Mesemúzeummal bővítené a Mini Erdély Parkot a Székelyföldi Legendárium csapata

Bede Laura 2019. február 08., 16:31

Erdélyi mesemúzeumot létesítene jövő évben Szejkefürdőn a Székelyföldi Legendárium csapata – mondta el érdeklődésünkre Fazakas Szabolcs ötletgazda.

Felfedező úton a budapesti Mesemúzeumban. Ennek mintájára építenék meg a szejkefürdői intézményt Fotó: Facebook/Mesemúzeum

A létesítmény a szejkefürdői Mini Erdély Parkban kapna helyet, valamint

a budapesti Mesemúzeum mintájára épülne, amelyet Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján hoztak létre.

Az ilyen jellegű múzeumokban a korai évektől (3–4 éves kortól) ismeretekkel előkészítik, és érzelmileg megalapozzák az olvasástanulást, illetve az irodalom befogadását, hatéves kortól pedig fejlesztik a nyelvi tudatosságot, a beszéd- és szövegértést, az ehhez szükséges készségeket, élményt nyújtanak, és elkötelezik a látogatókat a klasszikus és kortárs gyermekirodalom alkotásai mellett.

Az intézmény kiállításai és a hozzá kapcsolódó drámapedagógiai és művészeti foglalkozások amellett, hogy bővítik a részt vevő gyerekek ismereteit, a tartalmi és a módszertani sajátosságoknak köszönhetően jelentős eredményeket hozhatnak az iskolai nevelésben kevésbé érintett területeken: az erkölcsi és az érzelmi nevelés tekintetében.

A szejkei múzeumban játékos körülmények között ismerkedhetnek meg a gyerekek különböző népmeseelemekkel és figurákkal, szövegszerkezettel.

Fazakas Szabolcs arról is beszámolt, hogy jelenleg az Orbán Balázs-emlékközpont létrehozásán dolgoznak, és a pár napja a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban nyílt kiállítással nyújtottak ízelítőt abból, ami a szejkefürdői kulturális intézményben megtekinthető lesz. A 2500 éves tárgyakat is felvonultató tárlatot a Kolozsvári Magyar Napokra is elhozzák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat