Erdély-szerte táborokban ropják a néptáncot – a rendezvényeken a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúráját is bemutatják

Bede Laura 2019. július 13., 08:14

Marosszéki, szászcsávási, mezőségi, györgyfalvi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a július–augusztusban szervezendő táborokban, ahol neves oktatók adják át tudásukat.

Legénykör. A györgyfalvi népttánctábor résztvevői közönség előtt is bemutathatják a tanultakat Fotó: Facebook/Falu Kútja Egyesület

A népzene és néptánc kedvelőinek számos lehetőségük nyílik a tanulásra és gyakorlásra a következő hetekben szervezendő táborokban. Július 14–21. között családias hangulat, falusi környezet várja az érdeklődőket a 21. marosszéki népzene- és néptánctáborban Jobbágytelkén.

A marosszéki tánchagyományokra, népzenére, népszokásokra, kézműves örökségre épülő rendezvényen a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A Maros megyei településen, illetve a környéken néprajzi gyűjtőmunkára is lehetőség nyílik.

A programban szerepel fotókiállítás, néprajzi filmek vetítése, falumúzeum-látogatás, kirándulás az esztenára, találkozás pásztorokkal, tábortűz, valamint a résztvevők folkkocsmában hajnalig rophatják a táncot élő muzsika mellett.

Szászcsávási magyar és cigány táncokat tanulhatnak a résztvevők kezdő és haladó szinten a július 14-ig tartó szászcsávási tánctáborban. A Maros megyei faluban négy-négy óra tánc-, illetve zeneoktatás szerepel a programban. Táncot Kis István és Kis-Demeter Erika tanít, zenét pedig Csányi Sándor és Mezei Sándor. A táborozók esténként táncházban gyakorolhatják a tanultakat.

A rendkívül színes és gazdag, élő mezőségi tánchagyomány részleteibe vezeti be a résztvevőket a július 22–28. közötti visai tánctábor. A Kolozs megyei településen második alkalommal szervezett eseményre

olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik már rendelkeznek mezőségitánc-tudással.

A györgyfalvi néptáncok, népdalok iránt érdeklődők számára nyújt tanulási lehetőséget július 14–21. között szervezendő 9. györgyfalvi népzene- és néptánctábor. A résztvevők napi két alkalommal részesülnek képzésben, az oktatás három, korosztály szerinti csoportban zajlik (gyerekek, ifjak, felnőttek). A tábori képzés hitelességét a szakképzett és elismert oktatókon kívül az is kiegészíti, hogy az esti táncházakban a táborozók együtt mulathatnak a falubeliekkel. Táncoktatók: a felnőtt csoport oktatói Gyémánt Ádám, a népművészet ifjú mestere, aranysarkantyús táncos, néptáncpedagógus és Farkas Fanni, a népművészet ifjú mestere, kétszeres aranygyöngyös táncos, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, az ifjúsági csoportot pedig Király Sándor és Pap Johanna oktatja.

Szintén neves oktatók lesznek jelen a július 14–21. közötti 22. magyarlapádi népzene- és néptánctáborban. A Fehér megyei rendezvényen a Fölszállott a páva műsorból ismert Komáromi Kristóf, illetve Kádár Kata tanítja a résztvevőket.

A Hargita megyei Felsősófalván immár 25. alkalommal szervezik meg a székelyföldi tánctábort július 21–28. között.

A táborban különböző vidékek táncait, népdalokat lehet tanulni, és hangszeres zeneoktatás is lesz, esténként pedig táncházat tartanak.

Inaktelki, szucsági és györgyfalvi táncokat oktatnak a 8. zabolai népzene- és néptánctáborban augusztus 5–11. között. A Kovászna megyei rendezvényen a hangszeres oktatásról az Üsztürü zenekar gondoskodik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat