Kürti Andrea: felszabadít a gyerekkönyv-illusztrálás

Kiss Judit 2016. november 17., 13:44 utolsó módosítás: 2016. november 17., 20:07

„Nagyon örülök az elismerésnek, annyira, hogy madarat lehetne velem fogatni” – nyilatkozta a Krónikának Kürti Andrea, aki a legjobb illusztrátornak járó elismerést kapta a Románia legszebb könyvei elnevezésű versenyen.

A csíkszeredai Gutenberg Kiadó gondozásában látott napvilágot a Királylány a lángpalotában című, erdélyi szász népmeséket tartalmazó kötet, amelyet a fiatal képzőművész illusztrált – ezért a könyvért díjazták Kürti Andreát.

„A szöveg ihlette profi illusztrációkról van szó. Az erdélyi szász népmeséket tartalmazó könyv szerves egészet alkot, erőteljes színvilággal, sajátos, üzenetértékű vizuális elemekkel” – indokolta döntését a zsűri. Az ötödik alkalommal szervezett versenyre az elmúlt évben megjelent 250 könyvet, albumot neveztek be Romániából és a Moldovai Köztársaságból, a fináléban összesen 11 kiadványt díjaztak, köztük egy magyar nyelvűt. A versenyt a Teljesítményért és Kultúráért Egyesület szervezi a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Kürti Andrea a Krónikának úgy nyilatkozott, bár az illusztrációkért ő kapta a díjat, úgy tekinti, hogy a Gutenberg Kiadó munkáját ismerték el, hiszen a könyv létrehozása csapatmunka, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kivitelezésben jelennek meg a rajzok. „A Gutenberg Kiadó munkája egyfajta biztonságérzetet nyújt az illusztrátornak, hogy a könyv jó minőségben lát majd napvilágot, ez a díj pedig visszajelzés, hogy jól csináljuk” – mondta Kürti Andrea. A Szatmár megyei Bogdándról származó fiatal képzőművész divattervezői szakon végzett Kolozsváron, jelenleg szabadúszó. Pályája kezdetén gyerekruhákat tervezett, jelenleg főként gyerekeknek szóló köteteket illusztrál, a kolozsvári Koinónia és a csíki Gutenberg Kiadóval dolgozik együtt.

„Nagyon szeretek gyerekkönyveket illusztrálni, úgy érzem, ez a műfaj felszabadít engem. Ugyanakkor jólesnek a kicsik részéről érkező visszajelzések, az, ahogyan rácsodálkoznak a rajzaimra, és örömüket lelik az általam illusztrált kiadványok nézegetésében” – mondta el Kürti Andrea. A legszebb romániai könyv elnevezésű projekt keretében a könyvkiadásban és -tervezésben dolgozó szakemberek, valamint a kiadványok megtervezésében és illusztrálásában közreműködő grafikusok munkáját ismerik el. A legjobb illusztrátornak járó elismerést Kürti Andrea megosztva kapta Veronica Neacșuval.

A verseny nagydíját Erwin Kessler művészettörténész a dadaizmus 100 éves évfordulójára megjelent Tzara. Dada. Etc. című kötetének ítélték, a könyv tervezője és illusztrátora Anca Adina Cojocaru. A díjazott kiadványokat vándortárlaton mutatják be a nagyközönségnek Romániában és külföldön is, ezek a könyvek képviselik majd Romániát 2017-ben a lipcsei nemzetközi könyvdizájnversenyen – olvasható a Legszebb könyvek (Cele Mai Frumoase Cărţi) elnevezésű projekt honlapján. Az évente kiírt versenyben a korábbi években többek közt Dragomán György Magyarországon élő író és Részegh Botond csíkszeredai grafikus Nightfall/Erőtánc című kötetét, a Kincses Képeskönyv sorozat Marosvásárhelyt bemutató darabját – Zágoni Balázs író és Jánosi Andrea grafikus munkáját–, valamint Hajdú Farkas-Zoltán Békebeli 1913 című könyvét díjazták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat