román pártok felé fordul annak ellenére, hogy három magyar szervezet közül is választhatna, illetve hogy hogyan lehet a fiatalabb korosztályt megszólítani, hogy voksaik ne vesszenek el a magyar közösség számára.

Az önmagukkal való szembenézés után pedig az autonómia és a jogkövetelések ügyében való közös fellépés mellett a választási együttműködés lehetőségeit is komolyan fontolóra kell venni ott, ahol ez indokolt és lehetséges. Az ugyanis bizonyára több embert lenne képes mozgósítani, mint ahány „fekete öves” szimpatizánst demobilizál az „ellenséggel” való közösködés.

Persze ne fussunk ennyire előre. A napokban eldőlhet, hogy a résztvevők tényleg hajlanak-e a közös cselekvésre, vagy most is csupán egy újabb, kipipálandó kötelező programnak tekintik a találkozót, amely azt hivatott Budapest és az erdélyi magyar közösség felé jelezni, hogy a résztvevők megtették a kötelező és szükséges gesztusokat, leültek, és beszélgettek egy jót.

Hogy aztán minden maradjon a régiben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 10., kedd

Nem lehet mindenkiből atomfizikus

Tulajdonképpen semmi rendhagyó nem történt az idei tanévkezdés apropóján. A rendszer évről évre maga előtt görgető problémáin kívül villámcsapásszerűen „felbukkant” egy újabb is, amely természetesen egyaránt meglepetésként érte az ágazatban dolgozókat és a kívülállókat.

Vélemény
Pataky István: A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman ...

Kiss Judit: Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési ...

Balogh Levente: A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az ...