Azúrkék tenger, máltai lovagok lábnyoma, vendégszeretet: nem kerül túl sokba a rövid nyaralás a Földközi-tengeri Gozo szigetén

Kiss Judit 2023. augusztus 18., 10:27

Nem nehéz beleszeretni a Földközi-tengerben található, Máltához tartozó, Gozo nevű aprócska sziget világába, hiszen a mindössze 14 kilométer hosszú földterületet az azúrkék tenger látványa és közelsége, módfelett gazdag épített örökség, kiváló gasztronómia és a helyiek által sugárzott vendégszeretet jellemzi. És ha az odautazó nem vágyik luxusszolgáltatásokra, akkor az ott tartózkodás nem kerül túl sokba.

Azúrkék tenger, máltai lovagok lábnyoma, vendégszeretet: nem kerül túl sokba a rövid nyaralás a Földközi-tengeri Gozo szigetén
galéria
Fotó: Kiss Judit

Ki ne vágyna olyan nyaralásra, ami a gyönyörű kék látóhatárt, tengerpart-élményt, az erdélyi ember számára szokatlan éghajlatot, különleges, értékes épített örökség látványvilágát nyújtja?

A Földközi-tengerben található, Máltához tartozó, Gozo nevű aprócska sziget mindezt tálcán kínálja az odautazónak. És mivel rögtön felmerülhet a kérdés, hogy mindez mennyire „zsebbe nyúlós”, szögezzük le az elején: ha nem akarunk szállodában lakni, nem bérelünk autót és megelégszünk a nem előkelő éttermekben, hanem inkább egyszerűbb vendéglátóipari helyeken kapható, egyébként kiváló ételekkel, akkor semmiképp sem tartozik a luxuskategóriába, tehát egy erdélyi turista számára is megfizethető.

Forgalmas utca Gozón Fotó: Kiss Judit

Nem túl drága az egy hetes gozói nyaralás
Ily módon a szélfútta, napsütötte, azúrkék víz által körülölelt, hegyes-dombos kis szigeten való ottlét nem elérhetetlenen: bátran megkockáztatható, hogy a jelenlegi árviszonyok közepette talán nem kerül sokkal többe, mint ha mondjuk a Balatonon vagy a Fekete-tenger partjának valamelyik romániai üdülőjében tartózkodnánk.

Bár a helyiek elmondása szerint nagyon ritkán esik az eső Gozón, növényzet szempontjából nem szegényes a sziget Fotó: Kiss Judit

Kolozsvárról július végén 800 lejes repülőjeggyel lehetett elutazni – csak kis hátizsákkal, plusz csomag nélkül – Máltára és vissza, az egy hetes ott tartózkodás pedig bérelt szálláshelyen, bolti vásárlással, napi egy-két étkezéssel vendéglátóipari egységekben, buszjegyekkel, motorcsónak-és kompjegyekkel együtt körülbelül 2000 lejből „megúszható”.

Gozo (máltaiul Għawdex) szigetére a nap mindenik órájában indulnak Máltáról komp- és csónakjáratok, tehát könnyen megközelíthető. A szigetcsoport részét képező Gozo a Földközi-tengerben található, Málta után a második legnagyobb méretű sziget, Málta önálló minisztérium által kormányzott része.

Fotó: Kiss Judit

Mintegy 5 kilométerre északnyugatra fekszik a szomszédos – a turisták által jóval inkább megrohant – Málta szigetétől, alakja megközelítőleg ovális,

hosszúsága mindössze 14 kilométer, szélessége legtöbb 7 kilométer. Felszínére a szűk vízmosások, termékeny völgyek jellemzők,

partjainak nagy része meredek sziklafal, de természetesen több olyan partszakasz is van – elsősorban a Ramla nevű, szinte narancssárga színű homokkal borított part –, ahol menedékesen lehet bejutni a vízbe, és módfelett fürdőzőbarát a terep. Ezen kívül számos más kellemes strand is várja az odautazót, akadnak bőven búvárkodásra alkalmas helyek is.

Comino kis lakatlan sziget, ahonnan szintén pazar kilátás nyílik Fotó: Kiss Judit

Lenyűgöző épített örökség, több mint 30 katolikus templom

Gozo épített öröksége lenyűgöző: szinte tapintható a pár évszázados múlt, sőt a nagyon távoli régmúlt is. A szigeten végbement kulturális fejlődés tanúja Ġgantija hatalmas neolitikus templomromja, a világ egyik legrégebbi szabadon álló emberi építménye, amely valamikor Krisztus előtt 3600 és 3000 között épülhetett. De természetesen érdemes megtekinteni a körülbelül 30 ezres lakosú, több mint 90 százalékba katolikus vallású sziget több mint 30 katolikus templomának egyikét-másikát is, hiszen gyönyörű épített örökséggel büszkélkedhet Gozo, amely méltán büszke arra, hogy milyen erőteljesen magán viseli a Máltai Lovagrend „keze nyomát”. A 900 éves katolikus szervezet, egyházi lovagrend, amely hagyományosan katonai, lovagi és nemesi szerzetesrend volt, számos gazdagon díszített istenházát épített a szigeten.

Másik nagy büszkeségük a máltaiaknak, hogy Szent Pál hajótörés miatt három hónapot töltött a szigeten – az eseményről az Újszövetség, az Apostolok Cselekedetei is beszámol. A mindössze 14 kilométer hosszúságú szigeten több mint 30 templom található,

vannak köztük pár száz évesek, de vannak sokkal újabbak is.

A Comino nevű lakatlan sziget Kék Lagúnája nagyon népszerű a turisták körében Fotó: Kiss Judit

Érdekesség, hogy a templomokat – de nemcsak ezeket, hanem a lakóházakat is – kivétel nélkül homokszínű kőből építik, így rendkívül ízléses és egységes képet nyújtanak az utcák, épületek. A helyiek hite az utcák atmoszféráján is határozottan érződik: minden egyes házon ott díszeleg valamilyen, a vallásra emlékeztető felirat: Mária, Jézus, Szent József vagy Szent György neve, de szinte mindenik ház falában látható valamelyik szent szobra egy kis falmélyedésben, üveg mögött – hasonlóképpen ahhoz, amit Olaszországban lát itt-ott az ember. Gyakoriak a templombúcsúk, amikor szentmise és népünnepély keretében róják le a helyiek tiszteletüket egy-egy szent előtt.

Sziklák és a sziklákban kialakult barlangok Fotó: Kiss Judit

A hatalmas szobrokat kiviszik a templomból és körbehordozzák az utcákon, harsány zenekísérettel, énekszóval, fúvós zenekarral,

harangzúgás közepette – kicsit mintha Fellini filmjeiből ismerős képkockákat idéző jelenteket látnánk.

A lovagrend és nyolcágú keresztje

Málta és Gozo szigetének gazdag történelme szinte összefonódott a Máltai Lovagrend történetével. Az egyházi rendet 1070 körül alapították Jeruzsálemben, fő célja a Szentföldre zarándoklók segítése, a betegek ápolása volt. A rendházat eleinte bencés szerzetesek kórházként üzemeltették, majd a sikeresen működő intézményt 1113-ban II. Pascal pápa pápai bullával is megerősítette, szuverén vezetőválasztási joggal ruházta fel és a Szentszék közvetlen fennhatósága alá vonta.

„Ne zavarják a teknősfészket!” – Gozo szigetének Ramla nevű strandján körbekerített, védett helyen várják az ott őrködő természetvédők, hogy kikeljenek a tengeri teknősök a homokba lerakott tojásokból Fotó: Kiss Judit

A rend főnöke, a Nagymester megkövetelte a belépőktől a szerzetesi fogadalmat és kiegészítette a hitetlenek elleni küzdelem fogadalmával:

így lett a gyógyító rendből lovagrend. Jelképük a nyolcágú fehér kereszt lett, melynek nyolc ága az evangéliumi nyolc boldogságot szimbolizálja.

Fotó: Kiss Judit

A lovagok az 1530-as években erődíteni kezdték a Máltát, de európai kultúrát, felvirágzást hoztak a szomszédos szigetekre is – az évszázadok alatt megalkották a szigetek máig is jellegzetes arculatát. A mintegy 250 éves időszak alatt egyre több európai nemesi család sarja csatlakozott a Johannita lovagrendhez: Angliából, Franciaországból, Németországból, Portugáliából, Olaszországból. A rend máltai történetének Napóleon vetett véget, aki 1798-ban foglalta el a szigetet.

Lakatlan sziget, barlangok, tintahal, polip

Ha az ember Gozóra vagy Máltára látogat, érdemes megtekinteni a Málta és Gozo közti Comino-csatornában elhelyezkedő kicsiny Comino–Cominotto szigetpárt is, állandóan indulnak motorcsónakok a lakatlan kis Comino szigetre, amelynek méltán népszerű a turisták körében Kék Lagúna nevű strandja, amely fehér homokos, gyönyörű partot kínál, és a tengerből kiemelkedő, lélegzetelállító sziklák, a sziklákban kialakult barlangok látványát – ahová készségesen elkormányozzák csónakjukat a turistákkal a motorcsónakok vezetői.

Lakóházon kis szentély Fotó: Kiss Judit

Gozo szigetén és Máltán is mindenképp figyelemreméltó a gasztronómia: nemzeti eledelükként kínálják a nyúlhúst, de természetesen a tintahal, polip és a különféle halak is mindig szerepelnek a kínálatban.

Átlagos európai árakon lehet enni egy menüt, aki szereti a tenger gyümölcseit, annak biztosan nagyon ízlik például a grillezett, gazdag salátával és hasábburgonyával tálalt polip vagy tintahal. De kihagyhatatlan a Kinnie is, Málta legkedveltebb, kicsit édes és savanykás, citromból és narancsból készített üdítőitala, amely a nyári melegben nagyon jólesik.

Fotó: Kiss Judit

Szomáliai taxisofőr és magyarországi napernyőárus

Amiről még érdemes szót ejteni, hogy a helyiek, akikkel találkoztunk, kivétel nélkül rendkívül kedvesek voltak. Tudni kell, hogy a szélfútta szigetnek a történelme is szélfútta, hiszen arabok, normannok hódították meg, törökök ostromolták, aztán 1798-ban Bonaparte Napóleon tábornok csapatai megszállták a szigeteket, és elűzték a máltai lovagokat. A fosztogatások miatt még ugyanezen évben Saverio Cassar atya vezetésével felkelés tört ki a francia megszállók ellen, akik október 28-án megadták magukat. Gozo teljesen függetlenné vált.

A máltai lovagok jelképe Fotó: Kiss Judit

1800-ban a britek szállták meg a szigetet, amely ismét Málta része lett, az 1814-es párizsi béke értelmében Málta brit koronabirtokká vált. 1964-ben vált függetlenné Málta függetlenné vált Nagy-Britanniától,

1987 óta pedig a központi kormányzatot külön Gozóért Felelős Minisztérium képviseli a szigeten.

Mivel az angol is hivatalos nyelv Máltán és Gozón, ezért könnyen szóba lehetett elegyedni a helyiekkel

– akár egy, a buszmegállóban álldogáló idős házaspárról volt szó, akár pincérekkel, múzeumi idegenvezetővel, bolti eladókkal, vagy a szállásadóval, bárkivel. Mivel a sziget nagy népszerűségnek örvend a világ minden szegletéből – Ausztráliától Kanadáig és számos európai országból – odasereglő turisták körében, a helyeik hozzá vannak szokva az odalátogatókhoz, nyitottak, kedvesek. Egyébként sűrűn lehetett román és magyar szót is hallani Gozón, ami arról tanúskodik, hogy romániai és magyarországi kirándulók is gyakorta megfordulnak a csodaszép szigeten.

Szent Józsefnek is van kultusza Gozón Fotó: Kiss Judit

Az is észrevehető, hogy Gozót és Máltát is elárasztják az ázsiai és afrikai vendégmunkások. Amiként már Kolozsváron hozzászokhattunk ahhoz, hogy számos indiai, nepáli, pakisztáni dolgozik a kincses városban, nincsen ez másként Gozón és Máltán sem.

A földrajzi közelség okán számos Afrikából érkezett vendégmunkás is ott tartózkodik, de romániai vendégmunkással is beszélgettünk.

Régi szélmalom, benne helytörténeti múzeum működik Gozo szigetén Fotó: Kiss Judit

Szomáliai és equadori taxisofőr, albán pincér, magyarországi napernyőárus és szerbiai bolti eladó – hogy csak néhányat említsünk azok közül, akikkel pár mondat erejéig szóba elegyedtünk Gozo szigetén. Kivétel nélkül, egybehangzóan azt mondták, hogy nagyon szeretnek ott tartózkodni. Csöppet sem csodálkozhatunk ezen, hiszen nem voltunk ezzel másképpen mi sem.

A lovagrend nyolcágú keresztjét lehet mindenhol látni. Málta és Gozo szigetének gazdag történelme szinte összefonódott a Máltai Lovagrend történetével Fotó: Kiss Judit

Egységes utcakép, hangulatos, különleges atmoszférájú városrészek Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Hatalmas kaktuszok Fotó: Kiss Judit

Az egyik gozói templom Fotó: Kiss Judit

Érnek a gránátalmák Gozó szigetén Fotó: Kiss Judit

Mária-ünnep és búcsú Marsaxlokkban, a Málta délkeleti részén található halászkikötőben Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Ġgantija hatalmas neolitikus templomromja Fotó: Kiss Judit

Mdina történelmi városa Máltán, csak lovas kocsikkal lehet közlekedni, autókat nem engednek be a középkori utcákba Fotó: Kiss Judit

Mdina történelmi városa Máltán Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló festmények a helyi egyháztörténeti múzeumban. Pál apostol Máltán tartózkodott három hónapig, erőteljes kultusza van a szigeten Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Mária-szobor a strandon, 1881-ben állították fel Ramla stradján Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Készülődés egy helyi ünnepségre Fotó: Kiss Judit

A szélmalom épületében található kis helytörténeti múzeum felidézi, hogyan nézett ki egy gozói lakóház berendezése száz évvel ezelőtt Fotó: Kiss Judit

A szigeten végbement kulturális fejlődés tanúja Ġgantija hatalmas neolitikus templomromja, a világ egyik legrégebbi szabadon álló emberi építménye, amely valamikor Krisztus előtt 3600 és 3000 között épülhetett Fotó: Kiss Judit

Szent Györgyre emlékeztető táblácska egy lakóházon Fotó: Kiss Judit

Kereszt egy lakóházon Fotó: Kiss Judit

Felirat és Mária ábrázolás egy lakóházon Fotó: Kiss Judit

A gozói citadella szélfújta dombon található, ahol a legkorábbi építmények Krisztus előtt 1500 körül épültek Fotó: Kiss Judit

A gozói citadella, ahonnan pazar kilátás nyílik Fotó: Kiss Judit

Fotó: Kiss Judit

Gyümölcskínálat egy boltban Gozo szigetén Fotó: Kiss Judit
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport