Világbajnokságra készül a székelyföldi fociválogatott

Világbajnokságra készül a székelyföldi fociválogatott

Fotó: Thomas Campean

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó-egyesületet januárban felvették az NF-tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. Székelyföld válogatottjának létrehozása még folyamatban van, de két dolog biztos: május 31-én játssza első hivatalos mérkőzését Himalája ellen, továbbá tagja az idei világbajnokság mezőnyének is.

Zátyi Tibor

2014. április 25., 15:052014. április 25., 15:05

A nem képviselt nemzetek és közösségek, autonóm területek és mikronemzetek labdarúgó-válogatottjainak képviseletében alakult meg az NF-tanács (angolul: New Federation-Board, franciául: Nouvelle Fédération-Board).

A 2003. december 12-én alakult sportszervezet célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja.

Az NF-Tanács labdarúgótornája – a FIFA labdarúgó-világbajnokságának mintájára – a VIVA-világbajnokság, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az első vb-t Lappföld nyerte, majd Padánia uralma következett: az észak-olaszországi régió egymás után háromszor nyert. Legutóbb Kurdisztán lett első, a döntőben 2-1-re legyőzte Észak-Ciprus válogatottját.

Wenczel Kristóf ügyvéd korábban kosárlabdázott, de jelenleg is a sport közelében van, hiszen több magyar válogatott labdarúgónak (Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Király Gábor, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel stb.) jogi képviselője.

„Csaknem két éve született meg az ötlet: egy újsághírben figyeltem föl arra, hogy létezik az NF-tanács, és kétévente világbajnokságot is szerveznek tagjaiknak. Legutóbb 2012-ben Kurdisztánban volt a vb, azután felvettem velük a kapcsolatot, és elkezdtük a tárgyalásokat, hogy miként lehet csatlakozni. Januárban a Székelyföld Labdarúgó-egyesület néven 43. tagként felvettek ebbe a szervezetbe. Évente két hivatalos mérkőzést kell játszanunk, továbbá pár hete megérkezett az átirat, hogy Székelyföld válogatottja az idei világbajnokság mezőnyének tagja\" – kezdte a válogatott bemutatóját Wenczel.

Az idei vb helyszíne egyelőre nem ismert, ugyanakkor a pontos dátuma sem, ez május 20-án fog kiderülni, amikor az NF-tanács sajtótájékoztatót tart. Több mint valószínű, hogy Finnországban lesz a tíznapos torna, tizenhat csapattal.

„Az egyesületet Budapesten hoztuk létre, abból a célból, hogy az adminisztrációból senkinek se legyen hátránya\" – folytatta, majd bemutatta Székelyföld válogatottjának első szövetségi kapitányát, Jakab Zoltánt.

„Az interneten keresgéltem, majd telefonálgattam, könnyen rátaláltam. A teremlabdarúgáson túl van nagypályás tapasztalata is, biztosan meg tudja oldani, hogy egy ütőképes csapatot állítson össze\" – mondta Wenczel a Futsal Klub Székelyudvarhely jelenlegi edzőjéről.

A világba vinnék Székelyföld hírét

„Szeretnénk, hogy a mérkőzések és a világbajnokság Székelyföldnek nagyon jó megjelenési felület legyen, egy olyan porond, ahova talán sosem tudna eljutni. A régió hírnevét olyan helyekre vinnénk el a világban, ahol sosem hallottak még a székelyekről. Amikor felvettem a kapcsolatot a szervezettel, mindenki abszolút képben volt Székelyföld helyzetével, ez nagyon kellemes meglepetés volt számomra\" – folytatta az ügyvéd.

A napokban Wenczel és Jakab megbeszéléseket folytatott Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármesterével, elmondásuk szerint mindhárom városvezető maximálisan támogatja a projektet.

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk eddig, én úgy látom, hogy ebből nagyon komoly dolog is ki tud sülni. Ez egy könnyed, sportról szóló jópofa esemény lesz, és nem akarom a politikai üzenetét hangsúlyozni, mivel ennek önmagában van akkora súlya, jelentősége, hogy erre nem kell külön ráerősíteni  – mondta Wenczel.

– Abszolút civil kezdeményezés, amit a sport szintjén kell tartani. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mérkőzésre és a világbajnokságra ne hívnánk meg közéleti személyiségeket. Továbbá szeretnénk, ha a sport és az egyház területéről neves, emblematikus emberek felvállalnák az ügy védnöki szerepét. Több célszemélyünk is van, velük hamarosan felvesszük a kapcsolatot.\"

Nem székelyföldi nemzeti, hanem Székelyföld válogatottját alapították meg – ezt az ötletgazda azzal magyarázta, hogy így megmaradt a nyitottság a román labdarúgók felé is, nem egy elkülönülő szervezet, hanem a régió csapata lesz.

„Nyilván lesznek olyanok, akik majd támadási felületet is találnak ebben, de itt vagyok én, aki mint kívülálló, megpróbálom majd elvenni azoknak az élét. A lényegi kérdések tehát eldőltek, a mérkőzés és a vébérészvétel biztos, és számítunk mindenki támogatására\" – fogalmazott Wenczel Kristóf.

Jakab Zoltán emlékeztetett, hogy már korábban létrehozták az Udvarhely környéki válogatottat, volt pár nagypályás mérkőzésük is, míg Székelyföld teremlabdarúgó-válogatottja tíz mérkőzést játszott eddig a magyar nemzeti csapattal.

„Felvettük a kapcsolatot a Kovászna és Maros megyei labdarúgó-szövetség vezetőivel, akik a csapat összeállításában tudnak majd segíteni, továbbá Selymes Tiborral és Ilyés Róberttel is tárgyaltunk már erről. Az ember mindig is a maximumot akarja kihozni az ilyen helyzetekből, így mi is magasra tettük a mércét\" – vázolta a kiindulási pontokat Jakab.

„Vannak székelyföldi játékosok, akik az élvonalban játszanak, azonban megnehezíti a dolgunkat, hogy a vb valószínűleg augusztusban lesz, ekkor már vagy elkezdődtek a bajnokságok, vagy a felkészülés végén vannak a csapatok. A kollégákat arra kértem, hogy állítsanak össze egy listát a szóba jövő játékosokról, így mindenki, aki székelyföldi és aktív labdarúgó, legyen számításba véve – fejtette ki a szakember. – Szó volt arról is, hogy Hargita és Kovászna megye válogatottjai összecsapnának, és majd ezekből is válogatnánk ki játékosokat. Így lesz egy hivatalos formája is a csapat kialakításának, tehát nem mondhatják azt, hogy Jaxi összeszedte tizenöt barátját, és elment velük a világbajnokságra\" – folytatta Jakab Zoltán.

A beszélgetésen elhangzottak a távlati célok is: tervbe van véve, hogy a tusványosi szabadegyetem alatt szerveznék meg a második mérkőzést, ellenfélként pedig olyan csapatot hívnának meg, amely „nem okozna politikailag gondot”. A hosszú távú elképzelések között az is szerepel, hogy a következő világbajnokság egyikét a Székelyföldön szerveznék meg, továbbá az is, hogy Katalóniával lekössenek egy felkészülési találkozót.

Székelyföld válogatottja első hivatalos mérkőzését május 31-én játssza a szervezetbe 42.-ként felvett csapattal, Himalájával. Az ellenfél az indiai részről jön, róluk egyelőre semmit sem lehet tudni, ahogy arról sem, hogy hol rendezik Székelyföldön a találkozót, amelyre meghívnák a román és a magyar labdarúgó-szövetségek képviselőit is.

Székelyföld válogatottja természetesen a székely színeket fogja használni, a költségeket pedig mezek, illetve más ajándéktárgyak eladásából szeretnék fedezni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”

Szoboszlai Dominik szerint a kiemelkedő csapategység segítheti a magyar labdarúgó-válogatottat abban, hogy minél messzebb jusson a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”
2024. június 10., hétfő

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának

A jelenleg legjobban jegyzett romániai játékvezető, a nagykárolyi Kovács István magyarázta el a román labdarúgóválogatott tagjainak és a technikai stábnak a játékszabályok legújabb változásait.

Labdarúgó Eb: magyar játékvezető magyarázta el a szabályváltozásokat a román válogatott tagjainak és stábjának
2024. június 09., vasárnap

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten

Grosics Gyulára, az olimpiai bajnok és 1954-ben világbajnoki ezüstérmes kapusra emlékezett vasárnap az Aranycsapat Testület a labdarúgó halálának tizedik évfordulója alkalmából.

Grosics Gyulára emlékezett az Aranycsapat Testület Budapesten
2024. június 08., szombat

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Háromgólos magyar győzelem Izrael ellen a felkészülési meccsen, Szoboszlai sérülten cserét kért
2024. június 07., péntek

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását: a zöld-fehérek a Máltán rendezett négyes döntő fináléjában 12-11-re győzték le az előző három kiírásban diadalmaskodó Pro Reccót.

Rendkívül izgalmas összecsapáson elhódította a férfi vízilabda BL-trófeát a Ferencváros
2024. június 07., péntek

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi

Minden mérkőzés eredménye számít, a holnapi nap célja, hogy senki ne szenvedjen sérülést és győzzön a csapat – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Izrael ellen sérülésmentes győzelmet, az Eb-n továbbjuttató csipetnyi szerencsét vár Marco Rossi
2024. június 07., péntek

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének

Brassó városa nyerte el a 2027-es, 18. Európai Ifjúsági Téli Olimpiai Fesztivál (EYOF) megszervezésének jogát. A döntést a bukaresti parlament épületében pénteken tartott közgyűlésén hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC).

Beteljesült az ötkarikás álom: Brassó és Székelyföld is otthont ad az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseményének
2024. június 05., szerda

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba

Tovább bonyolódik a Román Kupát megnyerő másodosztályos erdélyi focicsapat helyzete: az élvonaltól idén eltiltott Corvinulnak úgy kell büszkén képviselnie az országot a nemzetközi porondon, hogy ha sikert ér el, kell mondania a hazai Szuperligáról.

Igazi román fociparadoxon: dupla kiesésre kell hajtanod Európában, hogy otthon feljuthass az élvonalba
2024. június 05., szerda

Tanulni kell a hibákból – mondják a magyar válogatott játékosai az írektől elszenvedett vereség után

A magyar labdarúgó-válogatott védői, Lang Ádám és Botka Endre, valamint a középpályás Nagy Ádám szerint is az a legfontosabb, hogy a csapat tagjai tanuljanak az írek vendégeként 2-1-re elveszített keddi felkészülési mérkőzésen elkövetett hibákból.

Tanulni kell a hibákból – mondják a magyar válogatott játékosai az írektől elszenvedett vereség után
2024. június 04., kedd

Vége a magyar futballválogatott veretlenségi sorozatának, a román szurkolók Trianont éltették Bukarestben

Az Európa-bajnokság jövő heti rajtjára készülő magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett az ír csapat vendégeként a Dublinban rendezett keddi barátságos mérkőzésen.

Vége a magyar futballválogatott veretlenségi sorozatának, a román szurkolók Trianont éltették Bukarestben