Tovább forog az ifik kamerája – Kulturális filmnap Kolozsváron

Bede Laura 2017. június 26., 16:22

Rövid- és dokumentumfilmek kerültek a középpontba Kolozsváron, az első alkalommal szervezett Kulturális Ifjúsági Filmnapon.

Essig József fotóművész, szerkesztő-operatőr a filmkészítés rejtelmeibe avatta be a filmnap résztvevőit Fotó: Hankó Renáta

Filmvetítéseken és műhelyfoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők a Kulturális Ifjúsági Filmnapon. Az eseményt első alkalommal a kincses városbeli Dacia moziban rendezte meg szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ).

Az első kiadáshoz képest sokan érdeklődtek a filmnap iránt,

főként fiatalok látogattak el a rendezvényre, de a kisebbeket is vonzotta a gyereksarok, illetve a nekik kínált programok. Változó volt a nézőközönség száma, például a Kopjafa a házunk helyén filmet sokan megnézték. Az igény a rendezvényre mindenképp megmutatkozott, ezért jövőre nagyban gondolkozunk, és megszervezzük a második filmnapot is” – mondta el a Krónika megkeresésére Mák Arany, az EMKISZ szervező alelnöke.

A „Te világod a mozivásznon” mottójú eseményen hét pályaművet vetítettek, a legjobbakat közönségszavazás alapján választották ki.

Az első díjat Barabás Eszter Kopjafa a házunk helyén című filmje kapta,

ezzel jár egy erdélyi körút, Mediawave fesztiválon való részvétel és VIBE Fesztivál belépő. A film Bözödújfalu történetét mutatja be, melyet 1988-ban elárasztatott Nicolae Ceauşescu diktátor egy víztároló kialakítása érdekében.

A második helyezett Roseti Bruno Dincolo de ziduri című alkotása, erdélyi körutat és a Mediawave fesztiválon való részvételt nyert. A film egy javítóintézetbe került fiú esetét mutatja be, akinek látássérült társa meséli el, hogyan látja ő a világot.

A harmadik helyezést Suba Martina Angyalka Táncírás című filmje érte el, erdélyi körúttal díjazták. A film főszereplője Hájas Tibor, aki hatalmas odaadással oktat gyerekeket néptáncra, gyűjti és műveli maga is. A negyedik helyen Mihálydeák Krisztina Ez engemet éltet című alkotása végzett, erdélyi körút nyereménnyel. A film Kiss Margit, egy idős, de aktív, életvidám nő mindennapjait mutatja be. A szavazók között este tombolanyereményeket sorsoltak ki, köztük VIBE Fesztivál, Adrenalin Park és ParaPark belépőket.

A résztvevőknek alkalmuk nyílt Csibi László székelyudvarhelyi vágóval, operatőrrel, rendezővel beszélgetni az oral history műfajáról, illetve a filmkészítésben szerzett több évtizedes tapasztalatairól Essig József fotóművész, szerkesztő-operatőr számolt be az érdeklődőknek.

A rendezvényen levetítették Zágoni Bálint A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmjét is, amely arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat