Eb-meccset nyerne Magyarország férfi kosárválogatottja Kolozsváron

Krónika 2017. augusztus 30., 16:41

Mérkőzést nyerne Kolozsváron Magyarország felnőtt férfi kosárlabda-válogatottja a csütörtök esti hivatalos megnyitóval elkezdődő Európa-bajnokságon, ahol péntektől szeptember hetedikéig a társházigazda Románia mellett Horvátország, Montenegró, Csehország és a címvédő Spanyolország lesz az ellenfelük a C csoportban.

Fotó: Facebook/MKOSZ

A Törökországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot, Szerbiát, Lettországot és Belgiumot felvonultató D csoport ugyancsak pénteken kezd Isztambulban, míg Helsinkiben és Tel-Avivban már csütörtökön délután megrendezik az A (Finnország, Lengyelország, Görögország, Franciaország, Izland, Szlovénia), illetve a B csoport (Izrael, Ukrajna, Litvánia, Grúzia, Olaszország, Németország) első fordulóját.

„Talán mondanom sem kell, hogy mennyire nehéz dolgunk lesz. Spanyolország és Horvátország világklasszis csapat, tele Euroliga- és NBA-sztárokkal, Csehország a legjobb nyolc közé jutott a legutóbbi Eb-n, Montenegró pedig nagyjából a horvátokhoz hasonló játékerőt képvisel.

Románia házigazdaként komoly gondot okozhat mindenkinek”

– vázolta fel az erőviszonyokat Stojan Ivkovic magyar szövetségi kapitány. A horvátországi születésű, de immár magyar állampolgársággal is rendelkező szakember szerint a továbbjutásukhoz óriás bravúrra lenne szükségük, ugyanakkor bízik játékosaiban, akik végig a maximumot nyújtották a nyári felkészülésük során.

Egyet megígérhetek: harcos, az utolsókig küzdő magyar csapatot láthatnak szurkolóink”

– szögezte le a magyar szövetség lapunkhoz eljutatott közleményében, hozzátéve: a legfőbb cél az, hogy közel fél évszázad után végre mérkőzést nyerjenek az Eb-n.

Az MTI beszámolója alapján Ivkovic némiképp csalódott amiatt, hogy a tavasszal honosított DeAndre Kane hosszas huzavona után mégsem vállalta a válogatottságot, de örül, hogy velük lehet Hanga Ádám, aki a napokban igazolt a spanyol Baskoniától a Barcelonához. Az Euroliga elmúlt szezonjának legjobb védőjévé választott 28 éves klasszis a varsói edzőmeccsek során csatlakozott a kerethez, amellyel – a továbbjutás mellett – a spanyolokat irányító Sergio Scariolónak is visszavágna, amiért a Baskoniánál két szezonon át mellőzte őt. Esélyeiket illetően az M4 Sport szerdai műsorában úgy vélekedett,

a cseheket és a románokat kell legyőzniük ahhoz, hogy az első négy között végezve továbbjussanak a csoportból.

A piros-fehér-zöld együttes a házigazdákhoz hasonlóan rég szerepelt utoljára kontinensviadalon, de amíg Marcel Țenter szövetségi kapitány legénysége társházigazdaként alanyi jogon vehet részt a seregszemlén, addig az Ivkovic-csapat egy kiélezett kvalifikációs sorozat útján váltott – tizennyolc év szünet után – jegyet a tornára. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy

miközben a hazaiak alig több mint jegyeik felét értékesítették, addig a magyar csapatnak biztosított belépők nagyon jól fogynak.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének közlése szerint különösen a Románia elleni összecsapásuk iránt nagy az érdeklődés. A lapunkhoz eljuttatott közleményben pedig hangsúlyozták, hogy

a helyszínen is lehet majd jegyet kapni a magyar szektorokba,

míg az online vásárlók ugyancsak a kolozsvári sportcsarnokban vehetik át belépőiket az e-mailben kapott igazoló szelvényük alapján.

Vlad Moldoveanu, a hazaiak csapatkapitánya különben kiélezett találkozóra számít a szeptember 5-ei „rangadón”, ám addig még három fordulót lejátszanak a felek.

A pénteken a horvátok ellen kezdő magyarok különben az első három fordulóban rendre 15 órától lépnek majd pályára, míg a Csehország elleni találkozón debütáló Románia 20.30-tól játszik majd.

Románia és Magyarország Európai-bajnoki keretei

A román válogatott kerete: Vlad Moldoveanu (Isztambuli Demir Insaat Buyukcekmece), Andrei Mandache (Nagyváradi VSK), Alexandru Olah (Kolozsvári U-BT), Emanuel Cate (CB Prat), Török Rolland (Kolozsvári U-BT), Cătălin Baciu (Steaua), Kuti Nándor (Kolozsvári U-BT), Bogdan Nicolescu (Nagyváradi VSK), Titus Nicoară (Pitești), Radu Paliciuc (Szebeni CSU), Cătălin Petrișor (Galaci Phoenix), Octavian Calotă (Temesvári BC).

A magyar válogatott kerete: Rosco Allen (Iberostar Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmendi Egis), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (KTE-Duna Aszfalt), Keller Ákos (Székesfehérvári Alba), Kovács Péter (Szolnoki Olaj), Perl Zoltán (Egis Körmend), Ruják András (Atomerőmű SE), Tóth Norbert (Szombathelyi Falco), Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj), Wittmann Krisztián (KTE-Duna Aszfalt).
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat