Makkay József

2019. augusztus 29., 08:34

Jobb Hollandiában, mint Erdélyben hagymát szedni?

Sok gazda és agrárvállalkozó farmján megfordultam az utóbbi hónapokban Erdélyben. Olyanok portáján is jártam, akik agrárpályázatok és bankkölcsönök segítségével újították fel telephelyüket, gépparkjukat, a többségnél mégsem volt annyira látványos a fejlődés, de beszélgetéseink során egyik esetben sem a pénzügyi háttér bizonyult a legnagyobb gondnak.

Kivétel nélkül mindenki a munkaerőhiányra panaszkodott. Arra az egyre súlyosbodó jelenségre, amikor nem csak állandó alkalmazotti gárdát nem találnak a mezőgépek kezelésére, hanem a szezonmunkákhoz szükséges alkalmi munkaerő beszerzése is utópia lett. Az egy-két évtizede még bőségesen rendelkezésre álló napszámosok derékhada mára eltűnt. A farmok működtetői szerint ma már semmilyen munkára nem akad ember sem helyben, sem a környező településeken. Egyre inkább megoldhatatlanná válik busszal összeszedni hetedhét faluból annyi alkalmi munkást, hogy egy-egy nagyobbacska farmon kézi erővel lehessen a zöldségeket és gyümölcsöket betakarítani. Magyarán szólva: amit nem lehet géppel begyűjteni, az ott rothad el a mezőn, mivel nincs munkáskéz.

A gazdaság különböző ágazatai közül a krónikus munkaerőhiány egyértelműen a mezőgazdaságot sújtja leginkább. Napjainkban ennek a munkaerőnek van Európa-szerte a legnagyobb konkurenciája. A legtöbb nyugat-európai országban nem a helybeliek szedik le a gyümölcsöt és a zöldséget, hanem zömmel a kontinens keleti feléből érkezők derékhada. A román, a szerb, a moldovai, az ukrán vagy a bolgár munkaerő gyakorlatilag pótolhatatlanná vált a holland zöldség- és virágfarmokon, mint ahogy a német mezőgazdaság sem tudja nélkülözni a keleti végekről érkező munkáskezeket. Erdélyben jó pár „fejvadász” cég közvetíti nyugat fele azt a munkaerőréteget, amely még a mezőgazdaságban akar dolgozni, az itthoni farmoknak pedig esélyük sincs felvenni a bérharcot a holland, német, francia vagy brit ajánlatokkal. Igaz, az utóbbi öt évben mifelénk is sokat emelkedett a napszámosok bére – ezt a fajta munkavállalást ma már törvényes keretek közepette is fizetheti a munkaadó –, és ha a Nyugat-Európában mezőgazdasági munkát vállaló hazánkfia utánaszámolna ott-tartózkodási és utazási költségeinek, akkor rájönne, hogy idehaza is megérné ugyanazt a munkát elvégezni, miközben a családját sem kellene elhagynia. De ahogy egyik agronómus ismerősöm fogalmaz: ma az erdélyiek számára sokkal trendibb Hollandiában hagymát szedni, mint idehaza. A „kétfajta” foglalatosság nem ugyanúgy cseng barátok, ismerősök, rokonok körében.

Úgy tűnik, mára ütött vissza a hazai mezőgazdaság sok évtizedes lenézettsége, hátrányos helyzete, alulfinanszírozottsága, hiszen a fiatalok körében egyáltalán nem vonzó ágazat. A munkaképes többi korosztályok – amelyeknek még van némi kötődésük a gazdaélethez – nem itthon, hanem külföldön vállalnak munkát, és ezzel a kör be is zárul. A kilátástalan munkaerőpiaci helyzet egyre több agrárvállalkozót késztet arra, hogy cégének termelését lecsökkentse, illetve felhagyjon a munkaerő-igényes ágazatokkal, mint például a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy az állattenyésztés. A legtöbb vállalkozó számára csak a teljesen gépesíthető szántóföldi növénytermesztés jöhet szóba, ahol pár nagy kapacitású erőgéppel több száz hektár terület művelhető meg. Ez a kényszermentalitás teljesen átalakítja az erdélyi mezőgazdaságot, ahonnan lassan, de biztosan kivesznek a családi gazdaságok, a jó minőségű erdélyi zöldséget és gyümölcsöt termő kisebb farmok. Mint ahogy hetedhét határban sem látni már tehéncsordát, ugyanolyan ritkaság lett a híres aranyosszéki vagy a felső-nyárádmenti gyökérzöldség is.

A gazdák és agrárvállalkozók panaszai nem jutnak túl messzire, így szakminisztériumi szinten sem körvonalazódik megoldás. A hazai mezőgazdaság presztízsének javítása a jövő ködébe vész, amit legjobban az bizonyít, hogy legtöbb élelmiszerünk importból származik. Talán nem véletlen, hogy szinte senki nem akar egy vesztesnek bélyegzett hazai ágazatban dolgozni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. augusztus 27., kedd

Politikai játszmák a választóközönségnek

Minden bizonnyal létezik a romániai választópolgárok egy rétege, amelynek meggyőződése, hogy nyomós érvek vezettek a bukaresti balliberális koalíció felbomlásához, a 2016-os parlamenti választás előtt kötött politikai kényszerházasság már semmiképpen sem húzhatta tovább.

Kiss Judit 2019. augusztus 27., kedd

Kétségek tanévkezdés előtt

Ha jóhiszeműek vagyunk, kíváncsian várjuk, hoz-e, és ha igen, milyen pozitív változásokat hoz a küszöbön álló tanév. Ha pedig az elmúlt időszak történéseiből kiindulva a realitás talaján állunk, korántsem lehetünk felhőtlenül optimisták.

Pataky István 2019. augusztus 22., csütörtök

Ringbe szállnak Közép-Kelet-Európáért

Donald Trump hátbaveregetősen baráti fogadtatásban részesíti Klaus Johannist Washingtonban, Angela Merkel dicséretekkel és köszönetekkel halmozza el Orbán Viktort Sopronban. Mi folyik itt? Feje tetejére állt a világ? 

Makkay József 2019. augusztus 21., szerda

Másodrangú állampolgárként Kolozsváron

Egyik ismerősöm mesélte, milyen kálvárián ment keresztül, amikor a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett állásra jelentkezett. 

Kiss Judit 2019. augusztus 20., kedd

Amikor miénk itt a tér

Hazatérnek az elvándoroltak, összesereglenek a kulturális programkavalkádra kíváncsiak, az újra meg újra megismétlődő találkozások, viszontlátások reményében megélénkül a gyalogosforgalom a belvárosi utcákon-tereken: ilyenek a magyarság évről évre ismétlődő ünnepei.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 19., hétfő

Önámítás, autópálya, helikopter

Leginkább egy önmagát és környezetét nagy ígéretekkel és vállalásokkal ámító, a konkrét tettekre azonban rest és tehetetlen családhoz hasonlít a fungáló bukaresti kormány.

Balogh Levente 2019. augusztus 16., péntek

Egy frusztrációkra épülő ország és hősei

Újabb, a magyar–román viszonyban és Közép-Európa történetében dicstelen szerepet játszó román személyiség érdemelte ki azt a kegyet, hogy szobra állhasson Erdélyben, konkrétan annak fővárosában.

Pataky István 2019. augusztus 15., csütörtök

Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia eddigi legszürkébb és legunalmasabb államfője újrázik ősszel.

Páva Adorján 2019. augusztus 12., hétfő

Dorin Florea végelgyengülése

Dorin Florea az elmúlt bő két évtizedben bebizonyította, miben jó.

Balogh Levente 2019. augusztus 09., péntek

Román csendőrség díjat az UEFA-nak!

Elöljáróban leszögezném: ha rajtam múlna, és ezt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai lehetővé tennék, sem a Honvédet, sem a Craiovát nem engedtem volna tovább az Európa Liga selejtezőjének harmadik körébe.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Politikai játszmák a választóközönségnek

Minden bizonnyal létezik a romániai választópolgárok egy rétege, amelynek meggyőződése, hogy nyomós ...

Kiss Judit: Kétségek tanévkezdés előtt

Ha jóhiszeműek vagyunk, kíváncsian várjuk, hoz-e, és ha igen, milyen pozitív változásokat hoz ...

Pataky István: Ringbe szállnak Közép-Kelet-Európáért

Donald Trump hátbaveregetősen baráti fogadtatásban részesíti Klaus Johannist Washingtonban, Angela Merkel dicséretekkel ...