Románia kommunista börtöneit a Világörökséghez csatolnák, Murádin János Kristóf: a magyar vonatkozásokat is előtérbe kell hozni

Románia kommunista börtöneit a Világörökséghez csatolnák, Murádin János Kristóf: a magyar vonatkozásokat is előtérbe kell hozni

A kommunista rendszer áldozataira emlékeztető szoborcsoport a máramarosszigeti börtönmúzeum udvarán

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook/Linzenbold Szabolcs

Szimbólumértékűek, így a totalitárius rendszerre emlékeztető mementókként az UNESCO Világörökség részévé válhatnak Románia egykori kommunista börtönei – jelentette be ezen a héten Raluca Turcan kultuszminiszter. Murádin János Kristóf kolozsvári történész, a korszak kutatója a téma kapcsán a Krónika megkeresésére elmondta, a szakma és a nagyközönség, az utókor szempontjából is mindenképpen üdvözlendő a kezdeményezés, de ennek mentén jó lenne, ha a magyar foglyok, illetve az őket fogva tartó egykori börtönök emlékezete is előtérbe kerülne. Ma, február 25-én van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.

Kiss Judit

2024. február 25., 10:062024. február 25., 10:06

2024. február 25., 12:072024. február 25., 12:07

Románia egykori kommunista börtönei – mint amilyen a máramarosszigeti, a fogarasi, a pitești-i, a zsilávai, a Râmnicu Sărat-i – az UNESCO Világörökség részévé kellene váljanak, ez irányban pedig már lépéseket tett Raluca Turcan kulturális miniszter. A tárcavezető szerdai, közösségi oldalán megjelent bejegyzésében fontosnak nevezte, hogy emlékeztessék az utókort a kommunista rendszer borzalmaira, áldozataira ezek a börtönök. Raluca Turcan kifejtette, tárgyalásokat folytatott az illetékesekkel, elindították a hivatalos folyamatot, amelynek eredményeképp bekerülhetnek majd az UNESCO világörökségbe a kommunizmus ideje alatt működő büntetés-végrehajtási intézetek.

Galéria

Ma múzeumként működik a máramarosszigeti börtön, a Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeuma

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook

„Ily módon biztosítékunk lehet arra, hogy az egykori kommunista börtönök nem merülnek feledésbe, megőrződnek, az emlékezés, a tanítás és a reflexió terévé válhatnak” – fogalmazott a tárcavezető.

Mint mondta, a kultuszminisztérium megtette az első hivatalos lépéseket az UNESCO Világörökségbe való felvétel útján.

A téma kapcsán megkerestük Murádin János Kristóf kolozsvári történészt, a korszak kutatóját, egyetemi docenst, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének vezetőjét. Mint kifejtette, fontos minél több fronton az utókor emlékezetébe idézni a kommunizmus szörnyűségeit.

Galéria

Murádin János Kristóf történész: „kérdés, hogy az erdélyi magyarok meghurcoltatásának tekintetében mennyire nyithat, nyit vajon Bukarest, az lenne jó, ha nemcsak a börtönviselt román értelmiségiekre vonatkoztatnák a feltárást”

Fotó: Székelyhon Tv

„Természetesen ez pozitív elmozdulás, tekintettel arra, hogy a román állam nem szokott a múlt effajta sötét foltjaival előhozakodni.

A kezdeményezés a történészek szempontjából is üdvözlendő jelenség, ami nyilván segít abban, hogy felerősítse azokat a hangokat, amelyek az értelmiség körében elég régóta próbálják pozicionálni a témát” – mutatott rá Murádin János Kristóf.

Hozzátette, azért fontos a kezdeményezés, mert az az igazság, hogy a mai fiatalság szemében ez a téma mondhatni abszurd, egyáltalán a kommunizmus gondolata is abszurd. „Hogy mit jelent a pszichés terror, amit ez a rendszer alkalmazott, felfoghatatlan a mai fiatalok számára, ezért számukra elemien fontos, hogy primér forrásokhoz jussanak a kommunizmust illetően. Egy történész számára pedig nagyon jó, amikor arra tud hivatkozni, hogy íme, ott van például a máramarosszigeti börtönmúzeum, vagy hogy tessék megnézni egy kicsit a barcaföldvári tábor maradványait – vagyis azokat a konkrét, kézzel fogható emlékeket, amelyek a fiatalok számára a leginkább releváns hatással bírhatnak” – mutatott rá a történész.

Galéria

Börtönfolyosó az egykori fegyházban

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook

A szakértő megfogalmazta aggályait is a kezdeményezéssel kapcsolatban. Mint mondta, az UNESCO Világörökség részévé tenni a romániai kommunista börtönöket egyelőre csak a szándéknyilatkozat szintjén jelenik meg, és ehhez rengeteg pénz szükségeltetik – hiszen sok olyan, a kommunista időkben is használt intézmény van, amely jelenleg is börtönként működik.

„Gondoljunk a szamosújvári börtönre, ami ráadásul helyhiánnyal szenved. A kormány nemrég közölte elképzeléseit, miszerint kiköltöztetnék ezeket a börtönöket a belvárosokból és valahol külső területeken építenének újabb büntetőintézeteket. Viszont ez akkora anyagi ráfordítást igényel, hogy jó esetben is csak hosszú távon, évek múlva megvalósuló projekt lehet. Aminek azért a sikerében mindannyian bízunk, mert egy tényleg fontos lépés lenne” – fejtette ki a történész.

Galéria

A máramarosszigeti börtön udvara

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook/Linzenbold Szabolcs

Egyébként a büntetőintézeteknek a Világörökség részévé tétel a történészi szakmának is hatalmas segítség lenne: nemcsak azért, mert a téma népszerűsítését szolgálná, hanem a szakma konkrét kutatásait is elősegítené, ha a börtönöket, azok zárt világát, levéltári részlegeit, celláit felkereshetővé, kutathatóvá tennék. „Mondhatnám azt, hogy közkinccsé tennék, így lehetővé tennék, hogy a történészszakma elvégezhesse ezt az átvilágítást.

De a közkinccsé tétel igazából felesleges abban az esetben, ha nincs mögötte olyan szakmai háttér, amely ezt ténylegesen ki is tudja dolgozni. Több tucat történész együttműködésére, állami finanszírozású projektekre lenne szükség ahhoz, hogy a 21. századhoz illő, a kommunista börtönöket bemutató országos méretű projekt alakuljon ki, amelynek köszönhetően átlátható legyen, ami a szocializmus alatt zajlott” – mutatott rá Murádin.

Galéria

Márton Áron püspök is raboskodott a hírhedt máramarosszigeti büntetőintézetben

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook

A történészt arra kértük, hogy – nyilván a teljesség igénye nélkül – említsen olyan kommunista fegyintézeteket, amelyek falai közt ismert erdélyi magyar személyiségek raboskodtak. Mint elmondta, a miniszter által felsorolt börtönök is fontosak, de lényeges lenne, hogy szó essen a foksányi láger maradványairól, a nagyenyedi, a szamosújvári intézetről szintén. „A nagyenyedi börtön Márton Áron püspök raboskodása miatt is fontos helyszín az erdélyi magyarság szempontjából” – mondta a történész. 1951. augusztus 6-án a bukaresti katonai hadbíróság Márton Áront összeesküvésért 10 év szigorított fegyházra, hazaárulásért pedig életfogytiglani kényszermunkára ítélte. Megláncolt kézzel és lábbal, marhavagonban szállították napokon át a nagyenyedi börtönbe, előbb ott, majd a máramarosszigeti börtönben raboskodott. Később átvitték Bukarestbe, a belügyminisztérium börtönébe, majd néhány nap múlva a Malmaisonba. 1955 márciusában térhetett vissza Gyulafehérvárra.

Galéria

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook/Linzenbold Szabolcs

Murádin azt is felsorolta, hogy

a Magyar Népi Szövetség politikai vezetőit (Kurkó Gyárfás, Csőgör Lajos, Balogh Edgár, Jordáky Lajos, Méliusz József stb.) tucatszámra zárták be a nagyenyedi és szamosújvári fegyintézetbe.

„Ezeken kívül természetesen azért bőven vannak olyan a helyszínek is, amelyeket mindenképpen meg kell jelölni, mivel ma már nem létező börtönök vagy lágerek helyszínei. Ilyen például a Brassó megyei Barcaföldvár, ahol a táborban szinte a fél Székelyföld ott raboskodott, és ahol több mint tízezer magyar foglyot tartottak fogva román kezdeményezésre – tehát nem orosz és nem más kezdeményezésre. Barcaföldváron csak egy civil kezdeményezésre állított emlékmű van, de a helyszínen kutatásokat, ásatásokat is kéne végezni” – fejtette ki Murádin. Hozzátette, a barcaföldvári láger halottainak ezrei kapcsán a Székelyföld mondhatni minden települése érintett, és ezt a helyszínt illetően nagyon-nagyon időszerű lenne feltárási munkát végezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szintén fontos romániai börtönhelyszín magyar vonatkozásban Snagov – itt tartották fogva Nagy Imre miniszterelnököt.

Az 1958-ban kivégzett Nagy Imrét a forradalom után, 1956. november 23-án társaival és családjával együtt Romániába deportálták, ahol a snagovi tó partján tartották fogva.

Galéria

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook

„A kommunizmus szörnyűségeinek köztudatba hozásával Romániának történelmi adóssága van. Európa más részein – Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon – ezt hangsúlyosan megtették. Budapesten 2002-ben nyílt meg az Andrássy út 60. szám alatt a Terror Háza múzeum, ahol a nagyközönség megismerheti a kommunizmus és nyilas rendszer borzalmait. Mi, Romániában ehhez képest már évtizedekkel elkéstünk, tehát mindenképp ideje van, hogy lépéseket tegyen az ország ezirányban” – mondta Murádin János Kristóf. Hozzátette, szintén rá kellene irányítani a figyelmet dr. Szász Pálra, a Erdélyi Gazdasági Egyesület dél-erdélyi szervezetének vezetőjére, aki a Vâlcea megyei Ocnele Mari börtönében raboskodott és 1954-ben ott halt meg. Vagy Demeter Bélára, aki a Bukaresthez tartozó Văcărești rabkórházában elszenvedett kínzások következtében hunyt el 1952 karácsonyán. Rámutatott,

általában véve is érdemes felidézni az erdélyi magyar gazdasági vezetőréteg több tagjának (Bethlen Ádám, Bodor Bertalan, Korparich Ede stb.), valamint az erdélyi magyar értelmiségi középosztályhoz tartozók (Venczel József, Demeter János, Dávid Gyula) kálváriáját a nagyenyedi, a szamosújvári és más romániai börtönökben.

„A politikai és kulturális vezetők mellett ugyanis a magyar nagyvállalkozók, a magyar nagypolgárság tagjai közül is sokakat bebörtönöztek, akik szintén nagyon sokat tettek az erdélyi magyarság megmaradásáért, sok esetben sajnos életüket is vesztették ott. A történelemnek ezt a szeletét is fel kell tárni. Kérdés, hogy az erdélyi magyarok meghurcoltatásának tekintetében mennyire nyithat, nyit vajon Bukarest, az lenne jó, ha nemcsak a román börtönviselt értelmiségiekre vonatkoztatnák a feltárást” – állapította meg a történész.

Galéria

Fotó: Máramarosszigeti börtönmúzeum/Facebook/Linzenbold Szabolcs

Rámutatott,

mi, erdélyi magyarok rosszul járnánk, hogyha az effajta átalakítás, nyilvánossá tétel úgy zajlana, hogy igazából csak a román foglyokra, politikai vezetőkre összpontosítanának,

azokra a személyekre, akik a románság számára jelentősek, és közben a magyar közösség számára fontos személyiségekről hallgatnának. „Sajnos erre már van precedens tájainkon, úgyhogy ilyen szempontból egy picit szkeptikusan állok ehhez a hírhez. Viszont a kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő, nagy nyitásnak tekinthető, hiszen Romániában hasonló kezdeményezés eddig még nem történt” – hangsúlyozta a Krónikának Murádin János Kristóf.

Máramarosszigeten létesült az első hazai börtönmúzeum, Sepsiszentgyörgyön is terveznek emlékhelyet
A kommunizmus időszakának borzalmaiba enged betekintést a máramarosszigeti börtönmúzeumként ismert Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeuma, amelynek létrejöttét Ana Blandiana Herder-díjas költő, író, újságíró, és férje, Romulus Rusan szorgalmazta, az Európai Tanáccsal fogadtatták el a szigeti börtön emlékmúzeummá történő átalakítását. A román állami támogatásra 1997-ig kellett várni, amikor a román parlament nemzeti közérdekű létesítménnyé nyilvánította a máramarosszigeti börtönmúzeumot. Ennek szerves része a román–ukrán határ közvetlen szomszédságában, a Tisza partján található Szegények temetője, ahol jeltelen sírokba hantolták el a nehéz börtönviszonyok miatt elpusztult politikai foglyokat. A börtönfelújítási munkálatokat magánadományokból kezdték el, az eredeti épületegyüttes valósághű rekonstrukciójával 1997 júniusára végeztek. Ekkor nyitotta meg kapuit Románia első és azóta is egyetlen, a kommunizmus több évtizedét bemutató múzeuma. Sepsiszentgyörgyön is létesül a kommunista diktatúra kegyetlenségeit bemutató múzeum, amely Románia-szinten is különleges élményt nyújt majd. A kalandra vágyó látogatóknak szabadulószoba épül, de kibérelhetnek egy korabeli stílusú szobát, amelyhez a kornak megfelelő csöpögő csapok és áramkimaradások is járnak. Az Országos Helyreállítási Terven keresztül 11,4 millió euróval támogatják a múzeum létrejöttét – jelentette be az RMDSZ 2022 októberében.

korábban írtuk

Ami 1944 őszén történt, az ma is velünk élő történelem – Murádin János történész az Erdélyből elhurcoltakról szóló könyvéről
Ami 1944 őszén történt, az ma is velünk élő történelem – Murádin János történész az Erdélyből elhurcoltakról szóló könyvéről

Hatalmas kollektív traumának tekinthető a Krónikának nyilatkozó Murádin János Kristóf szerint, hogy Erdélyből legkevesebb 20 ezer magyar civil férfit és fiatal fiút hurcoltak el 1944 őszén a Szovjetunióba, a legtöbb esetben sokéves kényszermunkára.


korábban írtuk

„Trianon nem fehér vagy fekete, hanem szürke” – Murádin János Kristóf történész a magyar és a román Trianon-felfogásról
„Trianon nem fehér vagy fekete, hanem szürke” – Murádin János Kristóf történész a magyar és a román Trianon-felfogásról

Frissíteni kellene a hozzáállásunkat Trianonhoz – vallja Murádin János Kristóf történész, aki szerint Trianon tragédiáját nem szabad „bagatellizálni”, viszont nem szabad belerekedni sem, „át kell lépni valahogy fölötte”. 

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat