Az emberek adják a túrázás igazi „ízét” – Maxim Orsolya nagyenyedi természetjáró a Via Transilvanica és a Camino világáról

Az emberek adják a túrázás igazi „ízét” – Maxim Orsolya nagyenyedi természetjáró a Via Transilvanica és a Camino világáról

Maxim Orsolya legutóbbi, 2023-as Camino Primitivo útján

Fotó: Facebook/Orsi Maxim

Leginkább fizikai kihívást látnak az emberek a Via Transilvanicában, ahová azért indulnak el, mert szeretnék Románia kevésbé ismert régióit felfedezni, támogatni a helyi vendéglátókat, és nem utolsósorban közösségi élményt átélni – osztotta meg tapasztalatait Maxim Orsolya, aki már több mint 500 kilométert tett meg az „erdélyi El Caminónak” is nevezett túraútvonalon. A Marosvásárhelyen élő tréner pénteken ismét útnak indul, de előtte még elárult néhány hasznos, túrázási tudnivalót, kiemelve, a nehéz napokon általában segít, ha visszafele néz, és tudatosítja magában, hogy mekkora utat tett már meg.

Bede Laura

2024. április 24., 19:072024. április 24., 19:07

2024. április 24., 22:082024. április 24., 22:08

A Via Transilvanica több mint 500 kilométerén és három külföldi Camino útvonalon való gyaloglásáról mesélt a hét elején a kolozsvári közönségnek Maxim Orsolya. A nagyenyedi születésű, jelenleg Marosvásárhelyen élő gyógyszerész rezidenshallgató, tréner mondhatni véletlenül szembesült az „erdélyi El Caminónak” is nevezett túraútvonallal: a gázszámla reklám szekciójában olvasott róla még 2020-ban.

A kincses városi fotós-élménybeszámolón emlékeztetett, hogy

a túraútvonal megálmodója és kivitelezője a Tășuleasa Social Egyesület, amely 2018-ban indította útjára a Via Transilvanica-projektet, több mint tízezer önkéntest bevonva tíz megye négyszáz településén.

Az első száz kilométert otthonuk körül, Beszterce megyében jelölték ki, innen terjedt tovább az útvonal mindkét irányba: 2020-ra már 800 kilométerrel készültek el, az utolsó jelzést pedig 2022 őszén festették fel. Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres túraútvonal egyedi arculattal rendelkezik, kitűnik a többi romániai út közül.

Galéria

A nagyenyedi túrázó szerint a T jelzés biztonságosan vezet végig a Via Transilvanicán keresztül

Fotó: Facebook/Orsi Maxim

Maxim Orsolya szerint a narancssárga T jelzés biztonságosan vezet végig erdőn-mezőn keresztül, az 1000-1200 méterenként jelentkező, egyedi mintával díszített andezit kilométerkövek pedig igazán különlegessé teszik a barangolást. Ezeket egyedi módon faragták ki amatőr vagy híres kőfaragók az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokra is igyekeztek tekintettel lenni, Székelyföldön például sok tulipános motívum került a kilométerkövekre, de sok esetben a kőfaragók fantáziája érvényesült. Amint az előadáson elhangzott, jellegzetessége miatt

Christine Thürmer német túrázó „a világ leghosszabb szabadtéri kiállításának” nevezte a Via Transilvanicát,

amely egyébként rekordszámú szavazatot begyűjtve közönségdíjat nyert a tavalyi European Heritage Awards gálán.

A nagyenyedi természetjáró azt is elárulta, hogy a kövek negyed tonna súlyosak, s mivel az útvonal a legtöbb esetben autóval nehezen megközelíthető, a legtöbb kilométerkövet helikopterrel szállították a helyszínre. Bár az útvonal a bukovinai Putnáról „indul” és a Duna melletti Szörényvárra (Drobeta Turnu Severin) érkezik, nagyrészt Erdélyen keresztül vonul, a kevésbé ismert és fejlett régiókat népszerűsítve.

Galéria

Mindegyik andezit kilométerkőről más-más minta köszön vissza

Fotó: Facebook/Orsi Maxim

Maxim Orsolya 2020-ban barátnőjével, Annával indult útnak a Via Transilvanicán, mindketten harmincadik születésnapjukat ünnepelve, a több szakaszban megtett túra Bukovinát, Felsővidéket és a Székelyföld (Terra Siculorum) egy részét érintette. „Főként a kíváncsiság és a fizikai határaim feszegetése motivált, de nagyon gyorsan kiderült, hogy a gyaloglás számomra terápia is: sok időm van ilyenkor magammal lenni, és a természetközeliségen keresztül a Gondviselés erejét is intenzíven megtapasztalni.

Idézet
Mivel minden lépésemre és a jelzésekre is figyelnem kell a terepen, szinte folyamatosan a jelenben vagyok, azt élem meg, és közben nincs időm sem a múlton vívódni, sem a jövőn aggódni” – magyarázta a Krónika érdeklődésére a rezidenshallgató.

Hozzátette, számára ebben rejlik a túrázás tisztító és megtartó ereje, valamint az emberekkel való találkozásokban, beszélgetésekben, a megosztott kilométerekben.

Galéria

Orsolya és barátnője, útitársa Anna

Fotó: Facebook/Orsi Maxim

Mint kifejtette, a nehéz napokon (problémás terepviszonyok, folyamatos eső, türelemhiány) általában segít, ha visszafele néz, és tudatosítja magában, hogy mekkora utat tett már meg. „Ilyenkor nem arra összepontosítok, hogy mennyi van még hátra, hanem arra, hogy mennyit haladtam már. Volt, hogy belső erőforráshoz nyúltam: kerestem magamban egy szép élményt, egy ügyet, ami motivált, vagy valaki olyanra gondoltam, aki fontos az életemben. Máskor beszélgetni kezdtem egy útitárssal, így a táv is gyorsabban rövidült. Igazából változó, hogy mikor mi segít, de a tapasztalatok alapján már egyre több alternatíva van a zsebemben” – részletezte lapunknak Maxim Orsolya, aki 2022-ben a portugál Camino útvonalat tette meg Porto–Santiago de Compostela–Finisterre szakaszon, 2023-ban pedig előbb a Camino del Norte Bayonne–Villaviciosa szakaszon járt, majd Oviedoból indult el a Camino Primitivón Finisterréig.

Galéria

A túraútvonalon használatos „útlevél”, amelyet az ajánlott szakaszok végpontjain lehet lepecsételni

Fotó: Facebook/Orsi Maxim

A fiatal túrázó ezekre a tapasztalatokra alapozva emelt ki néhány lényeges különbséget a Via Transilvanica és a Camino világa között. Mint mondta, az egyik legnagyobb eltérés a szállásoknál van, ugyanis a Caminón a zarándokok nagy része a nyilvános albergékbe (municipal/public albergues) tér be, melyeket nem lehet előre lefoglalni, az ágyakat érkezési sorrendben osztják ki.

A Via Transilvanicán ugyanakkor a szállások lefoglalása szinte kötelező feladat, hiszen sokkal kevesebb a hely, mint a Caminón, és általában nem is fogadnak bejelentkezés nélkül „beeső” szállóvendégeket.

A szállások itt egyházi épületeket, panziókat jelentenek, de akad jócskán olyan is, hogy a helyiek saját lakóházuk egyik vagy több szobáját adják ki éjszakára.

A természetjáró érdekességként megjegyezte, 2023 tavaszán Marosvécsen áthaladva azt tapasztalták, hogy a 2020-tól vezetett nyilvántartás szerint nem járt előttünk magyar túrázó az útvonal ezen szakaszán. A házigazdákkal és „házinénikkel” kapcsolatban rámutatott, útjuk során vendégszeretet, nyitottságot és hálát tapasztaltak, sokszor kérés nélkül is finomságokkal lepték meg őket. A helybéliekkel való beszélgetések és az útközben megismert zarándokoknak köszönhetően Maxim Orsolya úgy érzi, hogy „az emberek adják a túrázás igazi ízét”.

Galéria

Célállomás. Maxim Orsolya számára a túrázásnak tisztító és megtartó ereje van

Fotó: Facebook/Orsi Maxim

Az egyéb különbségeket és fontos tudnivalókat a matusinka.ro blogon osztja meg az érdeklődőkkel Orsolya és Anna, akik

pénteken ismét útnak indulnak, ezúttal a Via Transilvanica Székelyudvarhely és Medgyes közötti 200 kilométeres szakaszát felfedezve.

Székely Anna, a Tășuleasa Social Egyesület ügyvezetője korábban azt ajánlotta mindenkinek, aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, hogy az út honlapjáról töltse le az útikalauzt, amelyet ő maga írt, bejárván a teljes útvonalat. Az útikalauz magyar változatban is elérhető az amúgy román és angol nyelvű honlapon, és arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket.

korábban írtuk

Közönségdíjat nyert a Via Transilvanica a European Heritage Awards 2023 gálán
Közönségdíjat nyert a Via Transilvanica a European Heritage Awards 2023 gálán

A Via Transilvanica elnyerte a közönségdíjat (Public Choice Award) a csütörtök este Velencében megrendezett European Heritage Awards 2023 gálán – közölte pénteken Facebook-oldalán a túraútvonalat kezdeményező Tăşuleasa Social Egyesület.

korábban írtuk

Befutott az erdélyi „El Camino”: Európa legjobb túraútvonalai között emlegetik a Via Transilvanicát
Befutott az erdélyi „El Camino”: Európa legjobb túraútvonalai között emlegetik a Via Transilvanicát

Nemzetközi szinten is „berobbant” a köztudatba a hivatalosan tavaly októberben megnyitott Via Transilvanica: az 1400 kilométeres hosszúságú túraútvonal felkerült a Euronews portál angol nyelvű utazási rovatának top 10-es listájára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Lézerterápia a nikotinfüggősség ellen? Jászvásáron kísérleteznek az új kezelési módszerrel

A dohányzásról való leszokást elősegítő lézerterápiás módszert próbálták ki nemrég Jászvásáron (Iaşi). Az eljárás során mostanáig nem tapasztaltak mellékhatásokat, testsúly-növekedést, ugyanakkor sok résztvevő már az első kezelés után észlelt javulást.

Lézerterápia a nikotinfüggősség ellen? Jászvásáron kísérleteznek az új kezelési módszerrel
2024. május 25., szombat

„Átkokat szór” a kincses városban az új dallal és videóklippel jelentkező A Csajod zenekar

Új dallal, videóklippel és bemutatókoncerttel jelentkezik szombaton A Csajod kolozsvári zenekar. Az Átkok című zenemű az első single a fiúbanda készülő, újabb nagylemezéről, amely az önismeret és az önazonosság keresésének kérdéseit feszegeti.

„Átkokat szór” a kincses városban az új dallal és videóklippel jelentkező A Csajod zenekar
2024. május 25., szombat

Ahol a G7 tagjai és egy nemváltoztató műtéten átesett, mexikói drogbáró találkozhatnak: filmtrendek Cannes-ból

Háború, politika, a mesterséges intelligencia, a siker titka, az öregedés. A vörös szőnyegre lépő legnagyobb rendezőket is az foglalkoztatja, ami bárkit, mindenkit napjainkban.

Ahol a G7 tagjai és egy nemváltoztató műtéten átesett, mexikói drogbáró találkozhatnak: filmtrendek Cannes-ból
2024. május 24., péntek

Svájci diákok segítettek partiumi rászorulóknak házat építeni

Szokatlan programot választott néhány svájci diák az Iskola Másként hétre: hátrányos helyzetű személyeknek épülő ház munkálataiban segédkeztek Biharszentandráson.

Svájci diákok segítettek partiumi rászorulóknak házat építeni
2024. május 24., péntek

Akik autóval mennek Bulgáriába, Görögországba, azok számára türelemigényes lesz az átkelés a Giurgiu és Rusze közti hídon

Rossz hír azoknak, akik gépkocsival mennének Romániából Bulgária, Görögország felé: Bulgária idén nyáron kezdi meg a Giurgiu és Rusze közötti, majdnem 3 kilométer hosszú híd javítási munkálatait.

Akik autóval mennek Bulgáriába, Görögországba, azok számára türelemigényes lesz az átkelés a Giurgiu és Rusze közti hídon
2024. május 23., csütörtök

A Pitypang zenekarral és Palya Beával dúdolnak és táncolnak a kicsik a Barcasági Gyermekfesztiválon

A magyarországi Pitypang zenekar és Palya Bea Prima- és kétszeres Artisjus-díjas népdalénekes is fellép a május 26–31. közötti Barcasági Gyermekfesztiválon.

A Pitypang zenekarral és Palya Beával dúdolnak és táncolnak a kicsik a Barcasági Gyermekfesztiválon
2024. május 23., csütörtök

Rengeteg flamingó tart pihenőt a Duna-deltában, megeshet, hogy fészkelni is fognak

Flamingók tartottak pihenési és táplálkozási megállót a Duna-deltában – közölte szerdán Facebook-Oldalán a Duna-deltai Bioszféra Rezervátum Vezetősége (ARBDD).

Rengeteg flamingó tart pihenőt a Duna-deltában, megeshet, hogy fészkelni is fognak
2024. május 23., csütörtök

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül

Ismét megnyílik a magyar–szerb–román hármashatár, a hétvégén a magyarországi Kübekházán és a Temes megyei Óbében (Beba Veche) is színes programmal várják az érdeklődőket.

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül
2024. május 22., szerda

Százhúsz műfészket helyeztek el a Maros-ártér Természetvédelmi Park vadőrei

Kora tavasszal százhúsz mesterséges fészket helyeztek el a Maros-ártér Tájvédelmi Körzet vadőrei az aradi székhelyű természeti parkban.

Százhúsz műfészket helyeztek el a Maros-ártér Természetvédelmi Park vadőrei
2024. május 22., szerda

Nem tetoválhatnak, nem láthatnak el testékszerrel kiskorúakat a romániai szakszalonok

Nem alkalmazhatnak kozmetikai és művészi tetoválási eljárásokat a romániai szakszalonok 18 év alatti személyek esetében, piercinget (testékszer) és bőrimplantátumokat sem kaphatnak kiskorúak.

Nem tetoválhatnak, nem láthatnak el testékszerrel kiskorúakat a romániai szakszalonok