„Terítékre” kerülnek az ételelméletek a szentgyörgyi Avantâge esztétikatáborban

Krónika 2017. augusztus 04., 17:48

Az étellel foglalkozó elméleteket állítja előadásainak és foglalkozásainak középpontjába az ötödik alkalommal, augusztus 7–12. között Sepsiszentgyörgyön rendezendő Avantâge esztétikatábor.

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Hazai és külföldi filozófusok, esztéták, egyetemi oktatók tartanak előadásokat és szemináriumokat az 5. Avantâge esztétikatáborban, amelyet augusztus 7–12. között szerveznek Sepsiszentgyörgyön.

A szervezők főként bölcsész szakos egyetemisták részvételére számítanak, de a tábor minden érdeklődő számára nyitott.

A szakmai rendezvénysorozat idén az ételelméleteket jelölte ki témájaként, mivel az étel mindig is foglalkozatta a tudományokat, és ezen belül a filozófiát is.

Ez a tematika hagyományosan azzal foglalkozik, hogy mit jelent az étel (metafizika), honnan tudjuk, hogy valami étel (episztemológia), hogy mit ehetünk meg (etika), hogy hogyan jön létre, miképpen dolgozzuk fel, és milyen formában terjesztjük az ételt (politika).

Az étkezés kulturális metaforái

A tábor egyik részét a zárt­körű, elmélyültebb délelőtti szemináriumok alkotják, amelyeket Darida Veronika (ELTE BTK, Budapest), Szigeti Attila (BBTE, Kolozsvár) és Nemes Z. Márió (ELTE BTK, Budapest) egyetemi oktatók tartanak minden hétköznap. Darida Veronika arról beszél, hogy hogyan jelenik meg a keleti és a nyugati színpadokon az ételfogyasztás, a színpadi kannibalizmustól az eucharisztia színpadáig.

Szigeti Attila szemináriuma a globális ételmennyiség, illetve élelmiszer-ellátás paradoxonát vizsgálja a kapitalista gazdaság kontexusában, amelynek elsődleges célja nem a használati javak létrehozása, hanem a profit, a többletérték vég nélküli növelése. Nemes Z. Márió előadása az étkezés, bekebelezés, fogyasztás kulturális metaforáit vizsgálja az irodalom és a vizuális kultúra területén.

Szakmai előadások és parki piknikezés

A program második részét a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben zajló délutáni előadások képezik, amelyek a tábor állandó résztvevői mellett minden érdeklődő számára nyitottak.

A szemináriumok különböző területeken felmerülő ételelméletekkel, -értelmezésekkel és -reprezentációkkal foglalkoznak.

A szervezők a délutáni előadások közül kiemelték Seregi Tamás (ELTE BTK, Budapest) Táplálkozásfilozófia, Ligetfalvi Gergely (Universität Wien – Institut für Kunstgeschichte, Bécs) Eat Art és konyhaművészet és Sepsi László (ELTE, Budapest) Tömegfilm és kannibalizmus című előadásait. A szemináriumokat nyílt vita és beszélgetés követi.

A közösségi részvétel évének jegyében a szervezők a tábor témáját igyekeznek közelebb hozni a széles közönséghez és a helyi vendéglátóipari, illetve élelemforgalmazó vállalkozásokhoz is, ezért a parki piknikezés, kerekasztal-beszélgetés és a konyhaművészettel kapcsolatos előadás is szerepel a programban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat