Még Kubából is érkeznek zenészek a vásárhelyi dzsesszfesztiválra

Antal Erika 2016. május 06., 21:02

Nyolcadik alkalommal szervezik meg május 8-a és 12-e között Marosvásárhelyen az egyetemista dzsesszfesztivált. A versenyprogramra idén 19 együttes jelentkezett.

Fotó: Boda L. Gergely

A hazai és a magyarországi dzsesszegyüttesek mellett Litvániából, Ausztriából, Dániából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kubából érkeznek meghívottak, diákok, tanárok és előadóművészek. A Jazz & Blues Club, a Marosvásárhelyi Diákház és a Partitura Egyesület szervezésében változatos program várja a műfaj kedvelőit.

Demeter József szervező, a Jazz & Blues Club menedzsere elmondta, a fesztivál versenyprogramját kimondottan harminc év alatti fiataloknak szervezték, egyetemistáknak, amatőr zenészeknek, profi együttesek nem nevezhettek be. A versenyre jelentkezőknek a kötelező öt standard dzsesszszámot kell ismerniük, azok közül húznak egyet, amit a zsűri előtt eljátszanak, nem több mint húsz perc alatt.

A zsűri elnöke Sárik Péter Magyarországról. A tagok: Alex Man marosvásárhelyi származású, Bukarestben élő dzsesszzenész, Virgil Mihai, a kolozsvári zeneakadémia tanára, Florian Lungu, Románia egyik legnagyobb dzsesszszakértője, rádiós és tévés műsorvezető, Gyárfás István dzsesszgitáros, Ion Baciu Junior dzsesszzongorista, illetve a marosvásárhelyi Szabó Péter, az Erdély FM rádió műsorvezetője. A díjak értéke háromezer euró, valamint részvételi oklevelet kap valamennyi résztvevő – magyarázta a szervező. A közönség a délutáni versenyprogramot ingyen látogathatja, az esti koncertekre pedig 35 lejes belépővel vagy az egész hétre szóló, 70 lejes bérlettel ülhetnek be.

A programot vasárnap este Bende Zsolt koncertje indítja. Május 9-én, hétfőn a Mike Parker’s Trio Theory az Amerikai Egyesült Államokból, kedden a Nagy János Trió Magyarországról, szerdán az Irina Sârbu Band Romániából, csütörtökön pedig a Elsa Valle Y Sus Hermanos zenekar lép fel Kubából.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat