Kezdődnek a BBTE Film és Média Napok: tárt kapukkal várják a szakma iránt érdeklődőket

Kezdődnek a BBTE Film és Média Napok: tárt kapukkal várják a szakma iránt érdeklődőket

Groșan Cristina: A legjobb dolgokon bőgni kell

Fotó: Cinemagia.ro

A mozgóképes szakma gyakorlati megismertetésén kívül a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet a kolozsvári Film és Média Napok, amelyet a BBTE magyar intézete szervez. Csibi László oktató, az intézet vezetője a másodízben tartandó eseménysorozat jelentőségéről, kínálatáról beszélt a Krónikának.

Simó Helga

2022. április 06., 20:392022. április 06., 20:39

2022. április 06., 21:182022. április 06., 21:18

„Idén második alkalommal szervezzük meg a Film és Média Napokat, melyre nyitott kapukkal várunk mindenkit” – hangsúlyozta Csibi László, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Film és Média Intézetének adjunktusa (portrénkon), vezetője, a konferencia egyik szervezője. Az április 7. és 9. között szervezendő esemény a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetésén túlmenően a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet.

A filmművészet, fotográfia és média jeles szakemberei, művészei és kutatói szólalnak meg az eseményen, amely teret ad a kar jelenlegi és már végzett hallgatói szakmai eredményeinek bemutatására.

Szakembereket hívtak meg

Csibi László a Krónika megkeresésére elmondta, az esemény elindítása az intézetük önállósodásához köthető.

Galéria

Fotó: Facebook/ BBTE Magyar Film és Média Intézet

„Tavaly jöttünk létre önálló intézetként, és rögtön induláskor már rengeteg tervünk volt. Hasonló extrakurrikuláris rendezvények nagyon sok kar kínálatában jelen vannak. Kiváló alkalom arra, hogy a film, a fotográfia és a média világából egy időben minél több szakembert vagy a diákjainkhoz hasonló fiatal alkotót, illetve a szakterület képviselőit meghívjuk, és ilyen módon találkozzanak a hallgatóink is velük” – mondta a szervező.

Hozzátette, fontos, hogy megmutassák, körülbelül mi vár arra, aki kilép a munka mezejére a három- vagy sokszor ötéves képzés után. Igyekeztek olyan személyeket meghívni idén, akik többnyire a karukról indultak, vagy ahhoz köthető tevékenységet folytatnak, és valamiképp láthatóvá vált a munkásságuk.

Idén is bekapcsolódtak a szervezésbe a diákok

Amennyiben valaki nem tartózkodik Kolozsváron, de kíváncsi, hogy milyen tevékenységet folytat a Magyar Film és Média Intézet, annak lehetősége nyílik online betekinteni ebbe. A közvetítést a diákokból álló kilencfős stáb fogja biztosítani. „Tavaly teljesen rájuk volt bízva, ha kis bakikkal is, de szerintem nagyon jól helytálltak”– vélekedett Csibi László. Idén a kezdőesemény egy elsőéves diákjuk fotótárlata lesz, tehát lehetőségük van a legfiatalabbaknak is bemutatkozni.

Mint elmondta, attól sem zárkóznak el, hogy majd az elkövetkező években a hallgatók még jobban kivegyék a részüket a szervezésből, és valamelyik szakterület képviselőit már az ő hálózatukban fellelhető személyek közül hívják meg.

Tavaly a korlátozások miatt hibrid volt a program, idén teljes mértékben jelenléti lesz, de Facebook-oldalukon majdnem az összes eseményt közvetíteni fogják, mindössze két programpont képez kivételt ez alól. Szerzői jogok tiszteletben tartása miatt interneten nem közvetítik csütörtök este Groșan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjét, annak ideje alatt a közösségi médián keresztül bekapcsolódók a rendező rövidfilmjeit tekinthetik meg. A mozi lejártával a vele való beszélgetésbe már bekapcsolódhatnak. Ugyanez vonatkozik a pénteken vetítendő, Reisz Gábor által jegyzett alkotásra. Míg élőben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című munkáját vetítik, online a VAN filmzenekar klippjei lesznek megtekinthetőek.

Galéria

Csibi László egyetemi oktató

A háromnapos rendezvényt Lakó Anna első éves Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató egyéni fotókiállítása nyitja az Egyetemiek házában, a kiállítást Teleki Károly fotóművész méltatja. Ezenkívül minden találkozást, műhelymunkát, vetítést a Színház és Film Kar Ferdinánd utcai székhelyén (Strada Regele Ferdinand 22–26., Central, 4. emelet) tartanak.

„Az események nyitottak bárki számára. Mindenkit várunk, legyen az gimnáziumi tanuló, aki esetleg azzal a gondolattal incselkedik, hogy hasonló képzésre felvételizne, de azokat is, akik egyszerűen csak kíváncsiak, vagy találkozni szeretnének az alkotókkal”

– húzza alá Csibi László.

Hozzátette, idén októberben ünneplik a kolozsvári magyar nyelvű egyetemi képzés 150 éves évfordulóját. Ennek kontextusában a BBTE számos rendezvényt szervez a késő tavaszi, majd kora őszi időszakban, ők ezzel a rendezvénnyel csatlakoznak.

Mindhárom szakterület képviselteti magát

A szervező felhívta a figyelmet arra, hogy a programot igyekeztek úgy összeállítani, hogy mind a három szakterület, a film, a fotó és a média is képviseltesse magát. A programból kiemelte a már említett Groșan Cristina aradi származású rendezőt, aki az ő karukon végzett, és idén debütált nagyjátékfilmjével, valamint Reisz Gábor rendező, akinek alkotásai népszerűek a fiatalok körében. Mindkettőjük filmjeit megnézheti és mindkettejükkel találkozhat a közönség.

Galéria

Csoma Sándor: Magasságok és mélységek

Fotó: Magasságok és mélységek

Csoma Sándor is itt lesz, aki Magasságok és mélységek című, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről készült filmjének utómunkálatait végzi. Csoma Sándor első mozifilmje Sterczer Hilda életének azt követő időszakát mutatja be, hogy férje életét vesztette a Himalájában. A film fő szerepeit az erdélyi Pál Emőke, valamint Trill Zsolt magyarországi színművész játssza. Vendégük lesz még Bíró Boróka Bukarestben élő, Gopo-díjas operatőr, aki számos neves román filmes projektben részt vett.

Galéria

Fotó: Facebook/ BBTE Magyar Film és Média Intézet

Az Azopan Fotóarchívum megálmodója, Szőcs Edgár is jelen lesz, akárcsak az RTV Kolozsvári Stúdiója FECNI című diákműsorának szerkesztői, valamint a nyári filmes alkotótábor szervezői. A szegedi tudományegyetemről érkező Tóth Zoltán János előadást tart a platformmozik gyártási és forgalmazási stratégiáiról. Miron-Vilidár Vivien doktori hallgató pedig kísérletet tesz a napjainkban elfogadott és elutasított női testkép bemutatására.

A székelyföldi legendárium csapatából Fazakas Szabolcs és Bálint Hunor elmesélik, hogyan lehet a sokszor úgy lesajnált Székelyföldön merészet álmodni és azt megvalósítani. Emellett tartanak egy Showreel-szemlét is és annak díjazását. A Showreel lényege újragondolni, új történetet kreálni különböző filmek egybemontírozásával. Ezeket a vágó szakos diákok készítik a beérkezett vizsgafilmekből. „Szeretnénk, ha a rendezvénynek köszönhetően a tér, amit mi itt működtetünk, közösségi térré válna. Éppen ezért nagy szeretettel várunk mindenkit, hiszen kiváló alkalom arra, hogy mások is betekinthessenek a munkánkba” – húzta alá Csibi László.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Főként az otthon és otthontalanság témája foglalkoztatja a Sapientia filmszakának a kölcsönösség jegyében dolgozó hallgatóit

A Sapientia egyetem filmszakának végzősei alkotásaikban gyakran dolgoznak fel generációk közti konfliktust vagy kötődést, vagy a fiatal felnőtt korosztály kapcsolódási problémáit.

Főként az otthon és otthontalanság témája foglalkoztatja a Sapientia filmszakának a kölcsönösség jegyében dolgozó hallgatóit
2024. július 19., péntek

Tisztelője a magyar kultúrának, kiváltságnak tekinti verseskötete magyar fordítását Mircea Cărtărescu író, költő

Nagy tisztelője a magyar kultúrának, így műve magyar fordítása kiváltságot jelent Mircea Cărtărescu számára – jelentette ki az író, költő, esszéíró, a kortárs román irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja csütörtökön Csíkszeredában.

Tisztelője a magyar kultúrának, kiváltságnak tekinti verseskötete magyar fordítását Mircea Cărtărescu író, költő
2024. július 19., péntek

Új anyagi lehetőségekkel járhat, hogy nevet vált a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes

Háromszék Táncszínházként folytatja tevékenységét a 34 éve működő sepsiszentgyörgyi hivatásos társulat, a névváltoztatást Kovászna Megye Tanácsa – az intézmény fenntartója – legutóbbi tanácsülésén hagyta jóvá.

Új anyagi lehetőségekkel járhat, hogy nevet vált a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes
2024. július 18., csütörtök

Régizene csendül fel a háromszéki Esztelnek ferences kolostortemplomában is

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely július 21-én zárul. Ehhez kapcsolódva, a fesztivál utolsó napján, vasárnap minden zenekedvelőt várnak a háromszéki Esztelnekre.

Régizene csendül fel a háromszéki Esztelnek ferences kolostortemplomában is
2024. július 18., csütörtök

Emblematikus gasztronómus, valamint egy magyar és egy román világhírű evezős emlékét elevenítik fel Tusványoson

Kövi Pál gasztronómus (1924 – 1998), valamint két világhírű evezős: Ivan Patzaichin (1949 – 2021) és Wichmann Tamás (1948 – 2020) emlékét is felidézik a július 23-28. között 33. alkalommal szervezett Tusványoson.

Emblematikus gasztronómus, valamint egy magyar és egy román világhírű evezős emlékét elevenítik fel Tusványoson
2024. július 17., szerda

A kolozsvári bíró és A Zördög: nyolc állomásos magyarországi turnén az Aradi Kamaraszínház

Tizenhat előadást tart Magyarországon az Aradi Kamaraszínház, amely 8 településen lép fel két produkciójával.

A kolozsvári bíró és A Zördög: nyolc állomásos magyarországi turnén az Aradi Kamaraszínház
2024. július 16., kedd

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról

Nem befolyásolja a kollaboráns múlt felszínre kerülése Méhes György esetében az író által betöltött irodalomtörténeti helyet Balázs Imre József irodalomtörténész szerint.

„Olvassunk Méhes Györgyöt, de ne legyenek róla elnevezett díjak” – Balázs Imre József irodalomtörténész az író ügynökmúltjáról
2024. július 16., kedd

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház

Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2023/2024-es évadban négy bemutatóra és egy előbemutatóra került sor.

Új, Janovics című előadásával már augusztusban visszavárja közönségét, évadot értékelt a kolozsvári színház
2024. július 15., hétfő

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön

Kortárs magyar irodalomról, műfordításokról, a szocializmus okozta kollektív traumáknak a művészeten keresztüli feldolgozásáról is szó esett a három országban működő, ezúttal Sepsiszentgyörgyön rendezett Tricikli Fesztivál keretében.

Nem karanténban tartani, hanem egymásba oltani az egyes régiók magyar irodalmát – Tricikli fesztivál Szentgyörgyön
2024. július 15., hétfő

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

Két nyári kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban: Incze János Dés (1909-1999), valamint az 1980-ban született Szabó András Kolozsváron alkotó művész munkáiból.

Kisvárosi miliők és bádogember: két nyári tárlat nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban