Többszörös visszaeső az olasz álorvos – a hatóságok a bélyegzői kód kibocsátásának körülményeit is vizsgálják

Hírösszefoglaló 2019. február 07., 11:21

Hazájában is követett el hasonló cselekedeteket az olasz álorvos – közölte szerda este Ionuţ Dana, a Bukarest első kerületi rendőr-főkapitányság vezetője.

Matteo Politinak a bukaresti közegészségügyi igazgatóság adott orvosi bélyegzőt Fotó: Facebook

A parancsnok szerint a magát orvosnak kiadó Matteo Politi, hasonló tetteket követett el Olaszországban is, ahol egyébként szintén nem szerepel az orvosok névjegyzékében. Az álorvost más uniós tagországban is elítélték már csalásért.

A rendőrség, miután felvették kapcsolatot az olasz hatóságokkal, megállapította azt is, hogy

az olasz állampolgár álnéven élt Romániában.

Matteo Politit, aki álorvosként illegálisan végzett műtéteket Romániában, szerdán fogták el a román-magyar határon – közölte a határrendészet közleménye. A dokumentum szerint az olasz állampolgár szerda hajnalban, a kürtösi határátkelőnél, a Bukarest-Budapest vonattal akarta elhagyni az országot. A férfi, akinek nevére csalás gyanújával állítottak ki előállítási parancsot, az úti okmányok ellenőrzésénél bukott le.

 A sajtó kedden cikkezett arról az olasz álorvosról, aki engedély nélkül dolgozott öt romániai klinikán.

Matteo Politinak a bukaresti közegészségügyi igazgatóság adott orvosi bélyegzőt.

A fővárosi közegészségügyi igazgatóság leszögezi, Matteo Politi nevére 2018 márciusában állította ki az orvosi bélyegzői sorszámot az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda. Az intézmény vezetősége belső kivizsgálást tart, és a törvényes eljárás értelmében a közegészségügyi igazgatóság fegyelmi bizottságának bevonásával veszik górcső alá, miként történhetett meg, hogy a hivatal egyik tisztviselője jóváhagyta Matteo Politi kérelmét – derül ki a DSP honlapján közzétett tájékoztatásból.

Ebben azt is közli az intézmény, hogy

a Politi számára bélyegzői kódot jóváhagyó alkalmazottat a kivizsgálás lezárásáig egy másik osztályra helyezték át.

Az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda széles körű ellenőrzésbe kezdett annak megvizsgálására, hogy milyen körülmények között bocsátották ki az orvosi bélyegzői kódokat a 2018-as év folyamán. A közegészségügyi igazgatóság ugyanakkor leszögezi, mélységesen sajnálja a történteket, és mindent megtesz, hogy hasonló eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.

A sajtóban kedden jelent meg a hír, miszerint egy hamis plasztikai sebész Románia öt egészségügyi intézményében végzett műtéteket anélkül, hogy erre joga lenne.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter az eset kapcsán azt nyilatkozta, az általa vezetett szaktárca nem ismerte el az olasz férfi orvosi oklevelét, ennek hiányában pedig

nem kaphatta meg az orvosi kamara jóváhagyását hivatása szabad gyakorlásához. Így törvénytelenül alkalmazták munkáltatói

–tette hozzá Pintea.

Az orvosi kamara közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy Politi Matteo nem szerepel tagjai között, és ideiglenes működési engedélyt sem állított ki ilyen névre.

Ahhoz, hogy valaki orvosi hivatását gyakorolhassa Románia területén, vagy tagja kell hogy legyen az orvosi kamarának, vagy ideiglenes engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet szintén az orvosi kamara állít ki.

Az orvosi kamara büntetőjogi feljelentést tett, a minisztérium pedig szintén kivizsgálást indított az ügyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat