Kifütyüli egymást a román fociszövetség és a labdarúgóliga a videóbíró bevezetése körüli perpatvarban

Kifütyüli egymást a román fociszövetség és a labdarúgóliga a videóbíró bevezetése körüli perpatvarban

Fotó: Fifa.com

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, Răzvan Burleanu szerint a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) át szeretné venni a játékvezetés feletti ellenőrzést, hogy azt egyes klubok javára fordítsa, ezért amíg nem ismerik el a bírói testület hatáskörét, nem biztosítják a játékvezetők képzésének finanszírozását a VAR bevezetéséhez. Az LPF bizonyítékokat követel és a szövetség kiadásait firtatta.

 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2021. március 01., 17:362021. március 01., 17:36

Folytatódik a videóbíró-rendszer körüli csörte a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) között. Előbbi szervezet elnöke,

Răzvan Burleanu azzal vádolta meg a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot szervező ligát, hogy az át akarja venni a játékvezetés feletti ellenőrzést, hogy azt egyes klubok javára fordítsa.

„Az FRF évente mindössze 100 ezer eurót kap az Európai Labdarúgó-szövetségtől a hazai játékvezetésre, miközben a bírók képzése éves szinten meghaladja a 350 ezer eurót, tavaly óta pedig a teszteléseket is fizetni kell. A pénz nem hull az égből, az UEFA nem kínál olyan támogatást, amit mi elutasítanánk” – nyilatkozta a futballszövetség első embere, reagálva a LPF főtitkárának, Iustin Ștefannak azon vádjaira, mely szerint

dacára annak, hogy az FRF pénzt kap az UEFA-tól a bíráskodás fejlesztésére, mégis a ligára szeretné hárítani a VAR költségeit.

Elmondása alapján az FRF indokolatlanul magas összeget állapított meg, szemben azzal, amit tavaly előjeleztek és a szövetség gátolja a technológia régóta ígért bevezetését a hazai élvonalbeli bajnokságba. Ezzel kapcsolatban Burleanu megjegyezte: vállalták a játékvezetők felkészítését, amelyre tavaly már több tízezer eurót költöttek, ugyanakkor elmondása szerint a LPF semmivel sem járul hozzá a VAR-befezetéséhez, hiszen a Liga 1 közvetítési jogait birtokló cég magára vállalta a technológia biztosítását.

„A tárgyalások félbeszakadtak, mert bár a bírók képzésének mintegy félmillió eurós kiadása fedezve van, a lepcses szájúak a LPF-től úgy akárják kisajátítani a projektet, illetve a VAR bevezetését, hogy arra egy lejt sem költenek. Másképp fogalmazva, az LPF az FRF pénzén akarja irányítani a romániai játékvezetést. Azt is gyanítom, hogy szeretnék ellenőrzésük alá vonni, hogy egyes klubok javára használják” – mondta sajtótájékoztatóján Burleanu.

VAR csak a Román Kupában?

Burleanu hozzátette: hajlandó átadni a VAR bevezetésének irányítását az LPF-nek, de akkor leállítja a játékvezetők annak használatára irányuló képzésének finanszírozását. „Ha nem fogadják el és nem ismerik el az országos játékvezetői testület hatáskörét a VAR fellett, akkor az FRF semmit sem fog a bevezetésére költeni. Tárgyaltam a klubok képviselőivel és a bírói testülettel, és kijelenhetem, hogy a szövetség kész kifizetni a technológia bevezetésének költségeit a Román Kupa számára.

Idézet
A Liga 1-ben nyolc-tíz hónap múlva használható lehet, ha az LPF lefarag egy csekély összeget abból az éves kétmillió eurós büdzséből, amit a fizetésekre költ és átirányítja a VAR bevezetésére”

– nyilatkozta Burleanu, hozzátéve, hogy ezáltal azt szeretnék elérni, hogy vagy csökkentsék a fizetéseket, vagy beszéd helyet dolgozzanak többet azon, hogy növeljék saját bevételeiket. Úgy fogalmazott, hogy ha az LPF-nek szüksége van az FRF támogatására a projekthez, akkor arról korrekt elvek mentén kell tárgyalniuk. Meglátása szerint gyanúra ad okot a LPF pénzügyi tevékenységének átláthatatlansága, de az is, hogy nem nyilvános a liga alapszabályzata.

„Az LPF vezetői érdek-összeférhetetlenségben vannak, mert szerződésben állnak Liga 1-es klubokkal is. Problémát jelent a doppingellenes harc is, a LPF-nek pénzügyileg fel kellene vállalnia ezt is. Tehát, ha az LPF azt akarja, hogy az FRF támogassa, akkor eleget tesz a kéréseinknek, máskülönben a VAR bevezetése kizárólag a Román Kupában lesz bevezetve” – szögezte le Burleanu.

korábban írtuk

Nem engedik „meccselni” a videóbíró-rendszert Romániában
Nem engedik „meccselni” a videóbíró-rendszert Romániában

Továbbra sincs megállapodás a hazai labdarúgóliga és a futballszövetség között a videóbíró-rendszer (VAR) régóta tervezett bevezetéséről. A liga szerint az FRF az ötszörösére növelte a játékvezetők képzésének költségét.

Feszegetik a kiadásokat

Justin Ștefan nem hagyta szó nélkül Burleanu vádjait, és Facebook-oldalán kérte az FRF-elnököt, hogy azokat bizonyítékokkal támassza alá. „És ha már átláthatóságról beszél, akkor várjuk, hogy

Idézet
Burleanu úr mondja meg, hogy az FRF bevételének – beleértve a FIFA és az UEFA adományait – hány százaléka jut a gyakorlatban a klubokhoz? Nem másért, de az LPF a kereskedelmi tevékenységeiből származó bevételeinek kilencven százalékát a Liga 1-es klubokhoz juttatja”

– írta Ștefan, aki néhány kérdést is intézett az FRF első emberéhez, azzal kapcsolatban, hogy mennyit költ évente az FRF fizetésekre, mekkora összegre rúgnak Burleanu kiszállási költségei 2014-től mostanáig, vagy hogy mennyit költöttek a kudarcba fulladt kiválósági központokra. „Burleanu vádjai nevetségesek. Mintha hét év elnöki tevékenységgel a háta mögött nem tudná, hogy az FRF égisze alatt működő bírótestület delegálja a bírókat és a megfigyelőket a mérkőzéseket, a bizottságok tagjait pedig az FRF ügyvezetőtanácsa nevezi ki. Kérdem én, nem éppen ők az elsők, akik ellenőrzés alá vonhatják?” – mondta az LPF illetékese.

Közölte azt is, hogy az idei szezonban a Liga 1-es klubok több mint 1,2 millió lejt költenek összesen a játékvezetésre, tavaly csak 268 mérkőzést játszottak le, ezért 1,02 millió euróba került a bíráskodás.

Idézet
Ami pedig az ezért kapott szolgáltatás minőségét illeti, azt mindnyájan jól ismerjük. Burleanunak meg kell értenie, hogy az FRF egy szolgáltatást nyújt a Liga 1-es kluboknak, annak minősége pedig sok kívánni valót hagy maga mögött.

Épp ő kellene legyen az első, aki annak javítását kellene szorgalmazza a VAR bevezetésével, hiszen a játékvezetők az ő hatáskörébe tartoznak” – tette hozzá, utalva arra, hogy az elmúlt évek során rengeteg bírálat érte a játékvezetők munkáját, ezért is sürgetik a klubok a videóbíró-rendszer bevezetését.
Az LPF főtitkára emlékeztetett rá, hogy a megállapodásuk értelmében az LPF-nek kell biztosítania a technológiát – aminek már eleget is tett, hiszen van két VAR-autó, amit használhatnának –, az FRF-nek pedig a játékvezetők szakképesítését. Ez utóbbit a szabályzatok és a törvény értelmében az LPF nem vállalhatja magára.

Haladékot kapnak a futballklubok

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetőtanácsa a koronavírus-járvány okozta pénzügyi válság miatt változtatott licencszabályzatán, és haladékot ad a kluboknak arra, hogy adósságaikat törlesszék a hazai élvonalbeli és a másodosztályos bajnokságban való szerepléshez. A döntés érelmében azok a klubok, amelyek bizonyítani tudják, hogy 2020-ban legalább tizenöt százalékkal kevesebb volt a bevételük, mint egy évvel korábban, június 30-ig kapnak haladékot tavalyi tartozásaik kifizetésére. Ezt az enyhítést, csak idén alkalmazzák majd.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ