Legjobb tanácsadók a gyerekek – Csicsergő címmel verses-zenés szatmári projekt látott napvilágot

Legjobb tanácsadók a gyerekek – Csicsergő címmel verses-zenés szatmári projekt látott napvilágot

Török Enikő Andrea, Antku Alexandra Hanna és Fehér Imola a Csicsergő című kötet bemutatóján

Fotó: Virág Botond

Nemcsak olvasásra késztet, hanem táncra is perdít Török Enikő Andrea szatmárnémeti pedagógus, költő frissen megjelent kötete, ugyanis az áthangszerelt dallamokból lemez készült. A Csicsergő című verses-mesés könyv létrejöttéről, tematikájáról és érdekességeiről a szerző, az album sokszínűségéről és a fellépésekről pedig Fehér Róbert Benjamin, a The Phoenix SM zenekar és a Fiatalok projekt vezetője beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2024. március 17., 19:022024. március 17., 19:02

– Mikor és hogyan fogalmazódott meg a verseket, meséket és ehhez kapcsolódó drámajátékokat tartalmazó kötet ötlete?

Török Enikő Andrea: Kisgyermekkorom óta vonzottak a könyvek. Ha nem akadt játszótárs, a könyvek társaságát kerestem. Már kisiskolásként kipróbáltam a rímfaragást, s később levelezéskor rímekben próbáltam beszámolni életem eseményeiről. A sok verses levél „mellékhatásaként” felfedeztem, hogy egyre könnyebben formálódnak a rímek, ezért néha elkezdtem játszadozni velük, próbára téve magam.

Később pedagógusként, ha a tanítás során nem találtam megfelelő verses segédanyagot, könnyebbnek tűnt saját gondolataimat papírra vetni. Ahogy egyre gazdagabb lett a gyermekeknek szóló rímcsokor, arról álmodoztam, hogy ha nyugdíjas leszek, összegyűjtöm a versikéket.

Amikor Fehér Imola mentorom, rímeim ,,keresztanyja” elolvasta verseimet, arra biztatott, hogy jó lenne, ha a Csicsergő című kötet mihamarabb az olvasók kezébe kerülhetne.

Ezt követően a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont is támogatásáról biztosított, értékelte e gyermekbarát kezdeményezést, így megkaptam a lehetőséget arra, hogy dédelgetett rímeim gyűjteménye a Corvin Kiadó gondozásában könyv formát öltsön.

– Kik ihlették a könyvben szereplő történeketeket?

T.E.A.: Több versem alapötlete gyermekkori élményeimből született. Sok időt töltöttem nagyszüleimnél, a Szatmár megyei Dobra falujan, ahol boldogan hallgattam az öregek történeteit, csodáltam a régi tárgyakat, melyek a kelengyés ládák mélyéről vagy a padlásról kerültek elő, s önfeledten játszhattam a mára már szinte feledésbe merült népi játékokat.

Így a hamuban sült pogácsa mellé ,,tarisznyámba” olyan ,,ihletforrás” is került, amelynek köszönhetően bepillantást nyújthatok a gyermekeknek egy hozzájuk közel álló világba.

Később tanítványaimat és lányaimat próbáltam meglepni egy-egy frappáns versikével, mindig figyelve arra, hogy éppen mi foglalkoztatja őket. Első meséimet a méhecskékről írtam, mivel fontosnak tartottam, hogy a gyerekek értékeljék a méhek munkáját, figyeljenek rájuk. Belecsempésztem környezetvédelmi ötletet, történetet a szeretetről s a barátságról. Később szülővárosom nevezetes helyszínei ,,szólítottak meg”, így született mese a szatmári tűzoltótoronyról, mely óriásként mesél arról, amikor a Szamos árvíz idején meglátogatta. Szatmárnémeti híres csavartfája is mesélésre késztetett, de az egyik legaranyosabb mesém a Vízháti Szamolcs története, melynek főhőse egy népszerű ,,szörnyecske” a Szamos folyóban.

Galéria

– Ezek szerint a Csicsergő tématárháza színes és gazdag.

T.E.A.: Arra törekedtem, hogy ha valaki e kötetet kézbe veszi, mindenképp találjon benne valami érdekeset. Ezért a játékos, ritmusos versikéken (Érezd a ritmust) kívül vidám versek ( Csodavilág), gyermekkori emlékek (Az úgy volt, hogy), érzelmekkel (Szeretetvirágok), természettel (A természet lágy ölén) és a téli ünnepkörrel kapcsolatos rímek (Télvarázs) is helyet kaptak a kötetben.

– Milyen korosztálynak szól a kötet, illetve az otthoni olvasáson kívül például óvodákban, iskolákban is felhasználható?

T.E.A.: Mivel óvodástól kisiskolás korosztályig próbáltam felkelteni a gyermekek érdeklődését, a mesék, versek, dalok mellett vidám drámajátékokkal leptem meg az olvasókat. S hogy az olvasást és helyesírást segítsem, színessel kiemeltem a hosszú egyjegyű és kétjegyű betűket.

Idézet
A gyerekeken kívül a pedagógusok is hasznát vehetik, hiszen a dalok, versek, mesék és drámajátékok beépíthetők a tanórákba, vagy akár a tanórán kívüli tevékenységekbe.

A történetek, mozgásra késztető dallamok által a szülők, nagyszülők is visszaidézhetik legszebb gyermekkori pillanataikat.

Galéria

A Fiatalok projekt Csicsergő album borítója, amelyet Antku Alexandra Hanna és Fehér Róbert Benjamin tervezett

– A Retrolibris online könyvesbolt honlapján, valamint a Corvin Kiadónál elérhető könyv őszinte kritikusai között szerepelnek kisdiákjai.

T.E.A.: A negyedikes tanítványaim az évek során szinte mindegyik versemmel találkoztak. Anyanyelv órán a verseimben szófajokat keresgéltek, kérdéseket fogalmaztak, néha folytatniuk kellett a történetet versben, esetleg prózában. De olyan is volt, hogy illusztrációt készítettek egy-egy vidám versikémhez. Mindig kíváncsian fogadták játékos rímeimet, dalaimat, és őszintén elmondták véleményüket is.

A gyerekek a legjobb tanácsadók, mert ők jobban észreveszik, ha valahol még nem az igazi egy-egy strófa, és a megoldáshoz is jobbnál jobb ötletekkel állnak elő.

Szerencsés vagyok, hogy amit papírra vetek, szinte már másnap visszajelzést kapok az őszinte ,,gyerekzsűritől”.

– A kötet egyik érdekessége, hogy tízéves tanítványa illusztrálta. Mi elevenedik meg az olvasó előtt lapozgatás közben?

T.E.A.: A gyermeki fantázia kacsint ránk Antku Alexandra Hanna rajzaiban, aki negyedikesen olyan egyedi mesebeli világba vezet, ahol minden lehetséges. Számára a tűzoltótorony egy öreg hölgy, a tél manólányként köszön, a ,,parázsló tűzfolyó” pedig az égig ér. Hat hónap alatt lelkesen illusztrálta a verseket. Csak elolvasta, s már jelezte is, hogy az ötlete ,,benne van a ceruzában”. Alig hitt a szemének, mikor kezébe vette a könyvet, melyben szinte életre keltek színes gondolatai.

– Szintén kuriózum, hogy egy helyi zenekart megihletve az áthangszerelt dallamokból lemez jelent meg. Ezáltal könnyebben megszólíthatók a gyerekek, fülbemászóbbak a történetek?

T.E.A.: Nagyapámmal esténként sokat nótáztunk, és azóta is gyakran „elkap” egy-egy dallam, amit olykor addig szeretgetek, míg dal lesz belőle. Néha csak a dallam talál rám, de legtöbbször ,,tokkal vonóval”, azaz szöveggel és dallammal érkezik az ihlet.

A zene olyan kincs, amely vonzza a gyerekeket, ezért szerettem volna, ha a bennem lüktető dallamvilágot is megmutathatom a Csicsergő kötettel. Mivel a kollégám a The Phoenix SM zenekar és a Fiatalok Ifjúsági Zenekar tagja, így mindenképp őket akartam megkérni arra, hogy életre keltsék a már szöveggel és dallammal ,,világra jött” dalaimat. Fehér Róbert Benjamin, Szilágyi Norbert és Kocsis Erik oly szakértelemmel hangszerelték a dalokat, hogy már első hallásra éreztem, hogy ,,egy húron pendülünk”.

Mivel a gyerekek fogékonyak a fülbemászó dallamokra, QR-kódok találhatók a könyv fedelén és a dalok mellett, így telefonnal is bárhol meghallgathatók.

Fehér Róbert Benjamin énekes Antku Alexandra Hanna illusztrációival 10 rajzos-szöveges videóklippel kedveskedett a gyerekeknek. Ezek olyan fülbemászó dalok, amelyek kicsinek és nagynak egyaránt örömet okozhatnak. Ugyanakkor nagyon örülnék neki, ha az erdélyi és magyarországi rádiók által minél több gyermek megismerhetné a Fiatalok Ifjúsági Zenekar csicsergős dalait.

" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen">

– A zenekar korábban nem foglalkozott gyermekdalokkal. Milyen nehézségekkel szembesültek a Csicsergő dallamainak áthangszerelésekor, mekkora kihívást jelentett?

Fehér Róbert Benjamin: Így van. Ez az első olyan lemezünk, amelyen gyerekdalok szerepelnek. Mindenképp érdekes projekt volt ez számunkra.

Idézet
Számos újdonsággal és nagyon sok kihívással szembesültünk, de mindezek ellenére nagyon mosolygós, jóleső és ihletett munkafolyamat volt az album elkészítése.

Eleve az is kihívás volt, hogy a dalok dallamát nem mi szereztük, hanem a már meglevő dallamötleteket kellett csiszolgatni, majd megfelelő hangszerelést készíteni rájuk. Teljesen más, amikor a zeneszerző fejében születik meg a dal, szöveg, dallam, és ilyenkor fejben már egyből meg is szólal a zenemű. Ez a projekt ilyen szempontból is más volt, és persze a dalok jellege miatt is újdonságként éltük meg, hiszen konkrétan gyerekeknek szánt zenével még sosem foglalkoztunk. Nagyon érdekes élmény és tapasztalat volt ezt is kipróbálni.

– Milyen fogadtatásban részesültek a zeneművek?

F.R.B.: Nyilván azért fogtunk bele ebbe a projektbe, mert láttunk és hallottunk fantáziát a dalokban, és a zenei anyagot tekintve úgy gondoltuk, hogy igencsak jó kis lemez lehet. Mindegyik szerzemény kicsit más volt, ezért mi is próbáltunk erre a vonalra és irányra rámenni, és egymástól kicsit eltérő zeneműveket alkotni. Ez sikerült is, a lemezen vannak akusztikusabb dalok, rajzfilmzenéhez hasonló művek, rockzene, popzene, reggae és még sok-sok érdekes és szép muzsika.

Galéria

A csicsergős dalok már megmozgatták a kis táncoslábúakat

Fotó: Török Eduárd

– A projekt alkalmából megalakult Fiatalok Ifjúsági Zenekar tervez Szatmárnémetiben vagy más városokban fellépni, esetleg lemezbemutató-koncerteket tartani?

– F.R.B.: Bár ez az első gyerekdalokból álló lemeze zenekarunknak, nem ez alkalomból alakultunk, hiszen 2021-ben jelent meg az első, egyházi műveket tartalmazó albumunk Fiatalok Ifjúsági Zenekar projektnév alatt. Azért nevezzük ezt projektnévnek, mert csapatunk a szatmárnémeti The Phoenix SM zenekar név alatt fut, és ez az a formáció, ami konkrétan zenekarnak, együttesnek nevezhető.

A csapat néhány tagja szívesen foglalkozik egyéb zenés tevékenységekkel, projektekkel, mint például ez a gyerekdalokból álló Csicsergő lemez, vagy egyházi zenéket érintő kezdeményezések.

S mivel ezeket a „mellékvágányokat” nem szerettük volna The Phoenix SM név alatt működtetni, így született az ötlet, hogy egy másik „zenekari név” kerüljön a projektek élére, ez lett a Fiatalok. A két együttes ugyanazokból az emberekből áll, csak a zenei irány és a tevékenység más.

A The Phoenix SM zenekar aktívan koncertezik Szatmárnémetiben és más városokban is. Attól sem tartjuk távol magunkat, hogy a Csicsergő lemez dalaival lépjünk fel, volt már erre példa, és a jövőben is mutatkozik érdeklődés arra, hogy ezeket a dalokat vigyük el bizonyos eseményekre. Ezeknek a felkéréseknek mindenképpen örülünk, hiszen így megmutathatjuk, hogy nekünk ilyen műsorunk is van.

korábban írtuk

Modern zenei köntösbe bújtatott népdalokat hoz erdélyi közönségének a budapesti Góbé – interjú Egervári Mátyás cimbalmossal
Modern zenei köntösbe bújtatott népdalokat hoz erdélyi közönségének a budapesti Góbé – interjú Egervári Mátyás cimbalmossal

Népzenei feldolgozásai által szerte a világon bemutatja kultúránkat és dalkincsünket a budapesti Góbé. Az Erdélyben turnézó zenekar cimbalmosa, Egervári Mátyás az évek során változó zenei ízlésükről, tagcserékről, készülő lemezükről beszélt a Krónikának.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 19., vasárnap

„Klímahősök” lehetnek a dél-erdélyi Szárkő-hegységbe újratelepített bölények

Közel kétmillió autó egy évre való forgalomkivonásával egyenértékű szén-dioxidot segíthetnek megkötni és tárolni a dél-erdélyi Szárkő-hegységbe újratelepített bölények – derül ki egy friss kutatásból.

„Klímahősök” lehetnek a dél-erdélyi Szárkő-hegységbe újratelepített bölények
2024. május 19., vasárnap

Amikor nem tetszik, hogy mit mutat a mérleg – Okos-Rigó Dóra dietetikus az elhízás veszélyeiről, megelőzéséről

Az egészséges táplálkozás, testmozgás, elengedő mennyiségű vízfogyasztás, alvás, stresszkezelés és a káros anyagok fogyasztásának mellőzése fontos szerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben Okos-Rigó Dóra kolozsvári dietetikus szerint.

Amikor nem tetszik, hogy mit mutat a mérleg – Okos-Rigó Dóra dietetikus az elhízás veszélyeiről, megelőzéséről
2024. május 19., vasárnap

Lelki utazás: 26 nap alatt lefutotta az 1400 kilométeres Via Transilvanicát a kolozsvári Paul Năoian

Mindössze 26 nap alatt lefutotta az 1400 kilométeres Via Transilvanicát a kolozsvári Paul Năoian, aki ezáltal a sportot és az ország természeti szépségeit kívánta népszerűsíteni.

Lelki utazás: 26 nap alatt lefutotta az 1400 kilométeres Via Transilvanicát a kolozsvári Paul Năoian
2024. május 18., szombat

Magyarok, románok Cannes-ban: meglátogattuk a fesztivál izgalmas filmvásárát

Ritkán esik szó arról, hogy a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (és sok más szemlén is) a lényeg – vagyis mindaz, aminek komoly anyagi vonzata van – nem a vörös szőnyegen, a vakuk kereszttüzében, a nagy nyilvánosság előtt zajlik.

Magyarok, románok Cannes-ban: meglátogattuk a fesztivál izgalmas filmvásárát
2024. május 18., szombat

Japán tematikájú vidámpark nyílik gyermeknapon Marosvásárhely közelében

A nemzetközi gyermeknapon nyitják meg a Marosvásárhely közelében kialakított Sárkányok elvarázsolt kertjét (Grădinile fermecate ale dragonilor), amellyel Japán miniatűr változatát szeretnék a látogatók elé tárni.

Japán tematikájú vidámpark nyílik gyermeknapon Marosvásárhely közelében
2024. május 16., csütörtök

A „Cimbalomkirállyal” koncertezik Kolozsváron a magyar népzenét anyanyelvének tekintő Palya Bea

Palya Bea Prima- és kétszeres Artisjus-díjas népdalénekes, előadóművész Lisztes Jenő cimbalomművésszel közösen ad koncertet június elsején Kolozsváron.

A „Cimbalomkirállyal” koncertezik Kolozsváron a magyar népzenét anyanyelvének tekintő Palya Bea
2024. május 16., csütörtök

Magyarország-szerte izgalmas programokkal várja a látogatókat a péntektől induló Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, ingyenes és kedvezményes belépési lehetőségek várják idén is az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat keretében.

Magyarország-szerte izgalmas programokkal várja a látogatókat a péntektől induló Nemzeti Parkok Hete
2024. május 16., csütörtök

Élve került elő egy algériai férfi, akit 1998 óta tartott fogva a szomszédja egy istállóban

Egy 27 éve eltűntnek nyilvánított férfit találtak meg a szomszédja istállójában egy közép-algériai faluban – közölte a helyi hatóságok nyilatkozatát idézve a nemzetközi sajtó.

Élve került elő egy algériai férfi, akit 1998 óta tartott fogva a szomszédja egy istállóban
2024. május 15., szerda

MeToo-n innen és túl – elkezdődött a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál

Meglehetősen szomorkás időben, de cseppet sem szomorkás hangulatban kedden kezdetét vette a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál.

MeToo-n innen és túl – elkezdődött a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
2024. május 14., kedd

Természeti csoda: nemzeti színekben pompázik a táj Magyarországon

Bejárta a közösségi médiát a napokban Szilvás Katalin természetfotója, amely a magyar nemzeti színekben pompázó tájat örökítette meg.

Természeti csoda: nemzeti színekben pompázik a táj Magyarországon