Kiss Judit

2018. július 04., 23:11

Célravezető óvatosság

Több mint kívánatos lenne, hogy valóban törvényerőre emelkedjék, amit most törvénymódosító kezdeményezés formájában fogalmaztak meg szenátorok és képviselők: a jövőben nem pusztán pénzbírsággal sújtanák azokat, akik filmeznek vezetés közben, de a jogosítványuktól is megfosztanák őket három hónapra.

Tekintve, hogy manapság egyre kevésbé biztonságos a közutakon való közlekedés, ugyancsak üdvözlendőnek tűnik az indítvány. Hiszen gyakori, hogy óvatlanul, felelőtlenül járnak el a gépkocsivezetők, egyre többen veszélyeztetik nemcsak saját biztonságukat-épségüket, de utastársaikét, a közelükben közlekedőkét is.

Ha csak azt vesszük, milyen gyakran lehet a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel száguldozó járművekkel találkozni az utakon, máris elrémülünk: a múlt héten például negyvenhárom olyan sofőrt csíptek fülön a rendőrök, akik 180 kilométer/óránál nagyobb sebességgel hajtottak. És ki tudja, még hányan nyomták-nyomják eszeveszetten a gázpedált úgy, hogy nem érik őket tetten a rend őrei...

Azon is elrémülhet bárki, hogy nem pusztán a nagy sebesség, hanem az egyre gyakrabban történő, vezetés közbeni mobilozás is mennyire életveszélyes. Elég, ha csak a közelmúltban történt balesetre, az elmúlt évek talán egyik legsúlyosabb közúti szerencsétlenségére gondolunk, amikor egy Maros megyei autóvezető kilenc ember halálát okozta azzal, hogy élőben közvetítette a közösségi portálon, miként száguld – majd ütközik össze frontálisan egy kamionnal, miként hal szörnyet. És ha jól sejtjük, mindezt azért, hogy élőben közvetíthesse ismerőseinek a Facebookon, amint vitézül kormányoz és okostelefonozik egyszerre. Hasonlóképpen döbbenetes és elgondolkodtató, ami a törvénytervezet kezdeményezőinek indoklásában szerepel, miszerint a romániai sofőrök mintegy hatvan százaléka rendszeresen telefonál vezetés közben úgy, hogy nem használ kihangosítót.

Persze tudjuk, nap mint nap történnek balesetek, mobiltelefonnal vagy anélkül, erősen vagy alig megnyomott gázpedállal is mindannyian egy felsőbb erő kezében vagyunk. Ugyanakkor nem árt, ha mindenki résen van, és megpróbálja biztonságosabbá tenni a közutakat: sofőrök, utastársak éppúgy, mint a törvényhozók. Hiszen a körültekintésük lehet a leginkább célravezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...