Világbajnokságra készül a székelyföldi fociválogatott

Világbajnokságra készül a székelyföldi fociválogatott

Fotó: Thomas Campean

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó-egyesületet januárban felvették az NF-tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. Székelyföld válogatottjának létrehozása még folyamatban van, de két dolog biztos: május 31-én játssza első hivatalos mérkőzését Himalája ellen, továbbá tagja az idei világbajnokság mezőnyének is.

Zátyi Tibor

2014. április 25., 15:052014. április 25., 15:05

A nem képviselt nemzetek és közösségek, autonóm területek és mikronemzetek labdarúgó-válogatottjainak képviseletében alakult meg az NF-tanács (angolul: New Federation-Board, franciául: Nouvelle Fédération-Board).

A 2003. december 12-én alakult sportszervezet célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja.

Az NF-Tanács labdarúgótornája – a FIFA labdarúgó-világbajnokságának mintájára – a VIVA-világbajnokság, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az első vb-t Lappföld nyerte, majd Padánia uralma következett: az észak-olaszországi régió egymás után háromszor nyert. Legutóbb Kurdisztán lett első, a döntőben 2-1-re legyőzte Észak-Ciprus válogatottját.

Wenczel Kristóf ügyvéd korábban kosárlabdázott, de jelenleg is a sport közelében van, hiszen több magyar válogatott labdarúgónak (Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Király Gábor, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel stb.) jogi képviselője.

„Csaknem két éve született meg az ötlet: egy újsághírben figyeltem föl arra, hogy létezik az NF-tanács, és kétévente világbajnokságot is szerveznek tagjaiknak. Legutóbb 2012-ben Kurdisztánban volt a vb, azután felvettem velük a kapcsolatot, és elkezdtük a tárgyalásokat, hogy miként lehet csatlakozni. Januárban a Székelyföld Labdarúgó-egyesület néven 43. tagként felvettek ebbe a szervezetbe. Évente két hivatalos mérkőzést kell játszanunk, továbbá pár hete megérkezett az átirat, hogy Székelyföld válogatottja az idei világbajnokság mezőnyének tagja\" – kezdte a válogatott bemutatóját Wenczel.

Az idei vb helyszíne egyelőre nem ismert, ugyanakkor a pontos dátuma sem, ez május 20-án fog kiderülni, amikor az NF-tanács sajtótájékoztatót tart. Több mint valószínű, hogy Finnországban lesz a tíznapos torna, tizenhat csapattal.

„Az egyesületet Budapesten hoztuk létre, abból a célból, hogy az adminisztrációból senkinek se legyen hátránya\" – folytatta, majd bemutatta Székelyföld válogatottjának első szövetségi kapitányát, Jakab Zoltánt.

„Az interneten keresgéltem, majd telefonálgattam, könnyen rátaláltam. A teremlabdarúgáson túl van nagypályás tapasztalata is, biztosan meg tudja oldani, hogy egy ütőképes csapatot állítson össze\" – mondta Wenczel a Futsal Klub Székelyudvarhely jelenlegi edzőjéről.

A világba vinnék Székelyföld hírét

„Szeretnénk, hogy a mérkőzések és a világbajnokság Székelyföldnek nagyon jó megjelenési felület legyen, egy olyan porond, ahova talán sosem tudna eljutni. A régió hírnevét olyan helyekre vinnénk el a világban, ahol sosem hallottak még a székelyekről. Amikor felvettem a kapcsolatot a szervezettel, mindenki abszolút képben volt Székelyföld helyzetével, ez nagyon kellemes meglepetés volt számomra\" – folytatta az ügyvéd.

A napokban Wenczel és Jakab megbeszéléseket folytatott Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármesterével, elmondásuk szerint mindhárom városvezető maximálisan támogatja a projektet.

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk eddig, én úgy látom, hogy ebből nagyon komoly dolog is ki tud sülni. Ez egy könnyed, sportról szóló jópofa esemény lesz, és nem akarom a politikai üzenetét hangsúlyozni, mivel ennek önmagában van akkora súlya, jelentősége, hogy erre nem kell külön ráerősíteni  – mondta Wenczel.

– Abszolút civil kezdeményezés, amit a sport szintjén kell tartani. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mérkőzésre és a világbajnokságra ne hívnánk meg közéleti személyiségeket. Továbbá szeretnénk, ha a sport és az egyház területéről neves, emblematikus emberek felvállalnák az ügy védnöki szerepét. Több célszemélyünk is van, velük hamarosan felvesszük a kapcsolatot.\"

Nem székelyföldi nemzeti, hanem Székelyföld válogatottját alapították meg – ezt az ötletgazda azzal magyarázta, hogy így megmaradt a nyitottság a román labdarúgók felé is, nem egy elkülönülő szervezet, hanem a régió csapata lesz.

„Nyilván lesznek olyanok, akik majd támadási felületet is találnak ebben, de itt vagyok én, aki mint kívülálló, megpróbálom majd elvenni azoknak az élét. A lényegi kérdések tehát eldőltek, a mérkőzés és a vébérészvétel biztos, és számítunk mindenki támogatására\" – fogalmazott Wenczel Kristóf.

Jakab Zoltán emlékeztetett, hogy már korábban létrehozták az Udvarhely környéki válogatottat, volt pár nagypályás mérkőzésük is, míg Székelyföld teremlabdarúgó-válogatottja tíz mérkőzést játszott eddig a magyar nemzeti csapattal.

„Felvettük a kapcsolatot a Kovászna és Maros megyei labdarúgó-szövetség vezetőivel, akik a csapat összeállításában tudnak majd segíteni, továbbá Selymes Tiborral és Ilyés Róberttel is tárgyaltunk már erről. Az ember mindig is a maximumot akarja kihozni az ilyen helyzetekből, így mi is magasra tettük a mércét\" – vázolta a kiindulási pontokat Jakab.

„Vannak székelyföldi játékosok, akik az élvonalban játszanak, azonban megnehezíti a dolgunkat, hogy a vb valószínűleg augusztusban lesz, ekkor már vagy elkezdődtek a bajnokságok, vagy a felkészülés végén vannak a csapatok. A kollégákat arra kértem, hogy állítsanak össze egy listát a szóba jövő játékosokról, így mindenki, aki székelyföldi és aktív labdarúgó, legyen számításba véve – fejtette ki a szakember. – Szó volt arról is, hogy Hargita és Kovászna megye válogatottjai összecsapnának, és majd ezekből is válogatnánk ki játékosokat. Így lesz egy hivatalos formája is a csapat kialakításának, tehát nem mondhatják azt, hogy Jaxi összeszedte tizenöt barátját, és elment velük a világbajnokságra\" – folytatta Jakab Zoltán.

A beszélgetésen elhangzottak a távlati célok is: tervbe van véve, hogy a tusványosi szabadegyetem alatt szerveznék meg a második mérkőzést, ellenfélként pedig olyan csapatot hívnának meg, amely „nem okozna politikailag gondot”. A hosszú távú elképzelések között az is szerepel, hogy a következő világbajnokság egyikét a Székelyföldön szerveznék meg, továbbá az is, hogy Katalóniával lekössenek egy felkészülési találkozót.

Székelyföld válogatottja első hivatalos mérkőzését május 31-én játssza a szervezetbe 42.-ként felvett csapattal, Himalájával. Az ellenfél az indiai részről jön, róluk egyelőre semmit sem lehet tudni, ahogy arról sem, hogy hol rendezik Székelyföldön a találkozót, amelyre meghívnák a román és a magyar labdarúgó-szövetségek képviselőit is.

Székelyföld válogatottja természetesen a székely színeket fogja használni, a költségeket pedig mezek, illetve más ajándéktárgyak eladásából szeretnék fedezni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC
2024. május 03., péntek

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak

Az eltiltásából visszatérő Sofron István, a magyar jégkorong-válogatott alapembere szeretne erőt adni társainak az olaszok elleni ma (péntek) esti és a szlovénok elleni szombati mérkőzésre a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

 

Fájlalja a Románia elleni vereséget a magyar válogatott székely hokisa, de az olaszok ellen új erőt adna a csapatnak
2024. május 02., csütörtök

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen

Bóta Márton, a magyar férfi jégkorong-válogatott sajtófőnöke csütörtök este cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a bolzanói divízió I/A-világbajnokság hátralévő két mérkőzésén nem Don MacAdam látja el a szövetségi kapitányi teendőket.

A magyar jégkorongszövetség cáfolja a sajtóhírt, miszerint Kiss Dávid irányítaná a válogatottat a hátralevő két vb-meccsen