Megírni a közelről látott háború borzalmait – Jászberényi Sándor író, haditudósító a szentgyörgyi pulzArt fesztiválon

Megírni a közelről látott háború borzalmait – Jászberényi Sándor író, haditudósító a szentgyörgyi pulzArt fesztiválon

Jászberényi Sándor írót, haditudósítót (balra) Miklóssi Szabó István író kérdezte a sepsiszentgyörgyi rendezvényen 

Fotó: Zsigmond István

Többek közt Jászberényi Sándor magyarországi író, haditudósító is a 8. pulzArt kortárs művészeti fesztivál meghívottja volt a hét végén. A sepsiszentgyörgyi rendezvényen háborús tapasztalatairól beszélt, valamint arról, hogy miként látja a világ alakulását.

Simó Helga

2022. október 16., 12:092022. október 16., 12:09

Gazdag kulturális program várta a 8. pulzArt kortárs művészeti fesztivál résztvevőit a hét végén Sepsiszentgyörgyön. Ahogyan azt megszokhatta a közönség a járvány előtti időkben, most is számos különleges, külföldi és hazai előadóval találkozhatott, többek közt Jászberényi Sándor magyarországi író, haditudósító osztotta meg tapasztalatait, véleményét a közönséggel.

A négynapos rendezvény rögtön erősen indított,

a német jazz zenét játszó Fazer zenekar megadta a kellő alaphangot, amelyet Pálffy Tibor által játszott, Nassim Soleimanpour iráni rendező 12 éve megírt Fehér nyuszi, vörös nyuszi című kísérleti dráma követett, ahol a színész a színpadon kapta meg a szövegkönyvet, az alapján elindul egy történet az író, az előadó és a közönség között. A Belgiumból érkező Miet Warlop a kortárs művészetekben nagy névnek számít, főleg performanszai és installációi révén. Springville című előadását 11 évvel ezelőtt készítette, mellyel bejárta a világot. Tavaly felújította, kiegészítette alkotását különféle installációs és performansz-elemekkel. Pénteken és szombaton is megtekinthette őket a nagyérdemű.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a fesztiválra látogatókat bevonják az eseményekbe:

interaktív események is várták a közönséget, például a Sugár János Időjárőr elnevezésű kezdeményezése, amely október 9-től egy lakókocsi formájában járta a város különböző negyedeit, és történeteket gyűjtött a járókelőktől.

Galéria

Fotó: Facebook/ Pulzart

Költőből lett haditudósító

A szervezők elmondása szerint a 8. pulzArtra meghívott három író közös vonása, hogy igen erős szociális érzékenységgel rendelkeznek, a valóság különféle vetületei foglalkoztatják őket. Ilyen szempontból is kapcsolódnak az idei fesztivál hívó szavához, az újraértelmezéshez, hiszen a beszélgetések során többek között

azt is igyekeztek boncolgatni, hogy miként képezik le irodalmi műveikben gyorsan változó, tömény valóságunkat, ami körbevesz bennünket társadalmi vagy akár politikai szinten is.

Az irodalmi találkozások sorozatát Jászberényi Sándor magyarországi író zárta, aki jelenleg Kairóban él, de újságíróként, haditudósítóként folyamatosan jelen van a világ nagy eseményeinél. 2014-től kezdve rendszeresen visszajár Ukrajnába, most az ottani hadszíntérről tudósít, tapasztalatai, megrázó élményei megjelennek szépirodalmi alkotásaiban. A Bod Péter Megyei Könyvtárban szervezett író-olvasó találkozón Miklóssi Szabó István sepsiszentgyörgyi író beszélgetett vele szombaton.

Mint elhangzott, Jászberényi írásai megdöbbentően erősek, hihetőek és emberközeliek. Jászberényi pályája 2000-ben verseskötettel indult. Saját bevallása szerint azért, mert kamaszként azt gondolta, hogy nagyon jól lehet „csajozni” a költészettel. Viccesen hozzátette, hogy ha tudta volna, mi vár rá, inkább rockzenész lesz. Úgy vélte, mindenki költőként indul, aztán van, akiben van elég önkritika, hogy abbahagyja. Hozzátette, hogy nem szokása felolvasó estekre járni, és csak azért fogadta el ezt a meghívást, hogy elmondhassa Sepsiszentgyörgy ikonikus könyvtárában, hogy „Lészen ágyú!”.

Jászberényi Sándor 33 éves koráig várt első prózakötetének megjelenésére, mint mondta, azért, mert úgy látja, hogy a prózaíráshoz kell a nagyon árnyalt kép az életről, illetve iszonyatos nagy fegyelem.

Mint mesélte, huszonhat évesen attól félt, hogy semmit nem tud meg az egész létezésről, az emberről. Elment Kairóba, és mivel onnan nagyon olcsó utazni, adta magát, hogy bejárja a Közel-Keletet. Elkezdett cikkeket írni, közben pedig megszületett a vágy, hogy a történeteket, amikkel nap mint nap találkozik, elmesélje. „Kairóban láttam, hogy nem igaz, amit mi róla gondolunk Európában, és ezt le akartam írni” – fogalmazott.

A háború közelről

Jászberényi, aki 2014 óta rendszeresen visszajár Ukrajnába, elmondta, kezdetben onnan hazatérve olyan sokkos állapotban volt, hogy ha valaki tapsolt egyet a közelében, ő földre vetette magát. A pszichiáter barátja javasolta, hogy próbálja kiírni magából a traumákat.

Idézet
Hogy milyen a háború? Hogy van valakinek 20 perce arra, hogy az egész életét belepasszírozza annyi táskába, amennyit kézben tud vinni. Ott állunk a magunk 100 kilójával, és Isten kegyelmén múlik, hogy meghalunk, vagy nem. Nincs kontroll, nem te döntöd el. Ez a háború”

– fogalmazott. Az író saját véleményét is megfogalmazta a háború kimenetelével kapcsolatban. „Optimizmusra és bizakodásra nekünk európaiaknak nem sok okunk van. Ennek a háborúnak nem lesznek győztesei” – fogalmazott. Hozzátette, ennek mi vagyunk a vesztesei, ugyanis a közép-európai gazdasági modellnek vége van. Jászberényi azt mondta, nincs többé olcsó energia, akárki nyeri meg ezt a konfliktust. Ami jön, az a mi életünkben nem látott hatalmas infláció, logisztikai összeomlás.

Idézet
A Nyugat kiszervezte az iparát ebbe a régióba, az adókedvezmények és az olcsó energia miatt. Ezt le fogják szerelni, marad helyette a több százezer munkanélküli, középkorú emberek”

– mondta Jászberényi. 

Galéria

Fotó: Zsigmond István

A haditudósító egyéb égető globális problémák kapcsán is bemutatta nézőpontját, kiemelve, hogy ez az ő véleménye és korántsem biztos, hogy igaza van. Rámutatott, népességrobbanás történt a világban, hogy Egyiptomban például évente egy-másfél millióval nő a lakosság.

„Importálják az élelmiszert, ha egy kicsit is emelkedik a kenyér ára, meghalnak emberek. Mi Európában abban ringatjuk magunkat, hogy fogy a lakosságunk, ami igaz, mert minden nyugati nemzet fogy, a valóságban a világban a lakosság exponenciálisan nő” – húzta alá a haditudósító. Hozzátette, ehhez hozzáadódik még, hogy az ENSZ előrejelzése szerint 10 éven belül a Száhel-övezet lakhatatlan lesz nyáron, valamint még más tényező is. „A Közel-Keleten szektariánus társadalmak élnek, más nyelvet beszélnek, más istent imádnak, nem házasodnak más népekkel. Azt tanulták: ne vegyüljenek másokkal, így maradhatnak életben.

Idézet
Ne legyenek illúzióink arról, hogy az onnan érkezők azért jönnek, hogy magukhoz öleljék a liberális demokráciát”

– ecsetelte Jászberényi. Azt mondta, ha a következő menekültválságkor mi kinyitjuk a határokat, akkor a nemzetállamok, amik eddig léteztek, nem lesznek többé. Kiemelte azt is, hogy természetesen nem érzéketlennek és „nácinak” kell lennünk, hanem felismerni azt, hogy politikai fegyverként használják a migrációt Európa ellen. „Elzárhatjuk a határokat, vagy megnyithatjuk, ez a két lehetőség van és nincs jó megoldás” – mondta a haditudósító. Az est végén felolvasta egy még meg nem jelent novelláját, amelyet az Ukrajnai háború ihletett. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének