Időutazás a nagyváradi polgárság bensőséges világába a restaurált szecessziós múzeumban

Pap Melinda 2020. november 17., 19:08 utolsó módosítás: 2020. november 18., 09:33

Európa bármelyik nagyvárosában megállná a helyét az ország egyetlen szecessziós múzeuma, a többéves restaurálási folyamat után újranyitott nagyváradi Darvas-ház. Az eredeti állapotába visszaállított, korhűen berendezett műemlék épület legapróbb részleteiben mutatja be a nagyváradi polgárság életét.

Időutazás a nagyváradi polgárság bensőséges világába a restaurált szecessziós múzeumban
galéria
A vendégfogadásra is használt ebédlőt a tálalószekrények mellett zongora is díszíti Fotó: Facebook/Primăria Oradea

Miközben belvárosi palotái egyre-másra nyerik vissza eredeti kinézetüket, és régi hírnevét is kezdi visszaszerezni, az idén turisztikai célponttá avanzsált Nagyváradon kevés jel utal arra, hogy milyen lehetett az élet a város fénykorában. Száz évvel ezelőtt, amikor tehetős polgárai felépítették szemet gyönyörködtető szecessziós palotáikat, és a gazdasági és kulturális központtá fejlődött várost Budapesttel egy lapon emlegették. Ezt a hiányt igyekszik pótolni – sikeresen – a többéves restaurálási folyamaton átesett szecessziós múzeum, a nemrég újranyílt Darvas-ház, mely

részletekbe menően mutatja be a tehetős nagyváradi polgárság életét, és annak bensőséges világába, otthonába is betekintést enged.

A kívül-belül nagy gonddal és szakértelemmel felújított Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcai épületben a járványügyi szabályoknak megfelelően védőmaszkos személyzet fogad, a belépő felnőtteknek tíz, gyerekeknek és nyugdíjasoknak öt lejbe kerül, tájékoztatnak.

A sétához táblagépet is biztosítanak, mely háttér-információkat nyújt a látottakhoz, ezért nem kell külön fizetni – a személyazonossági a biztosíték –, és meglepő módon a román mellett angolul és magyarul is tud. Mégpedig helyesen, állapítjuk meg, és elégedettséggel konstatáljuk, hogy az önkormányzat által működtetett múzeum hibátlan magyar feliratozással tiszteleg a ház egykori magyar zsidó tulajdonosai előtt. (A magyar fordítás Tavaszi Hajnal munkája; a ház motívumairól szóló résznél az utolsó civil lakónak, Simon Judit újságírónak, színikritikusnak a neve szerepel fordítóként).

Táblagép jár kísérőként

A séta a földszinti hallban kezdődik, ahol vendégeiket fogadták a tehetős polgárok – tudjuk meg a táblagép révén, mely a ház valamennyi helyisége kapcsán ismerteti a kor szokásait.

Ez nemcsak szemet gyönyörködtető ólomüvegablakait, -ajtóit nyerte vissza a kolozsvári Egri István üvegművész munkájának köszönhetően, de díszes berendezéssel is gazdagodott.

És egy favágókat ábrázoló falfestménnyel, eredetileg is volt ilyen dísze a Darvas-háznak, de a restaurálás során nem sikerült a nyomára bukkanni, szakértők szerint az új másolat nem ér a nyomába.

A földszinti hall, ahonnan az időutazás kezdődik Fotó: Facebook/Primăria Oradea

Hasonló festmény fogad az emeleti előtérben is, amelyről a ház főlakosztályának szobái nyílnak. Minket az üvegházba vezető ólomüveg ajtó varázsol el a legjobban, így gondolkodás nélkül arra vesszük az irányt. A télikertet a növények mellett szecessziós tárgyak díszítik, berendezésekor a legapróbb részletekre is figyeltek, állapítjuk meg, nemcsak az asztalok, székek, hanem a madárkalitka és a virágkaspók is a kort jellemző stílusban készültek,

a hintaszékben pedig egyiptomi szobrocska emlékeztet arra, hogy a szecesszió művelői nagy tisztelői voltak az antik művészeteknek.

Hasonló szobrokra a ház többi termében is felfigyelünk.

Az üvegházból egyetlen lépéssel kint vagyunk a tágas udvar fölé nyíló teraszon, melyet szintén eredeti állapotába állítottak vissza a restaurálás során, így a Vágó fivérek által megálmodott díszítés is visszakerült a falra, melyre a házhoz utólag hozzátoldott részek lebontásakor bukkantak a szakemberek. Ide lift is vezet, ugyanis a múzeum akadálymentesített, tolószékkel is látogatható. Jó időben hosszabb ideig is megéri elidőzni az erkélyen, gyönyörű kilátás nyílik a Sebes-Körösre és a szemközti neológ zsinagógára.

A télikertbe nyíló ajtó ólomüvegablakait is restaurálták, és pótolták a hiányzó részeket Fotó: Facebook/Casa Darvas-La Roche

Az úr szobája

Az előtérbe visszatérve, belépünk a ház lakóinak vendégfogadásra alkalmas, illetve a látogatók elől elzárt élettereibe, mi a ház urának dolgozószobájával kezdünk. Ilyet minden tehetős nagyváradi polgár fenntartott magának otthonában még akkor is, ha üzleti és munkaügyeit nagyrészt a hivatalban vagy vállalatánál intézte. A helyiség nemcsak munkára, hanem kikapcsolódásra is szolgált, itt fogadta üzlettársait, akikkel egy-egy pohár ital és jó szivar társaságában eldiskurált a gazdasági helyzet alakulásáról, a kedvező üzleti lehetőségekről.

A szoba legkülönlegesebb berendezési tárgya kétségkívül a pipatórium, derítjük ki a rajta szereplő feliratból, az állványos asztalka ugyanis arra szolgált, hogy a ház ura vagy vendége kiszolgálja magát az ezen tárolt különféle pipákból, dohányokból.

Melyekből a korabeli üveges szekrénybe is jutott, ahol noteszei és zsebórái mellett kedvenc olvasmányait tartotta a tulajdonos, a váradi múzeum könyvszekrényébe többek között a Révai Nagylexikon kötetei kerültek. A dolgozószoba vendégfogadó jellegére utal a helyiség közepén álló korabeli sakkasztal is, ahol egy parti erejéig jól el lehetett ütni az időt, míg meg nem kondult az ebédidőt jelző falióra.

Fotó: Facebook/Primăria Oradea

Látványos étkezési szokások

A szomszédos helyiség, melyre közvetlen bejárat, széles tolóajtó nyílik, ugyanis az ebédlő – a háziak étkezései mellett vendégfogadásra is szolgált. A két termet a tolóajtó révén össze is lehetett nyitni nagyobb vendégsereg fogadásakor, így míg a férfiak a szivarok fölött tanácskoztak, a ház úrnője és női vendégei az ablak melletti zongora köré ültek le meghallgatni az éppen divatos zeneműveket.

A helyiség a családi étkezések helyszíne is volt, erre a két díszes tálalószekrény és rakománya is emlékeztet. Mai szemmel nézve kicsit megdöbbentő, hogy száz évvel ezelőtt mennyi kellék tartozott egy úri család étkezéséhez. A díszes ebédlő- és teáskészleteket, süteményes- és italostálcákat külön e célra készült szekrényben tárolták, akárcsak a sokdarabos evőeszközkészleteket, melyek darabjait más-más fiókban tartották.

A tálalószekrény tartalmához, az ezüst evőeszközökhöz, kristálypoharakhoz és porcelán étkészletekhez méltóan díszes volt. Indák, virágok díszítették az üvegvázákat, ezüst tárcákat, kancsókat és süteménytartókat is.

A múzeumi tárlónak is beillő tárolószekrények mellett a szoba dísze volt a Bécsből hozatott zongora is, akárcsak a falra felaggatott festmények, melyek között váradi festők alkotásait is felfedeztük.

Az úrnő szobája

Az ebédlőnél bensőségesebb hangulat fogad a kis szalonban, ahol a ház úrnője tartózkodott napközben, illetve közeli hölgyvendégeit fogadta teára, ahogy arra az asztalkán lévő teáskészlet is utal.

A kis szalon, ahol a ház úrnője fogadta vendégeit Fotó: Facebook/Primăria Oradea

A pamlag mellett gramofon jelzi, hogy ez a helyiség is a zenehallgatás helyszíne volt,

ahogy azt is, hogy a múlt század elején élő tehetős váradi polgárok nagy becsben tartották a technika vívmányait – amit az úr szobájában lévő telefon is bizonyít. Akárcsak a hálószoba melletti fürdőszoba, melyben vezetékes víz biztosította a tisztálkodási lehetőséget, és a korabeli berendezésnek a bidé is része volt.

A fürdőszobába, illetve a ház legintimebb részének számító hálószobába nem léphet be a látogató, pedig nem kis élmény lenne közelről is megszemlélni a felújított neorokokó hálószobabútort, mely a többi bútordarabtól, dísztárgytól eltérően a ház eredeti berendezéséhez tartozott. És a komódon „kiállított” csipkegallérokat, a szekrény tartalmát, mely a korabeli hölgyek díszes öltözékének számos darabját rejtette.

A gyermek álma

A felújított Darvas-ház legkülönlegesebb terme kétségtelenül a gyerekszoba, melyet a többi helyiségtől eltérően nem korabeli bútorokkal, dísztárgyakkal, hanem a modern technika segítségével tettek élővé a muzeológusok.

A kivetítők segítségével a falakon a korabeli gyerekek álmai elevenednek meg,

színvonalas videomapping segítségével követhetjük a nyári kutyasétáltatást és egyéb kerti kalandokat, az év ajándékozással együtt járó ünnepi alkalmait, amikor ólomkatona, hintaló kandikált ki a csomagolásától megfosztott ajándékdobozból, labda, dob került a karácsonyfa alá.

A tulajdonosokon kívül külön birodalma volt a házban a szolgálónak is, aki az úrnő ruhatárát is karbantartotta. Szobájában kisebb varróműhely is működött, ahol az olykor házhoz hívatott varrónő is elvégezhette a kisebb igazításokat. A szolgáló fő tartózkodási helye azonban a konyha volt, melyben a kor igényeinek megfelelően szintén volt vezetékes víz. A Darvas-ház ezen része is megőrizte eredeti jellegét, a korabeli padló és bútorzat mellett fémkályha és rézedények, ’20–30-as évekbeli kávés- és teásdobozok, receptes könyvek, füzetek biztosítják a korhű hangulatot.

A Darvas-ház konyhája szinte teljes egészében megőrizte eredeti kinézetét Fotó: Facebook/Primăria Oradea

A ház motívumvilága

Az emeleti lakosztály mellett a muzeológusok külön termet szenteket a Darvas-ház történetének és a Vágó-fivérek munkásságának is, a kis helyiségben nemcsak a restaurálási folyamatba engednek betekintést, hanem az eredeti mozaik- és üvegdíszek felújításra már nem alkalmas részeit is kiállították.

A földszintre visszatérve háromnyelvű pannók ismertetik a ház építtetőinek történetét, az építésénél használt szecessziós motívumokat, ezek jelentését.

Az állandó gyűjtemény létrehozói az egykori Nagyvárad gazdasági életébe is betekintést engednek azáltal, hogy a korabeli hirdetéseket, reklámokat, cégjelzéseket is megmutatják – eredeti formájukban, magyar nyelven.

A váradi szecesszió kiemelkedő alkotásának tartott épület időszakos kiállításoknak is helyet biztosít: jelenleg a Bukaresti Parfümmúzeum tárlata látható benne, amely az illatkultusz kialakulását és történetét ismerteti, illetve a szecessziós női öltözéket, annak nagy műértéssel készített darabjait mutatja be.

Fotó: Facebook/Casa Darvas-La Roche

Az ország egyetlen szecessziós múzeumaként a Darvas-ház részletgazdag kiállítási anyaga valóságos időutazást biztosít látogatói számára a város történelmének azon időszakába, amikor Nagyvárad nem csak rohamosan fejlődő gazdasági központ, de a kultúra, a jó ízlés, a haladó szellemű szecessziós művészet fellegvára is volt.

A Darvas-ház

A Iosif Vulcan (Rimanóczy) utca 11. szám alatt található Darvas-ház a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánház, a legelegánsabb és legkorszerűbb rezidenciák egyike volt. Szakértők szerint egységes stílusa a századforduló művészeinek ideálját testesíti meg, a szecesszióra jellemző totális műalkotás és rafinált életvitel művészetének egyik legszínvonalasabb példája. A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján 1909–1912-ben épült a geometrikus formanyelvet használó bécsi szecesszió stílusában. A háromszintes villa megrendelője Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit volt. Darvas és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek. Románia egyetlen szecessziós múzeumaként télen kedd–vasárnap 9 és 17 óra között látogatható.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport