A magyar vízilabdában másak az elvárások: Vári Attila szövetségi elnök a kapitányváltás okairól, a férfiválogatottról

A magyar vízilabdában másak az elvárások: Vári Attila szövetségi elnök a kapitányváltás okairól, a férfiválogatottról

Fotó: Vári Attila/Facebook

Fáradtságot, alulteljesítést láttunk a férfiválogatott részéről a magyarországi rendezésű világbajnokságon, ezért döntöttünk a kapitányváltás mellett, ami a válogatott szerkezetét, lendületét egyaránt felfrissíti – nyilatkozta a Krónikának Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség (MVSZ) elnöke. Sydney és Athén olimpiai bajnoka úgy látja, nagyon sok kiváló tehetsége van a magyar pólónak, akik előtt a fiatalítás jegyében ott a lehetőség kibontakozni a nemzeti csapatban.

Rostás Szabolcs

2022. július 26., 08:492022. július 26., 08:49

2022. július 26., 10:382022. július 26., 10:38

– Miután a magyarországi rendezésű világbajnokságon a férfi vízilabda-válogatott a 7. helyen végzett, az MVSZ elnöksége úgy döntött, hogy a jövőben nem Märcz Tamás irányítja a nemzeti csapatot, és a szövetségi kapitány távozott. Elengedhetetlennek látták a kapitányváltást a csalódást jelentő helyezés okán?

– Egy rosszabb eredmény esetében nem borítékolható százszázalékosan a kapitányváltás, viszont azt éreztük – és ez közös megegyezéssel történt, Märcz Tamás is így érezte –, lehet, hogy jobb lenne egy frissítés.

Idézet
Ezért döntöttünk úgy közösen, hogy nem ő marad a kapitányi státusban. Úgy gondoljuk, ez kicsit a válogatott szerkezetét és lendületét egyaránt felfrissíti, mert azért hosszú dolgot kezdtünk el Tamással, amit nagyon köszönünk neki.

Ki szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon sok gyönyörű éremre vezette a férficsapatot, ezek történelmi sikerek, amiket soha nem felejtünk el neki. Viszont ebben a pillanatban valószínűleg jót fog tenni egy pici frissítés.

– Märcz Tamás a vb után magára vállalta a felelősséget a szereplésért, viszont az is látszott, mintha a játékosok nem lettek volna kellően motiváltak, nem voltak eléggé élesek. Mi hiányzott Ön szerint ahhoz, hogy a mindenkori válogatottal szemben támasztott alap-, de nem maximális elvárást teljesítve bejussanak a négy közé?

– Azt éreztük, hogy kis harciasság kellett volna az olaszok elleni negyeddöntőben. Nem akarok szakmázni, mert ez a mindenkori szövetségi kapitányok feladata, de elmondható, hogy nagyon jól kezdtünk, de később már nem volt meg a lendület. Ezután pedig nagyon nehéz felállni a padlóról egy hazai rendezésű világbajnokságon, amelyre 8000 ember kilátogat, sajnos a fiúknak nem sikerült, fáradtságot, alulteljesítést láttunk. Nem is feltétlenül eredményességben, hanem elsősorban tűzben és harciasságban szerettünk volna többet látni, de sajnos ez így sikerült, ezért is vontuk le a következtetéseket.

Idézet
A magyar vízilabda teljesen máshová rakja az elvárásokat, ezért – senkit sem lebecsülve – ami más sportágban még normális dolog, nálunk elfogadhatatlan.

Ezért is nagyon nehéz egy vízilabdázónak vízbe szállni a Margitszigeten, a vízilabda szentélyének számító Hajós Alfréd-uszodában, mert ott csakis a legjobb eredményt tudják elfogadni tőle. De azért vagyok boldog, mert ez azt jelenti, hogy jó úton haladunk, ott vagyunk a világ élvonalában, hiszen mindenki minket akar megverni, ezek szerint jók vagyunk.

– Märcz Tamás a vb után úgy nyilatkozott, ha a világbajnokságot nem Magyarországon, hanem az eredeti helyszínen, Fukuokában rendezik, akkor a keret összetételét illetően néhány, úgymond vagány húzásra már most sort kerít, „kicsit tét nélkül, és ha engedi az elnökség”. Ebből többen arra következtettek, hogy arra utalhatott, nem volt szabad keze a keret összeállításában. Ez félreértés volt?

– Abszolút. A mindenkori szövetségi kapitánynak a feladata az általa kiválasztott legjobb csapattal menni egy-egy világeseményre, és a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségének minden lehetőséget, feltételt meg kell teremtenie ahhoz, hogy a legjobb körülmények között készüljenek fel, majd tudjanak játszani. Viszont nem tudok olyan javaslatról, amit egy szövetségi kapitány az elnökség elé terjesztett, és ne azt fogadtuk volna el, hiszen részünkről bármilyen személyi döntésnek már szakmai kimenetele van, ezért a javaslatokat elfogadjuk, és mindenben támogatjuk a kapitányt. Tehát a mindenkori kapitányok feladata meghatározni a csapat személyi összetételét.

Galéria

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség (MVSZ) elnöke a Tusványoson (jobbra)

Fotó: Pinti Attila

– Végül a múlt héten a bajnoki címvédő Ferencvárost is irányító Varga Zsoltot nevezték ki kapitánynak, a hírek szerint három jelölt közül rá esett a választás, de ő volt a nagy esélyes. Mi döntött az 50 éves szakember mellett, mennyit nyomott a latban például az erőteljes temperamentuma, hogy a Bajnokok Ligájában sokszor vert helyzetből hajtotta győzelemre az FTC-t?

– Nem voltunk egyszerű helyzetben, mert a 2022–2023-as sportév már elkezdődött, ugyan nem a játék, hanem a felkészülési szakasz, de ez azt jelenti, hogy minden csapat készen áll, megtörténtek az igazolások, a stábokat összerakták. Azért volt nehéz a kapitányválasztás, mert nem szerettünk volna belenyúlni működő rendszerekbe: a klubcsapatok, a BL rendszereibe, ami kihatna az utánpótlásra is. Megengedtük azt a kompromisszumot, hogy Varga Zsolt a következő idényben a Ferencvárosnál is dolgozhasson, de az évad lezárultával csakis a válogatottra kell koncentrálnia.

– No és miként látja a férfiválogatott jövőjét, az utánpótlás kínálatát a most megkezdett fiatalítás jegyében? Az új kapitány által a szeptemberi spliti Európa-bajnokságra meghirdetett bő keretben számos fiatal pólós helyet kapott, köztük a magyar vízilabda két kiemelkedő tehetségének tartott Vigvári fivérek.

– Bizakodóan tekintek előre. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az energiánk nagy részét az utánpótlás-nevelésre, -képzésre fordítjuk, és a visszajelzések, az eredmények egyaránt azt mutatják, hogy jó irányba haladunk, hiszen folyamatosan szállítják az érmeket, a jó eredményeket. Ez azért fontos, mert a fiú és leány vonalon egyaránt ezek a fiatalok adják a felnőtt válogatott gerincét, és majd ők fognak odaérni – ki előbb, ki később – a 2024-es párizsi olimpiára, de ha távolabb nézünk, a következő ötkarikás játékokra is.

Galéria

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Idézet
Nagyon jó tehetségeink vannak, nem szeretnék mindenkit külön kiemelni, de mint említette, a Vigvári fivérek is közéjük tartoznak, látni, hogy egy-egy BL-mérkőzésen micsoda fantasztikus teljesítményre képesek.

Most aztán megmutathatják, ha nemzeti mezt húznak, hogy, igenis, odaértek a válogatottba, és kívánom nekik, hogy minden olyan szép dolgot éljenek át, amit egy vízilabdázó átélhet az életben.

– Amilyeneket Ön is átélt játékosként, például a sydney-i olimpia döntőjében szerzett csavargólja közben. Csodaszámba menő találatát a Tusványoson rendezett panelbeszélgetésen is felemlegették, Önnek is beugrik néha?

– Néha be szokott, de mindig elmondom, anélkül nem lőhettem volna azt a gólt, hogy közösen ne jutottunk volna el az olimpiai döntőbe. Mert az csapatmunka volt, és nagyon örülök, hogy lehetőségem volt olyan gólt lőni, de ehhez egyedül kevés lettem volna. A vízilabdában rengeteg ember, játékos, edző, továbbá a stábok, klubok munkája kell ahhoz, hogy egy csapat jól szerepeljen, ezért is nagyon összetartó ez a közeg, akárcsak a vizes sportágaké, mert így segítjük egymást.

Kiterjesztenék a vízilabdaprogramot a határon túlra

A vízilabda, az úszás, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban is hangsúlyos szerepet kapott, a zárónapon rendezett panelbeszélgetésen Vári Attila mellett részt vett többek között Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Gór-Nagy Miklós világbajnok pólós. Vári Attila csodálatosnak nevezte a magyar női vízilabda-válogatott szereplését a budapesti vb-n, amelyen Keszthelyi-Nagy Ritáék ezüstérmet szereztek. Bíró Attila elmondta, óriási élmény volt a hazai közönség buzdítása mellett játszani, szerinte ugyanakkor alapvetően hozzájárult csapata teljesítményéhez a torna előtti csíkszeredai felkészülés.
„Nem vagyok babonás, de jövőre is ellátogatunk a Székelyföldre, mert óriási lelki feltöltődést is jelentett” – fogalmazott a Sportteraszon a női válogatott kapitánya. A tusványosi beszélgetésen elhangzott, más sportágak – labdarúgás, jégkorong, kézilabda, ökölvívás – mintájára az anyaországi vízilabdaprogramot is kiterjesztenék a határon túlra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya