Magyar költészet napja: Erdély-szerte programokkal várják a líra kedvelőit

Magyar költészet napja: Erdély-szerte programokkal várják a líra kedvelőit

Kányádi-előadás nyilvános próbáján vehetnek részt a sepsiszentgyörgyi teátrumba látogatók a magyar költészet napján

Fotó: Tamási Áron Színház

Színházi előadásokkal, versfelolvasással, könyvbemutatóval, koncertekkel, valamint rendhagyó filmes színházi előadással ünnepelik meg idén is az erdélyi és partiumi kulturális intézmények a magyar költészet napját, amelyet Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én tartanak.

Krónika

2022. április 11., 09:552022. április 11., 09:55

Erdélyi és partiumi színházak, kulturális intézmények ünneplik meg idén is a magyar költészet napját, amelyet 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján tartanak.

A járvány miatt két év kihagyás és virtuális térben tartott események után több városban is megszervezik a költészetnapi hagyományos rendezvényeket, a színházi előadásokat, szavalatokat, versfelolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket zenés és képzőművészeti programok is kísérik.

Kolozsváron színházi előadással és vers-megzenésítésekkel várják a közönséget.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban a 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnes emléke előtt tisztelgő, Két hold világa című sorsjátékot adják elő a színház stúdiótermében hétfő este 7 órától.

A Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spectrum Színház közös produkcióját Bogdán Zsolt kolozsvári színész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja rendezi.

A költészetnapi előadás a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes előtt tiszteleg, aki meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak.

Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt.

Az előadás naplók, levelek, interjúk, esszék és versek ötvözete. Két ember kivételes viszonyulása egymáshoz és a világhoz Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt tolmácsolásában – közölte a kolozsvári teátrum. A Két hold világa című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

Versek között címmel Bertóti Johanna dramaturg tart idén is koncertet középiskolásoknak és felnőtteknek.

A korábbi évekhez hasonlóan régi és új versmegzenésítésekkel, illetve saját szövegű, közönség előtt még be nem mutatott dalokkal koncertezik a kincses városban. A Párizs utca 5 szám alatt található ZIZ művészeti térben hétfőn 19 órától vidám dalolászás, nosztalgikus dudorászás, körte, fagyi és kakaós csiga várja az érdeklődőket elhangzik Johanna legelső versmegzenésítése, és a közös éneklés sem marad el.

Versfelolvasás és Lovasi-koncert Szatmáron

Szatmárnémetiben már a hétvégén elkezdődtek a költészetnapi programok. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködve idén ismét megszervezte költészetnapi hagyományos rendezvényét, amelyen a szavalatokat, versfelolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket képzőművészeti programok is kísérték.

Az eseményen fiatal szatmári képzőművészek – Nagy Gabriella, Bántó Fanni, Simionas Varga Anna, Balog Tamás és Erdei Máté – a helyszínen készítettek el egy-egy alkotást Nemes Nagy Ágnes Szomj című verse alapján.

A műveket elárverezték, a befolyt összegből az ukrán menekülteket támogatják.

Megnyílt a Nagy városokról beszélt a messzi vándor című József Attila-vers ihlette fotókiállítás is. Az ezen látható munkákat tavaly a költészetnapi online rendezvényen mutatták be. A kiállító művészek között van Babos Katinka, Oana Tarta, Köves Fanni, Vajda Béci és Valer Sasu.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájából fiatal költők – Sánta Miriám, Varga László Edgár és Gál Hunor – is bemutatkoznak, és megosztják gondolataikat, verseiket a közönséggel.

A költészet napja apropóján kedden 19 órától Lovasi András Kossuth-díjas zenész, énekes ad ülőkoncertet a legismertebb Kispál és a Borz-, Kiscsillag-, valamint szólókarrierje során írt dalokból az Iparos-otthonban.

A koncertet követően beszélgetésre kerül sor, ahol költészetről, versekről, irodalomról és zenéről, valamint az ezeket összekötő szövevényes szálakról mesél a 35 éve pályán lévő zenész, énekes. A koncertre és az azt követő beszélgetésre a belépés ingyenes.

Tizenegy tisztelgés a Petőfi-életmű előtt

Egész napos rendezvénysorozattal várja a közönséget a magyar költészet napján a Csíki Játékszín is. A teátrum hagyományos költészetnapi műsorában József Attila születésnapjára utalva Tizenegy címmel hétfőn 11.00 órától 11 vers hangzik el 11 színész előadásában a színház lépcsőin.

A versmondást Boldizsár Szabolcs kíséri fuvolán.

Petőfi Sándor 1823. január 1-én, szilveszter éjszakáján született, ezért hivatalosan is 2022–2023-ban ünnepeljük születésének 200. évfordulóját, így az idei Tizenegy az ő életműve előtti tisztelgés.

A hargitai megyeszékhelyen egész nap kihelyezett könyvtár várja a színházba látogatókat, és akik nyitott füllel járnak, a legváratlanabb helyszíneken hallhatnak költeményeket.

A Csíki Játékszín és a Kulissza kávézó közös szervezésében slam poetry bajnokságot is tartanak 16.00 órától a színház árkádjai között.

A versenyre a helyszínen is lehet iratkozni.

Este Levegőt! – A magyar költészet napja címmel Bordás Attila koreográfus-rendező, a Role zenekar és a Csíki Játékszín közös előadóestjére várják az érdeklődőket. A 19.00 órától kezdődő műsor a klasszikus magyar költőink közismert verseinek előadásán kívül a kortárs költészet legújabb darabjaiból is válogat.

Sepsiszentgyörgyön színházi előadással, valamint könyvbemutatóval várják az érdeklődőket.

A Tamási Áron Színház a Kányádi Sándor művei alapján 2019-ben készült Az, amit mondani kell című előadás nyilvános próbájával ünnepli a magyar költészet napját. A produkció azoknak a színészeknek a közös munkája nyomán állt össze, akik Benedek Ágnes színésznő kezdeményezésére fontosnak tartották kifejezni a Kányádi költészetéhez való személyes viszonyukat.

Mint Benedek Ágnes elmondta, a kevésbé ismert Kányádiból akartak ízelítőt adni a közönségnek. Az április 11-én, hétfőn este 19 órától szervezett eseményre a belépés díjtalan, a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

A magyar költészet napja kapcsán mutatja be Tóth Krisztina magyarországi költő, író, műfordító Bálnadal című kötetét több székelyföldi városban.

A hétfőn Székelyudvarhelyen, a Retro Gold Étteremben, kedden Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, április 13-án pedig Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartandó eseményen ismertetett Bálnadal – mely a Magvető Kiadónál 2021 nyarán jelent meg – a költő 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti egybe. A három ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót.

A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának – olvasható az esemény leírásában.

János vitézt mutatják be románul Bukarestben

Bukarestben is megünneplik a magyar költészet napját. A román fővárosban a János vitézt mutatják be román nyelven, különleges színházi előadás formájában hétfőn este a Liszt Intézet bukaresti székhelyén.

A Kovács Zsuzsánna által rendezett produkcióban két román színész Jankovics Marcell animációs filmjébe „beépülve” meséli el Petőfi Sándor elbeszélő költeményét – közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

Emlékeztettek, hogy az intézet minden évben kiemelt irodalmi programmal ünnepli meg a magyar költészet napját, s az idén Petőfi Sándorra esett a választásuk, hiszen az Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

A költemény kétszólamú előadásában Iluska elkíséri útján Jancsit, így társa, néha vezetője is a János vitézzé érő férfinak. Kihívásokkal teli kalandozásaik a valóság és a mese között zajlanak, egyszerre elevenítve meg a minket körülvevő világ valóságát és belső világunk erejét.

A Florina Gleznea és George Rotaru színművészek előadásában elhangzó költeményt Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott János vitéz című filmje kíséri.

A film megteremtette sajátos világ alátámasztja a belső és a külső világ elválaszthatatlan kapcsolatát, amelyen keresztül személyessé, sajátossá válik János vitéz története. A látványvilágában erősen szimbolikus, a pop-artot a népi díszítőművészettel és a szecesszióval keverő rajzfilm az első egész estés magyar animáció.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja