Növekvő színvonal az erdélyi zenei színtéren

2019. november 11., 12:41 utolsó módosítás: 2019. november 11., 12:45

A marosvásárhelyi Szintaxis zenekar Közeleg feléd című szerzeménye nyerte el leginkább a zsűri tetszését a Legszebb Erdélyi Magyar Dal 25 év alatti kategóriájában – derült ki a szombati kolozsvári gálaesten.

Győztesek. A marosvásárhelyi Szintaxis zenekar Közeleg feléd című szerzeményének üzenete: soha nem szabad menekülnünk félelmeinktől Fotó: Facebook/Legszebb Erdélyi Magyar Dal

A korábbi kiadásokkal összehasonlításban sokkal nagyobb érdeklődés övezte az 5. Legszebb Erdélyi Magyar Dal szombati döntőjét. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ifjúsági szervezete (EMKISZ) által a kolozsvári Bulgakov kávézóban szervezett gálaesten André Ferenc költő, Gábora-Máté Éva énekes, Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke és Nicuta Alin, a 4S Street zenekar (a tavalyi, 25 év alatti kategóriagyőztes) énekese értékelte a produkciókat.

Számomra az értékelésnél elsődleges szempont, hogy a dal önazonos legyen, ez általában érződik az előadásmódban. Szeretem, ha a zene belülről fakad, és van egyfajta egyedisége. Az idei mezőnnyel különösen elégedett vagyok, már az előválogatóra is sok jó szerzemény érkezett”

– mondta el a Krónika érdeklődésére Pap Tibor. A Peron Music Alapítvány elnöke azt javasolta a fellépő zenekaroknak, hogy kölcsönösen támogassák, segítsék egymást, mert szerinte így tudnak előrébb jutni. A szakember azt szeretné, hogy a határon túli együtteseknek is legyen esélye meghódítani a magyarországi színpadokat, az erdélyi zenekarokat is ismerje meg az ottani közönség.
André Ferenc szerint a verseny egyik legszínvonalasabb döntőjét láthatta a közönség. Mint kifejtette, néhány évvel ezelőtt még nagyon kevés tehetséges fiatal zenekar volt Erdélyben, viszont most

egyre többen tudnak vállalható nagyszínpados produkciót összehozni, tehát a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

A 25 év feletti kategóriában már hetekkel ezelőtt győztest hirdettek: a Térerő együttes Felhőnjárók című dala bizonyult a legjobbnak. A 25 év alattiak zeneművei közül ötöt válogattak be a döntőbe. A pályaművek közül a marosvásárhelyi Szintaxis zenekar Közeleg feléd című szerzeménye győzte meg leginkább a zsűrit. A dal központi üzenete: soha nem szabad menekülnünk félelmeinktől.

„A legjobb zenészeknek idén olyan különdíjakkal készültünk, amelyek segíthetik őket a tapasztalatszerzésben és karrierük felépítésében” – fogalmazott Kovács Lilla főszervező az eredményhirdetésen. A kategóriagyőztes Szintaxis a magyarországi Öröm a zene tehetségkutatón is bemutatkozhat. A második helyezett KentaurSoul együttes az Edda Művek előzenekaraként léphet fel a közeljövőben, a harmadik helyezést elért, illetve közönségdíjas Rafters zenekart pedig Keresztes Ildikó avatja be a szakma rejtelmeibe. Imecs Anita különdíjának köszönhetően elmehet a budapesti Golden Records stúdióba, ahol egész napos programon vehet részt.

Gebe Zoltán

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat