A Hidden Peak „kipipálva”: az újabb csúcshódítás után magyar földre ért Varga Csaba nagyváradi hegymászó

Krónika 2019. augusztus 01., 14:38 utolsó módosítás: 2019. augusztus 01., 16:06

Megérkezett szerdán délután Varga Csaba hegymászó a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A Kalifa Alpin csapat nagyváradi hegymászója július 19-én sikeresen megmászta a Himalája 8080 méteres Hidden Peak csúcsát Pakisztánban.

Sikeres expedíció. Varga Csaba tegnap érkezett meg Pakisztánból Magyarországra Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az alpinista július 1-jén érkezett meg a Pakisztán és Kína határán található hegy alaptáborába, és két akklimatizációs kört teljesített, hogy felkészítse szervezetét a tengerszint feletti magasság növekedésével együtt járó oxigénhiányra. A csúcstámadásra július 16-án indult az alaptáborból, és még aznap felért a 6400 méteren kialakított 2-es táborba. Ezt követően indult tovább a 3-as táborba, megmászva az úgynevezett Japán-kuloár több száz méteres, meredek, hóval és jéggel borított sziklafalát. A csúcstámadás utolsó szakaszát magyar idő szerint az éjszakai órákban indította meg, mintegy 1000 méter szintemelkedést kellett teljesítenie rögzített kötelek nélkül, néhol 40-50 fokos meredekségű szakaszokat mászva.

Nyolcezer méteres magasság fölött, az úgynevezett halálzónában, már minden megtett méter küzdelem, a hármas táborból a 8080 méteres csúcsig több mint 12 órát vett igénybe a feljutás.

Így tehát teljesíteni tudta a tervét, hogy az expedíciók szokásos tempójánál gyorsabban haladva, az alaptábori érkezést követően 2-3 héten belül már a csúcson állhasson.

A Hidden Peak Varga Csaba negyedik, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese, ennél többet magyar részről egyedül a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt teljesített, akire Csaba példaképként tekint. Tavaly a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Kancsendzönga keretén belül Erőss Zsolt és Kiss Péter tiszteletére helyezett el emléktáblát a 8586 méteres hegy alaptáborában.

A Hidden Peak Varga Csaba negyedik, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese Fotó: Kalifa/Facebook

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat