Filmünnep a háború árnyékában: elrajtolt a 75. cannes-i fesztivál, álló taps köszöntötte a Kijevből bejelentkező ukrán elnököt

Filmünnep a háború árnyékában: elrajtolt a 75. cannes-i fesztivál, álló taps köszöntötte a Kijevből bejelentkező ukrán elnököt

Fotó: Facebook/Festival de Cannes

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS – Két világjárványos év, azaz egy év kimaradás és egy rendhagyó alkalom után az idei cannes-i filmfesztivál nyitórendezvényének beszámolója eredetileg valahogy így kezdődött volna: miközben Európa keleti felében dúl a háború, addig a csillogó francia Riviérán kedden a szokásos pompa és fényűzés közepette kezdetét vette a 75. cannes-i filmfesztivál. De a történetet átírta a megnyitó meglepetésvendége és legnagyobb sztárja, a videón jelentkező Volodimir Zelenszkij.

Tóth Gödri Iringó

2022. május 18., 08:092022. május 18., 08:09

2022. május 18., 16:042022. május 18., 16:04

A 75. cannes-i filmfesztivál nyitórendezvényén „hiába” díjazták az idén 60 éves Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínészt tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal, hiába vonult fel a Vincent Lindon által vezetett nemzetközi zsűri, melyben fele-fele arányban foglalnak helyet nők és férfiak: Rebecca Hall brit-amerikai, Deepika Padukone indiai, Noomi Rapace svéd és Jasmine Trinca olasz színésznők mellett Aszgar Farhadi iráni, Ladj Ly francia, Jeff Nichols amerikai és Joachim Trier norvég rendezők, hiába nyitotta meg a sugárzó Julianne Moore a fesztivált, nekik „csak” taps járt.

Az elsöprő tapsot, a könnyeket, az álló közönséget mind a színészből elnökké lett Zelenszkij kapta.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a francia Riviéra legnagyobb kulturális eseménye, az évfordulós fesztivál a háború jegyében, hatását érezve zajlik majd, de meglepetésvendégről nem volt szó. A fesztivál vezetősége úgy döntött, nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személyek, újságírók megjelennének a filmszemlén.

A tiltás a kormánykritikus orosz művészekre nem vonatkozik, így lehetséges, hogy Kirill Szerebrennyikov Csajkovszkij felesége című filmjével veszi kezdetét szerdán a hivatalos versenyprogram.

Galéria

Az est nemzetközi sztárja az idén 60 éves Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínész volt, aki tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át az életművéért

Fotó: Facebook/Festival de Cannes

A cannes-i fesztiválra idén körülbelül negyvenezer vendéget vártak, várnak,

így nem túlzás azt mondani, hogy a megnyitót csak a kiváltságosak nézhették végig a Lumière színház (egyébként meglepően kényelmetlen) székeiből, melyekből úgy 2300 van. A többi fesztiválozó (és nem csak) a fesztiválpalota előtti kivetítőn kísérhette végig a beszédeket – bár jellemzően inkább valamelyik kellemes vendéglőben vacsoráztak vagy egy zártkörű partin iszogattak.

Hagyomány és külcsín

A megnyitót egyébként rengeteg előkészület előzte meg, amelyeket volt alkalmam megszemlélni: hétfőn késő este, éjjel még szerelték a kordonokat, amelyek elválasztják a belépővel rendelkezőket az „átlagemberektől”, illetve a mindenre is jó belépővel rendelkezőket a „sima” belépősöktől. Arrébb tettek néhány cserepes pálmát, igazgatták az akkor még a portól is fóliával védett vörös szőnyeget. A Croisette üzletei szintén készültek, a Chanel, a Dolce Gabbana, az Yves Saint Laurent márkák kirakatait egy este alatt alakították át „fesztiválosra”.

Persze ez nem meglepő, Cannes a fesztiválból, a fesztiválért él.

Na nem mintha nem élne meg valószínűleg a rengeteg turistából, mint az Azúrpart többi városa, de Cannes 75 év alatt elköteleződött: még a csatornafedőkön is a fesztivál logója, az aranypálma van.

Meg egyébként is, a cannes-i fesztivál a tiszteletreméltó hagyományon, a filmtörténeti jelentőségen túl a külcsínről szól.

 

Galéria

A Vincent Lindon által vezetett nemzetközi zsűri, melyben fele-fele arányban foglalnak helyet nők és férfiak

Fotó: Facebook/Festival de Cannes

A háború rányomta a bélyegét a megnyitóra

A megnyitót – melyet a kivetítőn néztem végig – Virginie Efira belga színésznő vezette háziasszonyként. Az est nemzetközi sztárja, Forest Whitaker Oscar-díjas színész díjazását egy rövid összeállítás követte a filmjeiből, majd a zsűrielnök Vincent Lindon francia filmszínész alkotásaiból is levetítettek néhány részletet. Whitaker egyébként először 1988-ban szerepelt Cannes-ban, amikor a Clint Eastwood Bird – Charlie Parker élete című filmjének címszerepéért el is nyerte a legjobb színész díját.

Vincent Lindon zsűrielnök beszédében az ukrán háborúra koncentrált, feltette a kérdést, hogy a világ egyik legrangosabb fesztiváljának zsűrielnökeként van-e joga örömmámorban úszni, miközben Ukrajnában háború van.

Arról is beszélt, hogy épp az ilyen alkalmak, helyek nagyszerű lehetőségek, hogy világ problémáira tereljék a figyelmet. Kiemelte, hogy 75 éve, 1939-ben a cannes-i fesztivál éppen a fasizmus elleni küzdelem szándékából jött létre, és most is igyekszik ehhez igazodni, mivel a film egy érzelmi fegyver, amely segít a közöny ellen harcolni.

Galéria

Vincent Delerm és Virginie Efira együtt énekelte a Que je t'aime című dalt

Fotó: Facebook/Festival de Cannes

A beszédeket Vincent Delerm éneke, a Que je t'aime egészítette ki, melyet kérésére a közönség, illetve az est háziasszonya is vele énekelt.

Mégis az este legnagyobb sztárja a videón Kijevből jelentkező ukrán elnök volt, akit állva üdvözölt a közönség. A közel tízperces beszédben Zelenszkij több szállal is összekötötte a film világát a háborúval,

Vlagyimir Putyin orosz elnököt Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével állította párhuzamba, kijelentve: „egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben”.

A Bucsában megölteket, valamint Mariupol ostromát felemlegetve szólította fel a filmeseket, hogy ne hallgassanak ezekről, szerinte a győzelemhez a hetedik művészetre is szükség van. Hangsúlyozta, hogy a mariupoli színház, ahol több száz civil életét vesztette, nem sokban különbözött attól a teremtől, ahol ez a megnyitó zajlik. Az elnök ugyanakkor a Robert Duval megformálta karakter szavait idézte az Apokalipszis most című filmből, hogy a háború borzalmait érzékeltesse.

Zelenszkij szavait úgy a teremben, mint a fesztiválpalota előtt többen megkönnyezték.

Bár tény: a fesztiválpalota előtt ekkor már nem volt tömeg – az csak a sztárok bevonulása alatt szokott lenni. A többség vacsorázott, lesétált a tengerparti szabadtéri moziba az esti vetítésre, vagy csak élvezte Cannes csillogását.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után