Tokió után Párizs a cél – Incze Kriszta sepsiszentgyörgyi birkózó első olimpiájáról, az új kihívásokról

Tokió után Párizs a cél – Incze Kriszta sepsiszentgyörgyi birkózó első olimpiájáról, az új kihívásokról

Incze Krisztával a nemrég megrendezett sepsiszentgyörgyi sportnapokon beszélgettünk

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta szabadfogású birkózó idén augusztusban első olimpiáján vett részt Tokióban. A 25 éves sportolónőnek 11 éves kora óta az olimpiai szereplés volt az álma, s bár most még kicsit csalódott, hogy érem nélkül tért haza, következő célként már a párizsi olimpiát emlegeti. A 14. sepsiszentgyörgyi sportnapok alkalmából mesélt lapunknak karrierjéről, első olimpiájáról.

Tóth Gödri Iringó

2021. október 04., 12:522021. október 04., 12:52

2021. október 04., 12:582021. október 04., 12:58

Háromszék egyik legeredményesebb sportolója, Incze Kriszta idén a 32. nyári olimpiai játékokon negyeddöntőig jutott, kirgiz ellenfele kifogott rajta. Az általában nem túl nőiesnek titulált sportot kislányként, titokban kezdte, egy barátnőjét kísérte el edzésre, ott tetszett meg neki a birkózás. Hat-hét éves lehetett, amikor elkezdett edzésekre járni szülei tudta nélkül, de mivel edzője édesapja egykori iskolatársa volt, hamar fény derült a titokra. Apja a kezdetektől támogatta, édesanyja inkább féltette – ő azt szerette volna, ha Kriszta zongorázik, négy és fél évig tanult is a hangszeren játszani.

Anyukám nem szerette volna, hogy a birkózást válasszam, azt szerette volna, hogy maradjak nőies. A nőiességem így is megmaradt. A birkózás nem jelenti azt, hogy el kell férfiasodnom és el kell durvulnom. Most szélesebb a vállam, a karom, a kezem, de ez a munkámmal jár. Majd amikor ezt abbahagyom, ezek is elmúlnak”

– mondta. Kriszta azt is elmesélte, hogy kamaszkorában voltak olyan időszakok is, amikor kicsit „elege volt” a sportból, főleg nyaranta. Elmondása szerint ahányszor azt mondta, hogy ő ott, akkor abba akarja hagyni, az édesapja csak bólintott, hagyta, hogy két hétig kiszórakozza magát, és aztán szólt, hogy most már ideje edzésre menni.

Galéria

Előretör. Incze Kriszta nem adta fel az olimpiai éremszerzésről szőtt álmát

Fotó: Facebook/olympicromania

„Apukám jól kezelte a dolgokat, mivel nem lökött annyira, hogy azt érezzem, ezt muszájból csinálom, nem utáltatta meg velem a dolgokat. Én azért mentem, mert kedvem volt hozzá, és egyre jobban megszerettem. Apukámnak köszönhetően nem hagytam abba” – idézte fel Kriszta. Bár kamaszkorában még néha nehézséget jelentett a súlya megőrzése, az, hogy egy adott súlycsoportban maradjon, évek óta nem kell sokat „fogyasszon”, hogy elérje a kitűzött súlyát, megtanulta kontrollálni a testét.

A szőnyegen nincs barátság

Incze Kriszta 2011-ben volt az első nemzetközi versenyen, egy Európa-bajnokságon. Elmondása szerint gyermekként lazán és könnyen vette a kihívást, az utazást, szinte fel sem fogta, hogy új országokba utazik, új világba csöppen. Bár az, hogy részt vehetett az idei olimpián, a korábbi versenyekhez képest más léptéket jelentett, a sokéves sportolói karrier után ez sem volt ijesztő, hiszen sok külföldi barátja, ismerőse van, versenytársak más országokból, akikkel régi ismerősökként üdvözlik egymást.

Idézet
De amikor a szőnyegen vagyunk, ott már nem létezik barátság”

– tette hozzá.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Kriszta azt is elmondta, hogy szerinte az olimpia „egy más” szint, ahol már mindenki jó, ahol a meccsek egy hajszálon, néha hangulatokon múlnak. Mivel már 11 éves korában megfogalmazta, hogy ő egyszer kijut, ott lesz az olimpián, nagyon boldog volt, amikor ez sikerült neki, elmondása szerint közel egy óráig sírt, amikor megtudta, hogy mehet Tokióba. Incze Kriszta a szerencsének is köszönhette a kijutását, hiszen sportágában a világbajnokság első hat helyezettje, valamint a kontinentális tornák első két-két helyezettje kvalifikál. A sepsiszentgyörgyi lány nem jutott ki az első körben, de a világbajnokságról kvalifikált Észak-Korea visszalépett az olimpiától, így a rangsorban Krisztáé lett a kvóta.

Összhangot célozva

Incze Kriszta arról is beszélt, hogy mivel a birkózás egyéni sport, kiemelten számít viszonya az edzőjével. „Nagyon fontos az, hogy amikor fellépünk a szőnyegre, a sportoló és az edző között legyen összhang. Kell legyen egy olyan kapcsolat, amiben már nem is kellenek szavak. Nekem több edzővel is sikerült ilyet kialakítani” – hangsúlyozta.

A fiatal birkózónőnek viszont a román válogatottnál egy ukrán edzője volt, aki nem is beszélt románul, így kicsit nehéz feladata volt, magukra voltak utalva.

Incze Kriszta elmondta, hogy ő nem volt jóban az edzőjével, nem számított rá, és nem is tudta tisztelni, mert ő sem érezte, hogy a szakember tisztelné őt, illetve társait. „Bizonyos dolgokat az edző kellene hogy lásson kívülről, és amikor a félidőben kimész, akkor el kellene mondania, hogy mit látott, hogy mi lehetne hasznos. Kellene téged utasítson” – mutatott rá. Mivel a román birkózók nem hoztak érmet Tokióból, az illető edzőt leváltották. Kriszta jelenleg Sepsiszentgyörgyön edz, ahol jó viszonyban van saját edzőjével, Mátéfi Árpáddal, meg tudnak beszélni mindent, közösen állítják össze az edzésprogramot. „Olyan vagyok, mintha a lánya lennék” – osztotta meg.

Galéria

Fotó: Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR)

Hív a kötelesség

Incze Kriszta legközelebb a világbajnokságon lép szőnyegre, október 6-án Oslóban. Elmondása szerint bár edzett és igyekezett felkészülni, igazából úgy érzi, hogy egyáltalán nem áll készen még, szeretne még pihenni. „Ha őszinte vagyok, az olimpia kicsit lefárasztott mind fizikailag, mind pszichikailag. Úgy érzem, hogy nekem még kéne a versenyszünet. Nem az, hogy ne eddzek, hanem, hogy ne legyen verseny, stressz, hogy össze tudjam szedni magamat és a gondolataimat. Viszont kötelességem van, úgyhogy megyek” – közölte Kriszta, azt is hozzátéve, hogy az olimpiai kudarcot, azt, hogy a kirgiz versenyző legyőzte őt, még magában hordozza, nem sikerült túltennie magát rajta. „Én úgy mentem ki, hogy éremmel fogok hazatérni. Százszázalékosan bíztam magamban, így csalódtam, így ez még elég érzékeny téma számomra” – vallotta be.

korábban írtuk

Incze Kriszta nem birkózhat a tokiói bronzért
Incze Kriszta nem birkózhat a tokiói bronzért

Elveszítette vigaszágas mérkőzését, így nem lesz érdekelt a délutáni bronzcsatában Incze Kriszta. A háromszéki olimpikon ennek ellenére derekasan helytállt a szabadfogású birkózók 62 kilogrammos kategóriájában, ahol 16 indulóból a hetedik vagy a nyolcadik helyen fog végezni.

Galéria

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Családdá váltak

A sepsiszentgyörgyi sportoló azt is elmesélte, hogy bár az elmúlt években néha érezte, hogy magyarsága hátrányára válik – szerinte volt olyan megmérettetés, amire ezért nem engedték őt ki –, alapvetően jól érzi magát a román szövetség berkeiben, vannak lányok, akikkel jó viszonyban van, akikkel meg tudja beszélni búját-baját, örömeit. Szerinte a birkózótársakkal az elmúlt években tulajdonképpen egy családdá váltak, hiszen a közös munka, az edzőtáborok, a felkészülés miatt többet volt velük, mint a valódi családjával. Jelezte, hogy országszinten elég kevés partnere van, akivel egy szinten vannak, így például az olimpia előtt egy férfi sportolóval edzett, egy 18 éves marosvásárhelyi magyar fiatallal.

Idézet
Az sokat segített, hogy volt egy magyar ott, hogy valakivel magyarul beszélhettem”

– mesélte Incze Kriszta azt is hozzátéve, hogy romániai magyarsága egy olyan kettősséget is eredményez, hogy például az olimpián a román válogatott tagjaként szurkolt a magyar válogatottnak is. „Ez kölcsönös. A magyarok közül is sokan kívántak sok sikert, illetve gratuláltak nekem” – mondta.

Galéria

Fotó: Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR)

Új kihívások

Incze következő célja a párizsi olimpia, illetve egy olimpiai arany- vagy minimum egy ezüstérem. Bár még nem tudja biztosan, hogy mikor fogja befejezni a versenysportot, azt már most tudja, hogy nem szeretne birkózóedző lenni, a tornatanár szakma opció számára. „Semmilyen edző nem szeretnék lenni. Ismerek, láttam edzőket, láttam, hogy mennyit kínlódnak, szenvednek. Nem vágyok arra a stresszre, nem akarok ebben benne maradni” – mondta.

A fiatal sportolónő szerint nagyon sok konfliktus, érdekütközés, nehézség és gyakran fejetlenség van a román sportéletben, ami miatt leginkább a sportolók szenvednek.

„A konfliktusok, a pénzhiány, minden ilyesmi miatt mi húzzuk a rövidebbet, mi szenvedünk. Amennyire lehet, távol szeretnék maradni ettől a világtól, miután befejezem a sportolói karrierem” – mondta Incze Kriszta.

Galéria

Fotó: Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR)

Szőnyegen a világbajnoki aranyért a norvégiai megmérettetésen

Nyolc sportolóval képviselteti magát Románia a Norvégiában zajló birkózó-világbajnokságon. A küldöttség egy része – köztük a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta – a seregszemle nyitónapján, szombaton utazott el Oslóba. Incze 65 kg-os súlycsoportban, Alina Vuc 50, Ana Andreea Beatrice pedig 55 kg-os súlycsoportban versenyzik a női mezőnyben. A férfiak között, szabadfogásban Nikolai Okhlopkov (61 kg) és Maxim Vasiloglo (79 kg), kötöttfogásban pedig Răzvan Arnăut (60 kg), Mihai Mihuț (63 kg) és Alin Alexuc (130 kg) lépnek szőnyegre.

A magyarországi birkózók közül hárman már elkezdték a selejtezőket hétvégén, de sem a két honosított sportoló – Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad –, sem pedig Vida Csaba nem jutott tovább. Szabadfogásban még Antal Dániel (70 kg) lép majd szőnyegre. A nehézsúlyú Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel úgy döntött, noha folytatja a pályafutását, ezen a vébén nem indul, mint ahogyan Muszukajev Iszmail is kihagyja a seregszemlét. A női mezőnyben csak Németh Zsanett képviseli a magyarországi színeket, kötöttfogásban viszont nyolcan is indulnak – de nincs köztük a visszavonult olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, sem pedig testvére, az olimpiai és vébémásodik Lőrincz Viktor. Kiss Balázs és Korpási Bálint is kihagyják a seregszemlét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó