Kezdődnek a BBTE Film és Média Napok: tárt kapukkal várják a szakma iránt érdeklődőket

Kezdődnek a BBTE Film és Média Napok: tárt kapukkal várják a szakma iránt érdeklődőket

Groșan Cristina: A legjobb dolgokon bőgni kell

Fotó: Cinemagia.ro

A mozgóképes szakma gyakorlati megismertetésén kívül a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet a kolozsvári Film és Média Napok, amelyet a BBTE magyar intézete szervez. Csibi László oktató, az intézet vezetője a másodízben tartandó eseménysorozat jelentőségéről, kínálatáról beszélt a Krónikának.

Simó Helga

2022. április 06., 20:392022. április 06., 20:39

2022. április 06., 21:182022. április 06., 21:18

„Idén második alkalommal szervezzük meg a Film és Média Napokat, melyre nyitott kapukkal várunk mindenkit” – hangsúlyozta Csibi László, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Film és Média Intézetének adjunktusa (portrénkon), vezetője, a konferencia egyik szervezője. Az április 7. és 9. között szervezendő esemény a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetésén túlmenően a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet.

A filmművészet, fotográfia és média jeles szakemberei, művészei és kutatói szólalnak meg az eseményen, amely teret ad a kar jelenlegi és már végzett hallgatói szakmai eredményeinek bemutatására.

Szakembereket hívtak meg

Csibi László a Krónika megkeresésére elmondta, az esemény elindítása az intézetük önállósodásához köthető.

Galéria

Fotó: Facebook/ BBTE Magyar Film és Média Intézet

„Tavaly jöttünk létre önálló intézetként, és rögtön induláskor már rengeteg tervünk volt. Hasonló extrakurrikuláris rendezvények nagyon sok kar kínálatában jelen vannak. Kiváló alkalom arra, hogy a film, a fotográfia és a média világából egy időben minél több szakembert vagy a diákjainkhoz hasonló fiatal alkotót, illetve a szakterület képviselőit meghívjuk, és ilyen módon találkozzanak a hallgatóink is velük” – mondta a szervező.

Hozzátette, fontos, hogy megmutassák, körülbelül mi vár arra, aki kilép a munka mezejére a három- vagy sokszor ötéves képzés után. Igyekeztek olyan személyeket meghívni idén, akik többnyire a karukról indultak, vagy ahhoz köthető tevékenységet folytatnak, és valamiképp láthatóvá vált a munkásságuk.

Idén is bekapcsolódtak a szervezésbe a diákok

Amennyiben valaki nem tartózkodik Kolozsváron, de kíváncsi, hogy milyen tevékenységet folytat a Magyar Film és Média Intézet, annak lehetősége nyílik online betekinteni ebbe. A közvetítést a diákokból álló kilencfős stáb fogja biztosítani. „Tavaly teljesen rájuk volt bízva, ha kis bakikkal is, de szerintem nagyon jól helytálltak”– vélekedett Csibi László. Idén a kezdőesemény egy elsőéves diákjuk fotótárlata lesz, tehát lehetőségük van a legfiatalabbaknak is bemutatkozni.

Mint elmondta, attól sem zárkóznak el, hogy majd az elkövetkező években a hallgatók még jobban kivegyék a részüket a szervezésből, és valamelyik szakterület képviselőit már az ő hálózatukban fellelhető személyek közül hívják meg.

Tavaly a korlátozások miatt hibrid volt a program, idén teljes mértékben jelenléti lesz, de Facebook-oldalukon majdnem az összes eseményt közvetíteni fogják, mindössze két programpont képez kivételt ez alól. Szerzői jogok tiszteletben tartása miatt interneten nem közvetítik csütörtök este Groșan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjét, annak ideje alatt a közösségi médián keresztül bekapcsolódók a rendező rövidfilmjeit tekinthetik meg. A mozi lejártával a vele való beszélgetésbe már bekapcsolódhatnak. Ugyanez vonatkozik a pénteken vetítendő, Reisz Gábor által jegyzett alkotásra. Míg élőben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című munkáját vetítik, online a VAN filmzenekar klippjei lesznek megtekinthetőek.

Galéria

Csibi László egyetemi oktató

A háromnapos rendezvényt Lakó Anna első éves Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató egyéni fotókiállítása nyitja az Egyetemiek házában, a kiállítást Teleki Károly fotóművész méltatja. Ezenkívül minden találkozást, műhelymunkát, vetítést a Színház és Film Kar Ferdinánd utcai székhelyén (Strada Regele Ferdinand 22–26., Central, 4. emelet) tartanak.

„Az események nyitottak bárki számára. Mindenkit várunk, legyen az gimnáziumi tanuló, aki esetleg azzal a gondolattal incselkedik, hogy hasonló képzésre felvételizne, de azokat is, akik egyszerűen csak kíváncsiak, vagy találkozni szeretnének az alkotókkal”

– húzza alá Csibi László.

Hozzátette, idén októberben ünneplik a kolozsvári magyar nyelvű egyetemi képzés 150 éves évfordulóját. Ennek kontextusában a BBTE számos rendezvényt szervez a késő tavaszi, majd kora őszi időszakban, ők ezzel a rendezvénnyel csatlakoznak.

Mindhárom szakterület képviselteti magát

A szervező felhívta a figyelmet arra, hogy a programot igyekeztek úgy összeállítani, hogy mind a három szakterület, a film, a fotó és a média is képviseltesse magát. A programból kiemelte a már említett Groșan Cristina aradi származású rendezőt, aki az ő karukon végzett, és idén debütált nagyjátékfilmjével, valamint Reisz Gábor rendező, akinek alkotásai népszerűek a fiatalok körében. Mindkettőjük filmjeit megnézheti és mindkettejükkel találkozhat a közönség.

Galéria

Csoma Sándor: Magasságok és mélységek

Fotó: Magasságok és mélységek

Csoma Sándor is itt lesz, aki Magasságok és mélységek című, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről készült filmjének utómunkálatait végzi. Csoma Sándor első mozifilmje Sterczer Hilda életének azt követő időszakát mutatja be, hogy férje életét vesztette a Himalájában. A film fő szerepeit az erdélyi Pál Emőke, valamint Trill Zsolt magyarországi színművész játssza. Vendégük lesz még Bíró Boróka Bukarestben élő, Gopo-díjas operatőr, aki számos neves román filmes projektben részt vett.

Galéria

Fotó: Facebook/ BBTE Magyar Film és Média Intézet

Az Azopan Fotóarchívum megálmodója, Szőcs Edgár is jelen lesz, akárcsak az RTV Kolozsvári Stúdiója FECNI című diákműsorának szerkesztői, valamint a nyári filmes alkotótábor szervezői. A szegedi tudományegyetemről érkező Tóth Zoltán János előadást tart a platformmozik gyártási és forgalmazási stratégiáiról. Miron-Vilidár Vivien doktori hallgató pedig kísérletet tesz a napjainkban elfogadott és elutasított női testkép bemutatására.

A székelyföldi legendárium csapatából Fazakas Szabolcs és Bálint Hunor elmesélik, hogyan lehet a sokszor úgy lesajnált Székelyföldön merészet álmodni és azt megvalósítani. Emellett tartanak egy Showreel-szemlét is és annak díjazását. A Showreel lényege újragondolni, új történetet kreálni különböző filmek egybemontírozásával. Ezeket a vágó szakos diákok készítik a beérkezett vizsgafilmekből. „Szeretnénk, ha a rendezvénynek köszönhetően a tér, amit mi itt működtetünk, közösségi térré válna. Éppen ezért nagy szeretettel várunk mindenkit, hiszen kiváló alkalom arra, hogy mások is betekinthessenek a munkánkba” – húzta alá Csibi László.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton, május 18-án az Orgonák éjszakája programsorozatnak, Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás – közölte hétfőn az MTI-vel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához
2024. május 13., hétfő

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron

Gyerekeknek, kiskamaszoknak szóló, interaktív tantermi előadás premierjét tartja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – közölte a társulat.

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron
2024. május 12., vasárnap

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló projektet, amelynek záró, fórumszínházi eseményét Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartják.

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt
2024. május 10., péntek

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon – közölte a magyarországi Nemzeti Régészeti Intézet a közösségi oldalon.

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon
2024. május 10., péntek

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában; Marosvásárhelyről, Székesfehérvárról és Szombathelyről érkeznek vendégelőadások Budapestre.

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban
2024. május 10., péntek

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet

Május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán Breier Ádám egyedi hangú debütfilmje, egy keserédes magyar dramedy a gyászról, a családról és arról, hogy mindig mindenkinek igaza van.

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet
2024. május 09., csütörtök

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában

Benedek Elek nyomában címmel szervezik meg a Szabédi-napokat pénteken Kolozsváron, szombaton pedig a Maros megyei Szabédon.

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában
2024. május 09., csütörtök

Páratlan lehetőség az erdélyi magyar, román és magyarországi színészpalánták számára a csíkszeredai Unscene

Erdélyi magyar, magyarországi, valamint román színi egyetemekről érkeztek színis hallgatók a csütörtökön kezdődött csíkszeredai Unscene fesztiválra, ahol vizsgaelőadásokkal mutatkoznak be.

Páratlan lehetőség az erdélyi magyar, román és magyarországi színészpalánták számára a csíkszeredai Unscene
2024. május 09., csütörtök

„Ki vagy te itt, ebben a világban?” – Marosvásárhelyen nyílik tárlat Polcz Alaine erdélyi születésű író, pszichológus emlékére

A Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályának várbeli épületében május 17-én, pénteken 17 órakor nyílik a Polcz Alaine (1922–2007) neves magyar pszichológus és író tiszteletére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által rendezett vándorkiállítás.

„Ki vagy te itt, ebben a világban?” – Marosvásárhelyen nyílik tárlat Polcz Alaine erdélyi születésű író, pszichológus emlékére
2024. május 09., csütörtök

A kortárs magyar dráma ünnepe: erdélyi színházak is bemutatkoznak a debreceni Deszka Fesztiválon

Tizenötödik alkalommal rendezi meg az idén a debreceni Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház és a Drámaírói Kerekasztal a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált, amely csütörtökön kezdődik a cívisvárosban – jelezték a szervezők az MTI-nek.

A kortárs magyar dráma ünnepe: erdélyi színházak is bemutatkoznak a debreceni Deszka Fesztiválon