Itthon ismét főesélyesként kezd az Európában leszerepelt Kolozsvári CFR, feljebb lépne a Sepsi OSK

Itthon ismét főesélyesként kezd az Európában leszerepelt Kolozsvári CFR, feljebb lépne a Sepsi OSK

A Sepsi OSK (piros-fehérben) és a Kolozsvári CFR a bajnokságban is parázs csatákat vívhatnak (archív felvétel)

Fotó: Pinti Attila

Bajnokok Ligája-kudarc után kezdi a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as szezonját a címvédő Kolozsvári CFR. A fellegváriak a Pyunik elleni vereség ellenére főesélyesek maradtak az országos pontvadászat megnyerésére, a fogadóirodák pedig az elmúlt szezon dobogósait, a FCSB-t és a Craiovai Universitateát tartják trónkövetelőnek. Érdemes lesz ugyanakkor figyelni a Rapidra is, de a Szuperkupa-győztes Sepsi OSK is már bizonyította, hogy a felsőházra érdemes alakulatok között kell számolni vele.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2022. július 14., 19:352022. július 14., 19:35

A Kolozsvári CFR korai Bajnokok Ligája-búcsúja okozta hidegzuhannyal rajtol a 2022–2023-as szezon a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, amelyet a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) új főtámogatója, a Superbet fogadóiroda miatt Liga 1-ről Szuperligára kereszteltek. A névváltoztatás viszont nem módosít sem a versenykiíráson, sem pedig az elmúlt idény végén körvonalazódott mezőny összetételén.

Ahogyan már megszoktuk, a tizenhat csapat az alapszakasz során oda-vissza vágó alapú körmérkőzéses rendszerben kezd, majd a rájátszásban a legjobb hat csapat a felsőházban küzd a bajnoki címért, a többiek pedig a kiesés elkerüléséért játszanak az alsóházban.

A playout első két helyezettje újfent lehetőséget kap arra, hogy a Konferencia Liga-szereplésért harcoljon egy kétlépcsős osztályozón a playoff harmadik helyezettjével. Az alapszakaszban gyűjtött pontokat változatlanul elfelezik a rájátszásra.

Ez utóbbi szabály továbbra is bosszantja Dan Petrescut, a címvédő Kolozsvári CFR vezetőedzőjét, de az 54 éves szakembernek most ennél nagyobb gondjai is vannak, miután szerda este büntetőkkel kikapott hazai pályán az örmény Pyunik csapatától, és ezért már az első selejtezőkörben búcsúzott a Bajnokok Ligájától. 

Ez jelentős pénzkiesést jelent a klubnak, amelynek tulajdonosa, Neluțu Varga a román sportsajtó szerint kirúgásokkal fenyegetőzött.

Csütörtök estig nem történt változás a szakmai stábban, az viszont tény, hogy Petrescu korábban még nem volt ilyen kínos helyzetben.

korábban írtuk

Szégyenszemre kiejtették a BL-selejtezőből a Kolozsvári CFR-t
Szégyenszemre kiejtették a BL-selejtezőből a Kolozsvári CFR-t

Büntetőpárbajban alulmaradt a Kolozsvári CFR az örmény Pjunikkal szemben a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójának szerdai visszavágóján, így búcsúzik a legrangosabb kupasorozattól.

A nyári szünetben nagy volt a játékosmozgás a kolozsváriak keretében, de az átigazolásokat időben végrehajtották, az ausztriai edzőtáborban már az új játékosaik is részt vettek. A barátságos mérkőzéseiket veretlenül, kapott gól nélkül abszolválták, ezért optimistán várhatták a tétmeccseket. Azok viszont katasztrofálisan alakultak, hiszen a Pyunik elleni jereváni találkozót gól nélküli döntetlennel zárták, majd elbukták a Szuperkupát a Sepsi OSK-val szemben.

Ha ez első meccsre még magyarázatot jelentett, hogy nem voltak ritmusban, a sepsiszentgyörgyi találkozón pedig több játékost is pihentettek, a szerda esti kudarc után Dan Petrescu és a játékosok sem igen találták a szavakat. A fellegváriak kulcsembere, Ciprian Deac bevallotta, hogy erre nem számítottak.

Kevés vigaszt jelent, hogy a Konferencia Liga-selejtezőkből még eljuthatnak a főtábláig, de ehhez a korábbi években híressé vált védelmükön javítaniuk kell.

Riválisok főszerepben

Mindettől függetlenül a CFR továbbra is főesélyes egy újabb bajnoki címvédésre, de az elmúlt szezon két dobogósa, az FCSB és a Craiovai Universitatea újfent kiemelt szorzóval szerepel a fogadóirodák ajánlataiban.

A negyedik helyen a Rapid szerepel, amely amióta Dan Șucu társtulajdonossá vált a klubban stabil pénzügyi háttérrel vág neki az idénynek.

Adrian Mutu maradt a csapat edzője, és miután kifizették a jogelőd klubjuktól örökölt tartozásukat elhárult az akadálya annak, hogy a nyáron leigazolt öt futballistájukat pályára küldjék az új szezonban. Az idényt ráadásul a CFR elleni rangadóval kezdik Kolozsváron, ahol kihasználhatják a bajnok hullámvölgyét.

Az FCSB sem váltott edzőt, Anton Petrea irányítása mellett vág neki a pontvadászatnak, a keretük pedig Bouhenna, Dawa és az észt válogatott Tamm érkezésével erősödött. Távozott két középhátvéd, megőrizték ugyanakkor Florin Tănasét, aki eddigi 266 élvonalbeli meccse során 138 gólt szerzett. Hogy kivételes gólátlagát folytatni tudja-e, az még elválik, az viszont már biztos, hogy Mirko Pigliacellivel nem kell majd farkasszemet néznie, hiszen a Craiovai Universitatea kapusa a Sepsi OSK elleni mérkőzésen lép utoljára pályára a Szuperligában, azt követően az olasz Palermo gárdájában folytatja pályafutását.

A craiovaiak nyáron kinevezett edzője, Bálint László elismerte, hogy kerete még nem teljes. Elmondása alapján minőségre, nem pedig mennyiségre törekedtek, de nem volt egyszerű feladatuk, mert a tárgyalások során túlzottan magas pénzösszegek merültek fel. „A nagyon jó játékosok kivárnak, de meggyőződésem, hogy az átigazolási időszak végére megoldódik a helyzet. Silva és Martic kiváló játékosok, és nagyon motiváltan érkeztek a csapathoz, de erőnlétileg még nincsenek csúcsformában és nem szeretnénk, hogy megsérüljenek” – mondta a szakember két új játékosáról.

A Craiovai Universitatea épp az ellen a Sepsi OSK ellen kezdi a szezont, amelyik az elmúlt szezonban kiejtette a Román Kupa elődöntőjében.

A Sepsi OSK azóta már a Szuperkupát is elhódította a CFR elleni aradi mérkőzésen, és azzal a céllal vág neki az új idénynek, hogy a playoffba jusson.

A háromszékiek edzője, Cristiano Bergodi hosszú és nehéz idényre készül, nyári igazolásaik viszont már bizonyították helyüket a kezdő tizenegyben a CFR ellen szerzett góljaikkal.

Hagyományok mentén

A sepsiszentgyörgyiek érkezői között kiemelendő Cosmin Matei, aki attól a Dinamótól szerződött át, amelyik történelme során most először nem tagja a hazai élvonal mezőnyének. Az elmúlt szezon végén kiesett a másodosztályba, de nagy múltú csapatokból így sem lesz hiány. Továbbra is a Szuperliga tagja például az UTA, amelyik Ilie Poenaru edző irányításával készült fel a bajnokságra.

Galéria

Az igencsak gólszegény idényt maga mögött tudó UTA Claudiu Keșerü leigazolásától remél jelentős változást e téren

Fotó: Facebook/UTA Arad

A többek között Claudiu Keșerüvel erősítő piros-fehéreknél egy befektetői társaság szeretné bevásárolni magát a klubba. Ez viszont feszültséget szított a szurkolók és a klub vezetői között,

előbbiek épp csütörtökön adtak ki közleményt, amely alapján tiltakozó akciót akarnak szervezni, amiért szerintük az egyesület vezetősége manipulálni próbálja a közvéleményt. Az UTA közleményben azt mondta, hogy eddig már több mint négyezer bérletet értékesítettek, amivel szerintük „az aradiak bebizonyították, hogy intelligensek, és nem hagyják manipulálni magukat az UTA szellemiségéhez méltatlan propaganda által”. Ezt nehezményezték viszont a szurkolók, mert szerintük a klub ezzel azt sugallja, hogy azok, akik bírálják a klubvezetést, bojkottálni próbálták a bérletek értékesítését. „A szurkolók azért váltanak bérletet, mert szeretik az UTA-t és a klubot, nem pedig azt, ahogyan az irányítva van” – summázták az aradi alakulat ultrái.

A nagy múltú alakulatok közül újoncként tért vissza az élvonalba a Kolozsvári Universitatea, amelyik Erik Lincar edzővel folytatja, de a Petrolul Ploiești is a feljutást kiharcoló Nicolae Constantin szakvezetésével vág neki az idénynek.

Utóbbi alakulat rutinos játékosokkal erősített, így például a 38 éves, veterán Gabriel Tamaș és a Budapesti MTK-tól „hazatért” Gheorghe Grozav is a Prahova megyeiek keretét erősíti majd.

Stabilitást választva

Nem volt edzőváltás a másodosztályból feljutott Hermannstadtnál sem, amelyik Marius Măldără­șanuval folytatja a munkát, de a Mioveni is kitartott Alexandru Pelici mellett, és az Argeș FC is hosszabbított Andrei Prepelițával. A stabilitást választotta a Konstancai Farul is, ahol Gheorghe Hagi folytatja edzőként a munkát, mint ahogyan a Voluntari is kitartott Liviu Ciobotariu mellett. A Craiovai U 1948 ugyanakkor leszerződtette Marius Croitorut edzőnek, a Botoșani pedig Mihai Tejára bízta a keretét.

Az átigazolási időszak még nem zárult le, ezért a keretek még nem véglegesedtek, a konstancaiak viszont igencsak aktívak voltak már eddig is, összesen tizenhárom új játékost szerződtettek le, köztük a rutinos Denis Alibecet és Gabriel Torjét.

Ők már vasárnap, a Craiovai U 1948 ellen bemutatkozhatnak, az első fordulóban ugyanis pénteken Hermannstadt–Mioveni (18.30 óra), Craiovai Universitatea–Sepsi OSK (21.30), szombaton Argeș FC–UTA (18.30), Kolozsvári CFR–Rapid (21.30), vasárnap Farul–Craiovai U 1948 (18.30), FCSB–Kolozsvári U (21.30), hétfőn pedig Botoșani–Chindia Tărgoviște (18.30) és Petrolul–Voluntari (21.30) párosítás szerint lépnek pályára. A Szuperliga új idényében már a videóbíró-rendszert (VAR) is alkalmazni fogják, a találkozókat pedig a Digi Sport, a PrimaSport és az OrangeSport közvetíti majd élőben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó