Hazaérkezett mű – Nagy sikert aratott A Fejedelem Gyergyóban

Pethő Melánia 2014. július 13., 19:04

„Hazaérkezett A Fejedelem” – jelentette ki Moravetz Levente, a rockmusical rendezője, szövegírója a gyergyószentmiklósi bemutató kapcsán.

Fotó: Pethő Melánia

Az egri Gárdonyi Géza Színtársulat és az Agria Nyári Játékok közös produkciója a 2011-es magyarországi bemutató után már számos előadást megért, határon túl azonban szombaton este Gyergyószentmiklóson játszották először. A rockmusical határon túli ősbemutatója a hétvégén zajló 2. Nyári Kulturális Fesztivál kiemelt programpontja volt. A produkció anyaországi nézőket is szép számban vonzott Gyergyóba.

„Amikor elkezdtem a darab írását, a finálénál voltam megakadva, nem tudtam, hogy miről szóljon. Felidézve székelyföldi emlékeim között azt, hogy minden ház falán a feszület mellett ott láttam II. Rákóczi Ferenc képét, jött az ötlet: jobb helyre nem lehetne írni a finálé szövegét, mint a Kárpátok közé. Ezen az estén hazaérkezett az előadás, teljesült a szívem vágya ” – mondta az erdélyi ősbemutatóra összesereglett nézőknek a produkció előtt a szerző, Moravetz Levene.

A darab kapcsán lapunknak kifejtette: II. Rákóczi Ferenc szellemiségének, személyiségének üzenete örök érvényű, ám amit ma különösen komolyan kellene vennünk, az az egység, egymás szeretete, a közös célért való küzdés. „»Lesz még idő, amikor a világ elmondja, hogy élnek még magyarok, de ez a nemzet vagy most lesz független és szabad, vagy a történelme során mindig behódolni kényszerül valakinek« – mondta Rákóczi, ez elhangzik a darabban is, és a mai napig torokszorítóan szólal meg, nagyon komolyan kellene venni” – véli a darab írója, rendezője.

Az egység újraformálásának, az egymás iránti szeretet felélesztésének fontosságát emelte ki megkérdezésünkre a főszerepet játszó Kelemen Csaba színművész is. „Egyedi” érzelmek megéléséért vállalta a gyergyószentmiklósi kiszállással járó hosszú utat az egyébként várandós kismama, Fésüs Nelly is. A darabban Rákóczi fiatalkori szerelmét, Eleonórát játszó színésznő elmondta, korábban sosem járt Erdélyben, kihagyhatatlan alkalomnak tartotta a szombati bemutatót.

„Jelenlegi állapotomban egy 700 kilométeres út nem egyszerű, de vállaltam. Egy vérbeli színész, egy magyar ember nem hagyhatja ki annak lehetőségét, hogy Erdélyben játssza el a II. Rákóczi Ferencről szóló darabot. Azt gondolom, hogy az itteni előadás nemcsak nekünk, színészeknek jelent többet az eddigi előadásokhoz képest, hanem azoknak is, akik megnézik” – nyilatkozta a bemutató előtt. A közel száz főt felvonultató stábnak nem kellett csalódnia, a közönség vastapssal fejezte ki tetszését. Sok nézőt könnyekig meghatott az előadás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat