Tokió után Párizs a cél – Incze Kriszta sepsiszentgyörgyi birkózó első olimpiájáról, az új kihívásokról

Tokió után Párizs a cél – Incze Kriszta sepsiszentgyörgyi birkózó első olimpiájáról, az új kihívásokról

Incze Krisztával a nemrég megrendezett sepsiszentgyörgyi sportnapokon beszélgettünk

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta szabadfogású birkózó idén augusztusban első olimpiáján vett részt Tokióban. A 25 éves sportolónőnek 11 éves kora óta az olimpiai szereplés volt az álma, s bár most még kicsit csalódott, hogy érem nélkül tért haza, következő célként már a párizsi olimpiát emlegeti. A 14. sepsiszentgyörgyi sportnapok alkalmából mesélt lapunknak karrierjéről, első olimpiájáról.

Tóth Gödri Iringó

2021. október 04., 12:522021. október 04., 12:52

2021. október 04., 12:582021. október 04., 12:58

Háromszék egyik legeredményesebb sportolója, Incze Kriszta idén a 32. nyári olimpiai játékokon negyeddöntőig jutott, kirgiz ellenfele kifogott rajta. Az általában nem túl nőiesnek titulált sportot kislányként, titokban kezdte, egy barátnőjét kísérte el edzésre, ott tetszett meg neki a birkózás. Hat-hét éves lehetett, amikor elkezdett edzésekre járni szülei tudta nélkül, de mivel edzője édesapja egykori iskolatársa volt, hamar fény derült a titokra. Apja a kezdetektől támogatta, édesanyja inkább féltette – ő azt szerette volna, ha Kriszta zongorázik, négy és fél évig tanult is a hangszeren játszani.

Anyukám nem szerette volna, hogy a birkózást válasszam, azt szerette volna, hogy maradjak nőies. A nőiességem így is megmaradt. A birkózás nem jelenti azt, hogy el kell férfiasodnom és el kell durvulnom. Most szélesebb a vállam, a karom, a kezem, de ez a munkámmal jár. Majd amikor ezt abbahagyom, ezek is elmúlnak”

– mondta. Kriszta azt is elmesélte, hogy kamaszkorában voltak olyan időszakok is, amikor kicsit „elege volt” a sportból, főleg nyaranta. Elmondása szerint ahányszor azt mondta, hogy ő ott, akkor abba akarja hagyni, az édesapja csak bólintott, hagyta, hogy két hétig kiszórakozza magát, és aztán szólt, hogy most már ideje edzésre menni.

Galéria

Előretör. Incze Kriszta nem adta fel az olimpiai éremszerzésről szőtt álmát

Fotó: Facebook/olympicromania

„Apukám jól kezelte a dolgokat, mivel nem lökött annyira, hogy azt érezzem, ezt muszájból csinálom, nem utáltatta meg velem a dolgokat. Én azért mentem, mert kedvem volt hozzá, és egyre jobban megszerettem. Apukámnak köszönhetően nem hagytam abba” – idézte fel Kriszta. Bár kamaszkorában még néha nehézséget jelentett a súlya megőrzése, az, hogy egy adott súlycsoportban maradjon, évek óta nem kell sokat „fogyasszon”, hogy elérje a kitűzött súlyát, megtanulta kontrollálni a testét.

A szőnyegen nincs barátság

Incze Kriszta 2011-ben volt az első nemzetközi versenyen, egy Európa-bajnokságon. Elmondása szerint gyermekként lazán és könnyen vette a kihívást, az utazást, szinte fel sem fogta, hogy új országokba utazik, új világba csöppen. Bár az, hogy részt vehetett az idei olimpián, a korábbi versenyekhez képest más léptéket jelentett, a sokéves sportolói karrier után ez sem volt ijesztő, hiszen sok külföldi barátja, ismerőse van, versenytársak más országokból, akikkel régi ismerősökként üdvözlik egymást.

Idézet
De amikor a szőnyegen vagyunk, ott már nem létezik barátság”

– tette hozzá.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Kriszta azt is elmondta, hogy szerinte az olimpia „egy más” szint, ahol már mindenki jó, ahol a meccsek egy hajszálon, néha hangulatokon múlnak. Mivel már 11 éves korában megfogalmazta, hogy ő egyszer kijut, ott lesz az olimpián, nagyon boldog volt, amikor ez sikerült neki, elmondása szerint közel egy óráig sírt, amikor megtudta, hogy mehet Tokióba. Incze Kriszta a szerencsének is köszönhette a kijutását, hiszen sportágában a világbajnokság első hat helyezettje, valamint a kontinentális tornák első két-két helyezettje kvalifikál. A sepsiszentgyörgyi lány nem jutott ki az első körben, de a világbajnokságról kvalifikált Észak-Korea visszalépett az olimpiától, így a rangsorban Krisztáé lett a kvóta.

Összhangot célozva

Incze Kriszta arról is beszélt, hogy mivel a birkózás egyéni sport, kiemelten számít viszonya az edzőjével. „Nagyon fontos az, hogy amikor fellépünk a szőnyegre, a sportoló és az edző között legyen összhang. Kell legyen egy olyan kapcsolat, amiben már nem is kellenek szavak. Nekem több edzővel is sikerült ilyet kialakítani” – hangsúlyozta.

A fiatal birkózónőnek viszont a román válogatottnál egy ukrán edzője volt, aki nem is beszélt románul, így kicsit nehéz feladata volt, magukra voltak utalva.

Incze Kriszta elmondta, hogy ő nem volt jóban az edzőjével, nem számított rá, és nem is tudta tisztelni, mert ő sem érezte, hogy a szakember tisztelné őt, illetve társait. „Bizonyos dolgokat az edző kellene hogy lásson kívülről, és amikor a félidőben kimész, akkor el kellene mondania, hogy mit látott, hogy mi lehetne hasznos. Kellene téged utasítson” – mutatott rá. Mivel a román birkózók nem hoztak érmet Tokióból, az illető edzőt leváltották. Kriszta jelenleg Sepsiszentgyörgyön edz, ahol jó viszonyban van saját edzőjével, Mátéfi Árpáddal, meg tudnak beszélni mindent, közösen állítják össze az edzésprogramot. „Olyan vagyok, mintha a lánya lennék” – osztotta meg.

Galéria

Fotó: Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR)

Hív a kötelesség

Incze Kriszta legközelebb a világbajnokságon lép szőnyegre, október 6-án Oslóban. Elmondása szerint bár edzett és igyekezett felkészülni, igazából úgy érzi, hogy egyáltalán nem áll készen még, szeretne még pihenni. „Ha őszinte vagyok, az olimpia kicsit lefárasztott mind fizikailag, mind pszichikailag. Úgy érzem, hogy nekem még kéne a versenyszünet. Nem az, hogy ne eddzek, hanem, hogy ne legyen verseny, stressz, hogy össze tudjam szedni magamat és a gondolataimat. Viszont kötelességem van, úgyhogy megyek” – közölte Kriszta, azt is hozzátéve, hogy az olimpiai kudarcot, azt, hogy a kirgiz versenyző legyőzte őt, még magában hordozza, nem sikerült túltennie magát rajta. „Én úgy mentem ki, hogy éremmel fogok hazatérni. Százszázalékosan bíztam magamban, így csalódtam, így ez még elég érzékeny téma számomra” – vallotta be.

korábban írtuk

Incze Kriszta nem birkózhat a tokiói bronzért
Incze Kriszta nem birkózhat a tokiói bronzért

Elveszítette vigaszágas mérkőzését, így nem lesz érdekelt a délutáni bronzcsatában Incze Kriszta. A háromszéki olimpikon ennek ellenére derekasan helytállt a szabadfogású birkózók 62 kilogrammos kategóriájában, ahol 16 indulóból a hetedik vagy a nyolcadik helyen fog végezni.

Galéria

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Családdá váltak

A sepsiszentgyörgyi sportoló azt is elmesélte, hogy bár az elmúlt években néha érezte, hogy magyarsága hátrányára válik – szerinte volt olyan megmérettetés, amire ezért nem engedték őt ki –, alapvetően jól érzi magát a román szövetség berkeiben, vannak lányok, akikkel jó viszonyban van, akikkel meg tudja beszélni búját-baját, örömeit. Szerinte a birkózótársakkal az elmúlt években tulajdonképpen egy családdá váltak, hiszen a közös munka, az edzőtáborok, a felkészülés miatt többet volt velük, mint a valódi családjával. Jelezte, hogy országszinten elég kevés partnere van, akivel egy szinten vannak, így például az olimpia előtt egy férfi sportolóval edzett, egy 18 éves marosvásárhelyi magyar fiatallal.

Idézet
Az sokat segített, hogy volt egy magyar ott, hogy valakivel magyarul beszélhettem”

– mesélte Incze Kriszta azt is hozzátéve, hogy romániai magyarsága egy olyan kettősséget is eredményez, hogy például az olimpián a román válogatott tagjaként szurkolt a magyar válogatottnak is. „Ez kölcsönös. A magyarok közül is sokan kívántak sok sikert, illetve gratuláltak nekem” – mondta.

Galéria

Fotó: Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR)

Új kihívások

Incze következő célja a párizsi olimpia, illetve egy olimpiai arany- vagy minimum egy ezüstérem. Bár még nem tudja biztosan, hogy mikor fogja befejezni a versenysportot, azt már most tudja, hogy nem szeretne birkózóedző lenni, a tornatanár szakma opció számára. „Semmilyen edző nem szeretnék lenni. Ismerek, láttam edzőket, láttam, hogy mennyit kínlódnak, szenvednek. Nem vágyok arra a stresszre, nem akarok ebben benne maradni” – mondta.

A fiatal sportolónő szerint nagyon sok konfliktus, érdekütközés, nehézség és gyakran fejetlenség van a román sportéletben, ami miatt leginkább a sportolók szenvednek.

„A konfliktusok, a pénzhiány, minden ilyesmi miatt mi húzzuk a rövidebbet, mi szenvedünk. Amennyire lehet, távol szeretnék maradni ettől a világtól, miután befejezem a sportolói karrierem” – mondta Incze Kriszta.

Galéria

Fotó: Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR)

Szőnyegen a világbajnoki aranyért a norvégiai megmérettetésen

Nyolc sportolóval képviselteti magát Románia a Norvégiában zajló birkózó-világbajnokságon. A küldöttség egy része – köztük a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta – a seregszemle nyitónapján, szombaton utazott el Oslóba. Incze 65 kg-os súlycsoportban, Alina Vuc 50, Ana Andreea Beatrice pedig 55 kg-os súlycsoportban versenyzik a női mezőnyben. A férfiak között, szabadfogásban Nikolai Okhlopkov (61 kg) és Maxim Vasiloglo (79 kg), kötöttfogásban pedig Răzvan Arnăut (60 kg), Mihai Mihuț (63 kg) és Alin Alexuc (130 kg) lépnek szőnyegre.

A magyarországi birkózók közül hárman már elkezdték a selejtezőket hétvégén, de sem a két honosított sportoló – Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad –, sem pedig Vida Csaba nem jutott tovább. Szabadfogásban még Antal Dániel (70 kg) lép majd szőnyegre. A nehézsúlyú Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel úgy döntött, noha folytatja a pályafutását, ezen a vébén nem indul, mint ahogyan Muszukajev Iszmail is kihagyja a seregszemlét. A női mezőnyben csak Németh Zsanett képviseli a magyarországi színeket, kötöttfogásban viszont nyolcan is indulnak – de nincs köztük a visszavonult olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, sem pedig testvére, az olimpiai és vébémásodik Lőrincz Viktor. Kiss Balázs és Korpási Bálint is kihagyják a seregszemlét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Rossz hír a szurkolóknak: elhalasztják Szoboszlai Dominik közönségtalálkozóját

Elhalasztják Szoboszlai Dominiknak, az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának a május 30-ra tervezett közönségtalálkozóját.

Rossz hír a szurkolóknak: elhalasztják Szoboszlai Dominik közönségtalálkozóját
2024. május 14., kedd

Eltiltották, elúszott a magyar párbajtőröző olimpiai szereplése

Doppingvétség miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián.

Eltiltották, elúszott a magyar párbajtőröző olimpiai szereplése
2024. május 14., kedd

Kihirdette Rossi a magyar válogatott bő keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

Kihirdette Rossi a magyar válogatott bő keretét
2024. május 13., hétfő

Erdélyi magyar bíró fújja a sípot az Európa-liga dublini döntőjében

Kovács István vezeti majd a labdarúgó-Európa-liga idei kiírásának május 22-én Dublinban rendezendő döntőjét – jelentette be hétfőn a Román Labdarúgó-szövetség (FRF).

Erdélyi magyar bíró fújja a sípot az Európa-liga dublini döntőjében
2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe