Egyszerre szórakoztat és oktat Sepsiszentgyörgy új büszkesége, a Telekommunikációs Tár

Tóth Gödri Iringó 2021. március 28., 17:28

Nemcsak a telekommunikáció történetét kívánja egyszerre szórakoztatva és oktatva megismertetni a Sepsiszentgyörgyön nemrég megnyílt Telekommunikációs Tár: a kezdeményezők remélik, hogy miközben az intézmény múzeummá növi ki magát, a szakemberpótlásban is szerepet vállalhatnak. Helyszíni riportunkban az ötletgazdák segítségével mutatjuk be a nem mindennapi gyűjteményt.

Egyszerre szórakoztat és oktat Sepsiszentgyörgy új büszkesége, a Telekommunikációs Tár
galéria
A telekommunikáció fejlődését bemutató részlegen, a Puskás Tivadar Szakközépiskolában sokan felfedezhetik régi telefonjaikat Fotó: Tóth Gödri Iringó

A TeleTár Sepsiszentgyörgy egyik újdonsült büszkesége: a hírközlés történetére, fejlődésére koncentráló gyűjtemény, illetve kiállítás, melyhez oktatótevékenység, foglalkozások is kapcsolódnak. Ahogy a neve is sugallja, a TeleTár, azaz Telekommunikációs Tár nem tér, egyelőre inkább tároló, mint egy múzeum, de mind a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület, mely a TeleTár tulajdonosa és üzemeltetője, mind pedig Sepsiszentgyörgy város önkormányzata nagy reményeket fűz a Csáky Ernő mérnök-tanár adományán alapuló gyűjteményhez.

Remélik, hogy egyszer múzeummá növi ki magát a Kriza János utca 4. szám alatt található épületben.

Nemcsak a nemrég új helyre költöztetett gyűjteményt, illetve az ahhoz tartozó dokumentációs tárat és műhelyt (úgynevezett gyakorlótermet) néztük meg: Csáky Ernő tanár úr, aki évtizedekig gyűjtögette a legkülönfélébb kommunikációs eszközöket, és Beke Csongor, a TeleTár ügyvezetője végigkalauzolt a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában látható, telekommunikációs témájú kiállításon is, mely szintén Csáky Ernő gyűjteményéből jött létre.

Sepsiszentgyörgy egykori telefonközpontja és a Kommunista Párt Központi Bizottságának egykori telefonkönyve Fotó: Tóth Gödri Iringó

Adományok akár név nélkül is

A Puskás Tivadar Szakközépiskolában tett látogatáskor megtudtuk, hogy a Puskás Alapítvány segítségével 2016-ban intézménnyé nemesült Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeumot Csáky Ernő mérnök-tanár, Puskás Attila tanár és az iskolában működő rádióamatőr klub személyzete alapította. Megnyitásakor több mint 3000 darab távközlési berendezéssel és eszközzel rendelkezett, melyek közel 90 százaléka működőképes volt (működőképes még ma is).

A több mint 400 négyzetméteren kiállított tárgyakat nemcsak az iskola diákjai élvezték, hanem „külsős” látogatók is érkeztek, gyakran külföldről is.

A vendégkönyv már három kötetet számlál, több száz vagy ezer látogató bejegyzését őrzi, amerikai, olaszországi turisták üzenetét is olvashatjuk benne.

Csáky Ernő felhívta figyelmünket egy bejegyzésre, melyet Ion Cerăceanu tábornok írt, aki a bukaresti Nemzeti Katonai Múzeum keretében működő Katonai Hírközlési Múzeum alapítója, a katonai, illetve stratégiai kommunikáció szakértője volt. A nemrég elhunyt tábornok, aki a múzeum 2016-os megnyitóján is jelen volt díszvendégként, elismerően, csodálattal írt Csáky Ernő, illetve a múzeum gyűjteményéről.

Nem csak nagy és látványos tárgyakat ismerhetünk meg, a Puskás Tivadar Szakközépiskolában található kiállítás az elektromos vezetőket és félvezetőket is megismerteti a látogatóval Fotó: Tóth Gödri Iringó

Hála hírnevének a gyűjtemény folyamatosan bővült, bővült ma is, Csáky Ernő, illetve most már a TeleTár, gyakran kapnak adományokat, akár név nélkül is. Csáky Ernő évek óta együttműködik magyarországi alapítványokkal, egyesületekkel, gyűjtőkkel, akik gyakran és nagyban segítik munkáját.

A főleg Csáky Ernő által az egyesületnek adományozott tárgyak összértéke már elérte a 400 000 lejt, minden darabnak részletes adatlapot is készítenek, nyilvántartásba veszik azokat.

A város vezetősége már a Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum megnyitásakor felismerte a tárgyak, illetve a gyűjtemény értékét, és hamar felmerült annak ötlete is, hogy biztosítsanak egy olyan teret a gyűjteménynek, ahol könnyebben hozzáférhető. A kollekció egy része továbbra is a tanintézetben marad, a többi átköltözött a TeleTárba.

Az emberi kommunikáció és a számítógép története

Az iskolában főleg azok a tárgyak maradtak, amelyek Puskás Tivadarhoz, a telefonhírmondó atyjához kapcsolódnak, illetve a távközlés történetére, fejlődésére koncentráló néhány darab. A tárgyak két teremben kaptak helyet. Egy egység a számológépre, illetve a számítógépekre koncentrál – az eszköz történetét egészen az analóg változatig visszavezetve. Egy másik egység az emberi kommunikáció történetébe vezet be, a füstjelektől egészen a mobiltelefonokig hozva példákat. Itt több készülék a Morse-ábécére épül, mely nagyon felgyorsította a kommunikációt.

A berendezéseket több esetben is úgy mutatják be, hogy a látogató kontextusba tudja helyezni, például a Titanic hajó katasztrófájával összefüggésben mutatják be a rádiót.

Működőképesek a kiállított telefonközpontok is, becsengenek a készülékek, telefonálni lehet a terem egyik végéből a másikba. Ki lehet próbálni a telefonhírmondót is, a kagylóban a korabeli híreket hallhatjuk úgy, hogy közben egy hangulatosan, korhűen berendezett szobabelsőrészletben foglalhatunk helyet. A tanintézetben még folynak az átalakítási munkálatok, a gyűjtemény kettéosztása utáni újrarendezés zajlik, így nem lehet minden berendezést kipróbálni, de „tárlatvezetőink” részletesen ismertették a kiállítás interaktív részeit, melyeket akár a kisiskolások is élveznek. Az idősebbek jóleső nosztalgiával fedezhetik fel a telefon-, rádió- és a tévékészülékek között azokat, amelyeket régen nagyszüleik, szüleik, esetleg pár évtizeddel korábban maguk is használtak.

A régi tévék és rádiók a költözés ellenére is szűkösen férnek a polcon a TeleTárban. Egyszer talán egy „igazi” kiállítótérbe kerülnek Fotó: Tóth Gödri Iringó

Javítgatják a régi darabokat

A TeleTár a helyi önkormányzat jóvoltából nemrég felújított és berendezett épületben kapott helyet. Az iroda-könyvtár és a kiállítótér kiegészül egy műhellyel is, melyet szükség esetén előadó- vagy konferenciateremként is lehet használni, ahol jelenleg négy önkéntes, Beke Csongor, Hunyadi László, György Ferenc és Kiss Árpád tevékenykednek, foglalkoznak a gyűjtemény darabjainak javításával, restaurálásával. Ez a munka azért is szükséges, mert az adományozott tárgyak sokszor már működésképtelenek – néha csak ott hagyják a kapu előtt.

Csáky Ernő azt is elmondta, hogy természetesen mindig lehetne újabb és újabb tárgyakat beszerezni, hiszen hatalmas a változatosság, és minden újonnan beérkező tárgy betölt egy űrt, ami egyúttal egy újabbat is teremt. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat a javítási munkálatok költségeit is állja, ám míg a szerszámok beszerzése nem jelent gondot, alkatrészeket néha nagyon nehéz találni az akár százéves készülékekhez.

Egykori számítógépeink ma már múzeumi darabok Fotó: Tóth Gödri Iringó

Úton az önállósulás felé

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület elnöke Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki még a 2016-os kiállításmegnyitón ismerkedett meg Csáky Ernő gyűjteményével. „Tóth-Birtan Csabával ketten vágtuk el a Puskás Tivadar-iskolában a szalagot, és »megfertőződött« ő is. Ő nagyon felkarolta az ügyünk, nagyon hálásak vagyunk neki ezért a nagy minőségi ugrásért, amit a költözés jelent” – mesélte Csáky Ernő.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmesélte, hogy az egyesület megalapítása több szempontból is fontos volt, hiszen ez adott jogi személyiséget a magángyűjteménynek, illetve lehetőséget jelent arra, hogy pályázzanak, esetleg anyagi támogatásokat fogadjanak vállalkozóktól, cégektől. Azt is megtudtuk, hogy

a város finanszírozta a költözést, továbbá két évig vállalta a TeleTár működtetésének finanszírozását is – úgymond inkubátorjelleggel.

Reményeik szerint ez a két év elég lesz arra, hogy a TeleTár, illetve az egyesület saját lábára álljon, hogy „eltartsa” magát. Ez nem jelenti azt, hogy ezen a ponton Sepsiszentgyörgy magára hagyná a kezdeményezést: Tóth-Birtan Csaba szerint ha ezt elérik, akkor az lesz az új feladat, hogy segítsék az újabb dimenzióba való átlépést, a terjeszkedést, a tevékenységi kör kitágítását.

A TeleTár modern konferenciateremmé is alakítható műhelyében Csáky Ernő tanár úr magyaráz Fotó: Bíró Blanka

Csáky Ernő szerint fontos lenne a jövőben egy önálló múzeumot szentelni Sepsiszentgyörgy technikatörténetének, hiszen nemcsak távközlés, hanem technikatörténeti szempontból is lenne, amit bemutatni, illetve megmenteni és megőrizni.

Meg kell mentenünk múltunkat, hogy jobban lássuk, hogyan alakul, milyen lesz a jövő”

– véli a mérnök-tanár. Ezen gondolat jegyében a gyűjteményben nemcsak eszközök és berendezések kaptak helyet, hanem olyan értékes tárgyak is, mint például a Kommunista Párt Központi Bizottságának eredeti telefonkönyve (ez még a Puskás Tivadar Szakközépiskola kiállításán tekinthető meg) vagy az egykori sepsiszentgyörgyi kábeltévé, az STV archívuma – 700 darab VHS kazettán. A TeleTárban található dokumentációs tár több mint négyezer kötetet tartalmaz, melyek bárki számára elérhetőek, tanuláshoz, kutatáshoz használhatók. Mind a kiállítások, mind a tevékenységek teljesen ingyenesek.

A TeleTárban az érdeklődők kipróbálhatják egy önműködő billentyűn, hogy milyen Morse-abc-vel kommunikálni Fotó: Bíró Blanka

Színes tárlatvezetés

A TeleTár kiállítótere nagyon zsúfolt, a látogató csak kapkodja a fejét a polcok, tárgyak között, melyek a színes tárlatvezetés által kelnek igazán életre. A gyűjtemény olyan, sokaknak közismert darabokat is tartalmaz, mint a kilencvenes évek végének tévéjátékai – amelyeket akár ki is lehet próbálni a helyszínen –, de olyan értékes darabokat is, mint például egy magyar gyártású, aranyérmes Pacsirta márkájú rádiókészülék.

Külön részleg koncentrál az elektromosságra, olyan érdekességeket bemutatva, hogy például citromból, krumpliból vagy hő segítségével hogyan lehet elektromos áramot előállítani.

Egy szekció összepontosít a hadseregben használt analóg kommunikációs eszközökre, különböző adó-vevő készülékekre, román, magyar, német vagy orosz telefonközpontokat, készülékeket bemutatva.

A Teletár egyik büszkesége egy szalagra író Morse billetyű, mely az 1860-as években, a mai Magyarország területén volt használva Fotó: Bíró Blanka

Csáky Ernő és Beke Csongor remélik, nemcsak a telekommunikáció történetét tudják megismertetni, megszerettetni a fiatalokkal, hanem hosszú távon egyesületük a szakemberhiány leküzdésében, a szakemberpótlásban is tud segíteni, szerepet vállalni, hiszen rendelkezésükre áll a szükséges tudás és felszerelés is az oktatáshoz.

A TeleTárnak van Facebook-oldala és honlapja is, ahol a látogatáshoz szükséges valamennyi információt megtalál az érdeklődő. Természetesen alkalmazkodtak a járványügyi korlátozásokhoz és előírásokhoz is, a bejáratnál kézfertőtlenítő és steril maszkok várják az ideérkezőket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport