Közkinccsé tett régi családi levelesláda: betekintés az első világégés idején kelt üzenetek gyűjteményébe

Közkinccsé tett régi családi levelesláda: betekintés az első világégés idején kelt üzenetek gyűjteményébe

Közel félezer levél mutatja be, hogy az első világháborús katonák és a háromszéki Vargyas faluközössége miként élte meg az akkori időket

Fotó: Makkai-Ilkei Ildikó

Újabb adalék az első világháború korabeli erdélyi társadalmának megismeréséhez az a családi levelesládából előkerült, majdnem félezer üzenet alapján szerkesztett kötet, amely nemrég jelent meg Ilkei Ferenc és családja levelezése 1915-1918 címmel. Makkai-Ilkei Ildikó, a Hargita megyei Benczéden szolgáló unitárius lelkész jelentette meg a családtagjai levelezéséből összeállított kötetet, Pozsony Ferenc néprajzkutató szerkesztésében. A kötetről Makkai-Ilkei Ildikót és a korszak szakértőjét, Benkő Levente történészt kérdeztük.

Kiss Judit

2023. december 09., 09:092023. december 09., 09:09

2023. december 11., 11:202023. december 11., 11:20

Családi levelesládából előkerült 470 levél alapján jelent meg nemrég az Ilkei Ferenc és családja levelezése 1915-1918 című kötet, amelyet a Hargita megyei Benczéden szolgáló unitárius lelkésznő, Makkai-Ilkei Ildikó és Pozsony Ferenc néprajzkutató szerkesztett. A Kriza János Néprajzi Társaság és a baróti Tortoma Kiadó gondozásában napvilágot látott, 445 oldalas kötetet november közepén mutatták be Kolozsváron,

a Makkai-Ilkei Ildikó családja által őrzött 470 levél azt mutatja be, hogy az első világháborús katonák – ifjú legények és idősödő édesapák, valamint az otthon maradt édesanyák, testvérek, a háromszéki Vargyas akkori faluközössége miként élte át a nehéz időket.

Amint a kötet ismertetőjében olvasható, az első világégés körüli nehéz időben is az Istenbe vetett hit, a család és a faluközösség megtartó szeretete jelentett biztos fogódzót, melyekbe kapaszkodva el lehetett viselni a háború borzalmait. Az ifjú katona, a leveleskönyv egyik hőse, Ferenc írta egyik levelében: „Hogy vissza térjek őrizzék halovány emlékemet”. Makkai Ilkei Ildikót, valamint Benkő Levente történészt, a korszak szakértőjét a 470 levelet felsorakoztató, képanyaggal gazdagon illusztrált kötet jelentőségéről kérdeztük.

Két hetet kellett volna még túlélnie, hogy hazatérhessen

Benkő Levente elmondta, az Ilkei család levelezése újabb adalék az első világháború korabeli társadalmának megismeréséhez. „A nemzedékről nemzedékre megőrzött és most közkinccsé tett 470 levélből több szempontból is rálátásunk van a korabeli életre, hiszen a levelek tartalmából meglehetősen pontos képet kapunk arról: hogyan élték meg azt az időt az emberek, milyen gondolatok foglalkoztatták őket, milyen erős szálak kötötték egymáshoz a családtagokat, de még a szélesebb értelemben vett közösséget: a rokonokat és az egybéli barátokat is” – fejtette ki a történész.

Galéria

Makkai-Ilkei Ildikó dedikál a Kriza János Néprajzi Társaság és a baróti Tortoma Kiadó gondozásában napvilágot látott, 445 oldalas kötet kolozsvári bemutatóján

Fotó: Kriza János Néprajzi Társaság

Hozzátette, világosan kitetszik, hogy a harctérre vezényelt 19 éves fiatalembert, ifjabb Ilkei Ferencet – akinek 1918 nyarán mindössze két hetet kellett volna túlélnie, hogy a harctérről végleg megszabadulhasson – a messzi távolból is foglalkoztatta az otthoni élet, a megélhetés, más szóval a gazdálkodás, az otthon maradottak sorsa. „Arról is tudomást szerzünk, hogy miként éli meg sorsát és mindennapi életét a brassói szolgálónak elszegődött leány családtag, vagy arról is, hogy a fia után hadba vezényelt, írástudatlan, gazdálkodó édesapa hogyan tud levelezni családja tagjaival. Mivel a leveleket betűhűséggel olvassuk, rálátásunk van a falusi társadalom, a korabeli emberek írástudásáról” – mutatott rá a történész.

Az elveszettnek hitt, előkerült katona

Benkő Levente úgy fogalmazott, mindent egybevetve e páratlan levelezés egyértelműen kisközösségi néprajzi és szociográfiai tartalmat hordoz magában, ilyképpen akár a további makrokutatások során is felhasználható. „Érdekes, és nem kevésbé hasznos adaléka e levelezésnek

az a további 36 levél, amely a család ifjabb tagjának, a második világháborúban a keleti harctérre vezényelt, és nyomaveszett, elveszettnek hitt Ilkei Péter 1960-as évek derekán történt jelentkezését, az újratalálkozást tárja elénk.

Nos, ez az összesen valamivel több, mint félezernyi levél olyan tartalmakat tár elénk, amelyeket a makro-történetírásban a legtöbbször hiába keresünk, de amelyeket megismerni mindenképpen érdemes” – mondta a történész. Rámutatott, érdemes tehát kézbe venni, és azt is érdemes megjegyezni az Ilkei család példáján, hogy mekkora értéket hordoznak magukban a jelentéktelennek hitt, sokszor buta módon kidobált, megsemmisített régi levelek.

Szinte átfogják a levelek a nehéz fordulatokban gazdag századot

Makkai-Ilkei Ildikót arról kérdeztük, mi indította arra, hogy kötetbe rendezve jelentesse meg a leveleket. „A levélanyag gazdagsága indított arra, hogy könyv formájában is megjelenjen ez az örökségünk, ami nem csak a 470 darab levelet jelenti, hanem a levelezésben részt vett nagy számú személyt. A hasonló levelezéseket kutató történészektől tudom, hogy általában csak a katona által hazaküldött levelek maradtak fenn, itt pedig egy nagyon széles levelezői kör bontakozik ki” – mondta el Makkai-Ilkei Ildikó.

Hozzátette, ahogyan a levélírók írnak, ahogyan aggódnak, ahogy hazavárnak és hazakívánkoznak, túlélni akarnak, az arra bátorította, hogy megosszák soraikat a szélesebb közönséggel is. A háromszéki Vargyason élő Ilkei család (a családot Orbán Balázs a nevezetes vargyasi családok közt említi) tagjai által írt levelek egy része az első világháborús lövészárkok szomszédságában íródott, a levelek később hazakerültek.

Galéria

Benkő Levenet történész, Makkai-Ilkei Ildikó unitárius lelkész és Pozsony Ferenc néprajzkutató a Vallásszabadság Házában tartott könyvbemutatón

Fotó: Kriza János Néprajzi Társaság

De vannak a háborúban harcoló Ilkei Ferenchez címzett levelek is, az édesanya, a feleség levelei, a gyermekek szülőknek és egymásnak írt levelei, valamint a rokonság, a jó barátok, szomszédok, katonatársak levelei.

A nehéz fordulatokban gazdag 20. századot szinte átfogják ezek a levelek. A család leszármazottját arról is kérdeztük, hogyan látja lelkészként, milyen közösség-, család- és emlékezeterősítő erőként hathat egy hasonló kötet megjelenése.

„Nagyon boldog vagyok, hogy választott hivatásom vér szerinti családom mellett egy nagyobb családdal is megajándékozott – gyülekezetemmel, tágabb egyházammal. Úgy érzem, ennek a könyvnek és a hasonló témájúaknak a megjelenése mindenképp közösség-, család- és emlékezeterősítő erőként hat, hiszen Istenben bízó, embertársat-, közösséget- és hazát szerető egyénekre mutatnak e levelek” – mondta Makkai Ilkei-Ildikó. Ahogy a könyv előszavának záró gondolataiban is megfogalmazta: „segítenek minket megérteni és megtanulni, hogy a család, az otthon ma is pótolhatatlan drága helyszíne kell hogy legyen életünknek. Modernné váló, globalizálódó világunkban idézik, hogy honnan jöttünk, mutatják hűséggel és hittel az utat.

Kis családi múzeum, a nagymama imádságos könyve

Makkai Ilkei-Ildikót arról is kérdeztük, hogy ha „távolabbról” nézi a majdnem félszáz levélből álló anyag tartalmát, mi az, ami kirajzolható ma belőle az első világháborút, majd a második világégést, illetve az a következő évtizedeket átélő családtagjai életéből és milyen jellemzőit emelné ki a huszadik századi székelyföldi emberek közti kapcsolatoknak.

„Hálás vagyok, hogy azon az udvaron nőhettem fel, ahol Ferenc és nagyapám is gyermekeskedett. Azért is, hogy azokból a tárgyakból, melyeket ők is érintettek, használtak, ma én is sokat megsimogathatok és sokaknak is meg is mutathatom, hiszen családi kis múzeumunkban kiállítottuk ezeket a tárgyakat.

Ezzel is jelezzük, mennyire értékes a múlt, mennyire fontos nem csak emlékezni a múltra, hanem kézbe is venni belőle tárgyakat: például nagymamám imádságos könyvét, amelyet temesvári szolgálása idején kapott az úrnőjétől” – mondta el a lelkész.

Hozzátette, mindaz, amire visszaemlékszik, amit megtudott az első világháborús levelekből, a második világháborúban otthonától elszakadt Péterről – akiről 24 év után derült ki családtagjai számára, hogy életben van, és 25 év után látogatott haza a Szovjetunióból – az rajzolódik ki, hogy a családban mindig összetartó, megértő szeretet munkálkodott.

„Ahogyan Ferenc is írta egyik levelében, 1917. május elsején: „már legjobb szeretnék …a mi régi jo családunkba tölteni az idöt tovább és dolgozni mint elébb szoktunk”. A levelek megerősítenek abban, hogy az első világháború idején nagy érdeklődéssel fordultak egymás felé a családtagok, rokonok, barátok. Az egymással levelet váltók számos más személyről is beszámolnak, a katona tudósítja az otthoniakat, hogy a falustárs még életben van, jól van, vagy épp ellenkezőleg, elesett a csatában” – ecsetelte Makkai-Ilkei Ildikó.

Galéria

Családi kis múzeumban állította ki az elődök tárgyi hagyatékát Makkai-Ilkei Ildikó és családja

Fotó: Makkai-Ilkei Ildikó

Hozzátette, a levelekből az világlik ki, hogy a messze földön járókat érdekli az otthon hagyott élet, az aktuális mezei munkával, a falu életével kapcsolatos hírek, az otthon maradottak legnagyobb kérdése, hogyan éli meg a szeretett gyermek, testvér, rokon, barát a háború nehéz poklát.

„Tán haza segit az isten”

Makkai-Ilkei Ildikót arról is kérdeztük, hogyan látja a kötet összegyűjtőjeként, a családtörténet közreadójaként, illetve lelkészként: a levélanyag alapján mi az, ami a 21. századi ember számára (és a mai fiatalok számára) megszívlelendő lehet az akkori emberek mentalitásbeli, tartásbeli vonásaiból, mindabból, ahogyan a nehézségekhez és egymáshoz viszonyultak. „Sokat tanulhatunk belőlük, a levelek nyelvezetétől kezdve a sorokból sugárzó hitig. Mindenkinek kijár a tisztelet, idősnek, fiatalnak egyaránt. Megszívlelendő, ahogyan a nehézségek idején Istenbe és egymásba kapaszkodva nem roppannak össze” – válaszolta a lelkész.

Példaként említette az édesanyát, akinek 19 éves fiát, majd 49 éves férjét is elviszik a háborúba, legkisebb gyermeke ekkor egyéves, és ránehezedik a kis gazdaság minden terhe-súlya.

„A levelekből szépen végigkísérhető az új szerepébe fokozatosan belerázódó, egyre magabiztosabb asszony képe, aki a végén már állatokat ad el és szekeret vásárol” – mondta el Makkai-Ilkei Ildikó.

Mint idézte, már az első levélben megszólalnak a mély érzelmek, és minden egyes levélben jelen vannak egészen az utolsó szavakig: „most nálam nélkül milyen nem jo lehet maguknak milyen üres lehet az én helyem mert míg honn voltam voltunk elegen is tudtunk dolgozni a munkánk nem maradt el de tán azért most sem lesz tán az utolso ha élnek maguk és tán haza segit az isten még engem valamikor és akkor megint jol lesz a sorsunk Továbá tisztelem a gyermekek és viseljék gondjukat hogy ne érje valami baj őket elek viseld jol magat és dolgoz helyetem.” (1915 július 25)

Makkai-Ilkei Ildikó kifejtette, a levélrészlet is jól mutatja, hogy a megélt, szép emlékekbe kapaszkodik a nemrég bevonult katona, és ezt is megtanulhatjuk a levelekből: éljünk úgy, hogy nehéz időben nekünk is szolgáljon mankóként az együtt megélt, megtapasztalt időnk.

Megélt érzések a szavak mögött

A kötetnek Pozsony Ferenc néprajzkutató is szerkesztője. Makkai-Ilkei Ildikót arról is kérdeztük, a közös munkából hogyan körvonalazódott számára, mi a néprajzi értéke a családi levelezés anyagát összegyűjtő köteteknek.

Galéria

Az első világháborúból hazaküldött leveleket sorakoztat fel főként a kötet

Fotó: Kriza János Néprajzi Társaság

„Nagyon hálás vagyok, hogy ebben a munkában a professzor úrral együtt dolgozhattunk. A levélgyűjtemény néprajzi szempontból is igen értékes, hiszen szereplői a falusi, paraszti társadalomban élő egyszerű emberek. A levelek írásmódja, a bennük rejlő megannyi téma, amit néhol egészen részletesen kifejtenek az írók –

például aktuális mezei munkával kapcsolatos információk, a régi falu szokásrendje munkával és esti mulatságokkal, a keresztény ünnepek és hagyományok – mind visszatükröződnek és valós képet adnak a 20. század eleji falusi társadalom életéről.

A néprajzon kívül még számos területen kutatható a csodás levelesgyűjtemény, de én leginkább a szavak mögött átélt, megélt érzéseket keresem, hogy bennem újra életet nyerjenek az örök életre vágyó lelkek” – mondta a lelkész.

korábban írtuk

Őrzi a máramarosi zsidóság emlékét, az antiszemitizmus veszélyére figyelmeztet a helyi örökségvédelmi egyesület
Őrzi a máramarosi zsidóság emlékét, az antiszemitizmus veszélyére figyelmeztet a helyi örökségvédelmi egyesület

Máramaros nemcsak népi építészetéről és népviseletéről híres, fontos megismertetni a nagyközönséggel a helyi zsidóság múltját is – mondta el a Krónikának Cotos Robert.

korábban írtuk

Küzdelem a lelkekért: kiállítás nyílik a hatvanas évekbeli egyházüldözésről a kolozsvári ferences rendházban
Küzdelem a lelkekért: kiállítás nyílik a hatvanas évekbeli egyházüldözésről a kolozsvári ferences rendházban

Magyarországi és erdélyi egyházüldözés a hosszú hatvanas években címmel tart tudományos és pedagógiai programot a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat