Közönségcsalogató szerzők, különleges miliő: nagy népszerűségnek örvendett a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Közönségcsalogató szerzők, különleges miliő: nagy népszerűségnek örvendett a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

Könyvbemutatókkal, neves kortárs szerzők író-olvasó találkozójával, koncertekkel és számos kísérőprogrammal szervezték meg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet a Bánffy-palotában és más helyszíneken. A Krónika által megszólaltatott kiadóvezetők elégedetten értékeltek.

Deák Szidónia

2022. június 12., 17:502022. június 12., 17:50

2022. június 13., 07:262022. június 13., 07:26

A vasárnap délután Lackfi János, Szirtes Edina Mókus és Vecsei H. Miklós zenés-verses műsorával véget ért rendezvény a gazdag programkínálat mellett erdélyi és magyarországi kiadók termékeivel várta a könyvbarátokat: gyerekkiadványok, szépirodalom, művészeti albumok, szakkönyvek mind megtalálhatóak voltak a szépművészeti múzeumnak helyet adó barokk palota termeiben felállított standokon.

A könyves ünnep keretében Erdélyben és Magyarországon élő írókkal is találkozhatott a közönség, többek között a marosvásárhelyi származású, József Attila-díjas író, fotográfus, Bartis Attila, Tompa Andrea kolozsvári születésű, Magyarországon élő író is meghívottja volt a szemlének.

Sokan kíváncsiak voltak Orvos-Tóth Noémi magyarországi klinikai szakpszichológus, az Örökölt sors és az idén megjelent Szabad akarat sikerkönyvek szerzője szombati beszélgetésére, ahol az emberi lélek és tudatalatti működésének titkairól, szorongásokról, veszteségekről, bántalmazó kapcsolatokról, személyiségzavarokról, kötődési problémákról és a közelmúltban egy Kolozsváron élő fiatal nő meggyilkolása kapcsán áldozathibáztatásról is szó esett.

Galéria

Orvos-Tóth Noémi

Fotó: Jakab Mónika

A szemlén tiszteletét tette Bodor Ádám kolozsvári születésű, Budapesten élő Kossuth-díjas író, aki kedves régi kolozsvári helyeiről, az egykori város lepusztultságáról, az Utunk szerkesztőségben megtörténtekről, a pályafutása során kapott olvasói visszajelzésekről is beszélt szombat este a zsúfolásig megtelt Tonitza teremben. A 85 éves szerző Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője kérdéseire válaszolva elmondta, elsősorban a szülőhelye környéke emlékezetes számára, a Majális utca, a botanikus kert, a Házsongárd vagy a Görögtemplom utca, ahol sízni tanult. „Más világ volt. Autó annak idején tíz volt, ebből kettő a Szekuritáté autója, mivel a székházuk is ott volt a Majális utcában.

Idézet
Amikor a Radnai-havasokban letartóztattak 17 évesen, a kedvenc utcámba szállítottak, ez valami felfoghatatlan volt”

– emlékezett vissza.

Galéria

Bodor Ádám

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

Azt is elmondta, hogy nincs honvágya, pedig Budapest sem tudta pótolni számára a hiányt. Hozzátette, noha Kolozsvár  nagyon kiépült a város, tökéletes infrastruktúrával, „ahol egyik repülő száll fel a másik után, de a kommunizmus után nagyon lassan állt talpra ez a város”.

Idézet
Egyszerűen ez már egy más város, ide az embernek már nincs hová visszajönnie. Egy szálloda ablakán kinézni kellemetlen élmény”

– mondta. Beszélt azokról az időkről is, amikor penzumra írt az Utunkhoz, elmondta: 45 sorért 320 lejt kapott annak idején, ez viszont egyfajta szabadságot is jelentett számára, mivel a pénzből hetekig tudott kiszállásokra járni, mialatt leginkább Radnai-havasokban sízéssel töltötte idejét, ezért is jelennek meg írásaiban többször is a sínyomok a hóban.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

A találkozón, ahol az író Az elvtársak üdvözletüket küldik című novellájának felolvasásával vezettek be a Bodor-regények különös világába, a közönség azt is megtudhatta, hogy a szerző elsősorban elbeszélésírónak tartja magát. Elmesélte, hogy a Sinistra körzet című írását regénynek tervezte, ám egy súlyos autóbaleset következtében hosszú ideig feküdt kómában, és a tudatalattijában teljesen átalakult a regény fonala, így a felépülése után egyből nekilátott a megírásának, és egy-másfél év után, miután befejezte, teljesen másról szólt, mint ahogy eltervezte.

Idézet
Akkor ébredtem rá, hogy nem vagyok regényíró, a Sinistra elbeszélésekből áll. A Verhovina madarait is már így írtam, könnyebb volt”

– jegyezte meg. Az író-olvasó találkozón arról is szó esett, hogy a Bodor írásaiban leírtak jóslatszerűen megvalósulnak a valóságban. „Bizonyos hegyvidéki helyszínekre kihelyeztem az írásaim történetét, de ezek nagyon hosszú távú történelmi kontextusban értelmezhetők. Csak azt mondom, hogy azok a történések, amelyek a Sinistra körzetben az olvasókat érzékenyen érintették, és bizonyos körök rosszallását is kivívták, nem esnek messze mind a mai napig a történelmi távlatainktól. Azok a szokatlan események, amelyekről írok, olykor valósággá válnak, és ha az elmúlt három hónap történéseit figyeljük, akkor kiderül, hogy a túlzásaimmal nem jártam nagyon messze a valóságtól. Ezek a sejtéseim ezek nem haltak ki a második világháborúval, én mindig sejtettem, hogy maga az emberi természet 2000 éve nem változott. Ezért a könyveimben megjelenő világ lehet egy utópia is, de sosem éreztem távolinak” – mondta a szerző.

Galéria

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

A kolozsvári könyves ünnep a könyvkiadók számára is sikeres volt. Nagy Péter, a kolozsvári Exit Kiadó és az IDEA könyvtér ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta, hogy nagyon jól megszervezték a könyvvásárt, a Bánffy-palota tökéletes helyszíne volt az eseménynek,  ezenkívül a programok is úgy voltak összeválogatva, hogy a koronavírus-járvány miatti kétéves bezártság után mindenki számára szellemi felüdülést kínáljanak. Elárulta, idén Zilahi Csaba kolozsvári újságírónak az Exit Kiadónál megjelent, az erdélyi rockzene korszakait feldolgozó kötete volt a legkelendőbb az IDEA standjánál.

Idézet
Úgy érzem, hogy bestseller lett ez a könyv erdélyi szinten. Ennyi példányt egy címből ilyen rövid idő alatt még nem adtunk el. Valószínű a műfaj vonzó az emberek számára, és sokakban kelt nosztalgiát, hisz ezen a zenén, ezeken az együtteseken nőttünk fel”

– jegyezte meg.

korábban írtuk

Erdélyi rocktörténet első kézből: Zilahi Csaba kötetét is bemutatták a kolozsvári könyvhéten
Erdélyi rocktörténet első kézből: Zilahi Csaba kötetét is bemutatták a kolozsvári könyvhéten

Látványos tömeg gyűlt össze a kolozsvári Bánffy-palota udvarán csütörtök este, hogy meghallgassák Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970-2010 című kötetének koncerttel egybekötött bemutatóját.

Hozzátette, a gyerekkönyvek a korábbi évekhez hasonlóan most is keresettek voltak, és nagyon nagy választék volt belőlük a könyvvásáron, ezenkívül a különböző eseményeknek is jelentős volt a látogatottsága, jó volt látni, hogy „megmozdult Kolozsvár”, és annak ellenére, hogy a ballagások lejártak, sokan vásároltak könyveket.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Kozma Csaba, a kolozsvári Polis Könyvkiadó ügyvezetője is elmondta, számukra is sikeres volt az ünnepi könyvhét.

Idézet
Népszerű volt a könyves rendezvény, a szervezőknek sikerült olyan szerzőket meghívniuk idén is, akik becsalogatták a közönséget vásárba, amelynek különleges miliőt adott a barokk stílusban épült Bánffy-palota is”

– jegyezte meg. A könyvhét keretében a Polis kiadó két könyvét is bemutatták, szombaton a Vallásszabadság Házában Reményik Sándorra emlékeztek, ennek apropóján pedig ismertették „Egy lángot adok, ápold, add tovább” – Reményik Sándor Művész Stúdió Alapítvány Reményik-konferenciái (2000-2020) című kötetüket is. Ugyancsak szombaton bemutatták Cseke Péter Páskándi Géza második alkotói korszakáról szóló kötetét. A Beckett Erdélybe jön című könyv bemutatóján a szerző jelenlétében felidézték azt a korszakot, amikor Páskándi a börtönből szabadulva csak álnéven írhatott.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Kozma Csaba elmondta, kiadványaik egy része leginkább egy szűk olvasói rétegnek szól, ezért kisebb is volt az érdeklődés, viszont nagy népszerűségnek örvendtek idén is a világháborús visszaemlékezéseik, a Bánffy-kötetek vagy éppen a Mikó Imre által írt Orbán Balázs-életregény vagy a Bölöni Farkas életregénye, ezenkívül sokan vásárolták a bonchidai Bánffy-kastélyról és az ünnepi könyvhétnek helyet adó Bánffy-palotáról szóló művészettörténeti és építészettörténeti albumokat is.

korábban írtuk

„Objektív térkép nem létezik” – Izgalmas „történelemóra” volt Segyevy Dániel kötetének kolozsvári bemutatója
„Objektív térkép nem létezik” – Izgalmas „történelemóra” volt Segyevy Dániel kötetének kolozsvári bemutatója

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten Segyevy Dániel Térképművek Trianon árnyékában című kötetéről a szerző Tőtős Áron történésszel beszélgetett.

korábban írtuk

Kolozsvári könyvínyencség fiataloknak: a kincses város némafilmgyártásának világába kalauzol Zágoni Balázs új regénye
Kolozsvári könyvínyencség fiataloknak: a kincses város némafilmgyártásának világába kalauzol Zágoni Balázs új regénye

Zágoni Balázs legújabb ismeretterjesztő ifjúsági regénye, a Szamos-parti Hollywood a század eleji Erdélybe kalauzol, sok humorral és kreativitással enged betekintést a kolozsvári némafilmgyártás világába.

korábban írtuk

Aki annak örül, hogy teremthetett – Két Szilágyi István-kötetet mutattak be a kolozsvári könyvhéten
Aki annak örül, hogy teremthetett – Két Szilágyi István-kötetet mutattak be a kolozsvári könyvhéten

Két idén megjelent Szilágyi István-kötetet mutattak be a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében csütörtök délután.

korábban írtuk

„Erdély-szerte ünneplik a könyvet, és ez jó” – Megnyílt a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
„Erdély-szerte ünneplik a könyvet, és ez jó” – Megnyílt a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A rendezvény jeles meghívottjai nyitották meg a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet csütörtökön. A könyv és az irodalom egyik legfontosabb erdélyi ünnepe négy napon keresztül várja a közönséget.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján