„Próbálok hidat építeni a Balkán és Nyugat között” – Kántor László Sárga Csikó díjas producer munkásságáról

„Próbálok hidat építeni a Balkán és Nyugat között” – Kántor László Sárga Csikó díjas producer munkásságáról

Kántor László: azt szoktam mondani, hogy pénzből csinálok filmet, nem pénzért csinálok filmet

Fotó: Facebook/Horváth László

A kolozsvári születésű Kántor László producer, rendező kapta a nemrég zárult 21. Filmtettfeszt Sárga Csikó díját, amelyet azoknak a személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítik az erdélyi filmesek pályájának alakulását. Kántor Lászlót munkásságáról, filmes tapasztalatairól kérdeztük.

Tóth Gödri Iringó

2021. október 24., 19:242021. október 24., 19:24

– Igazi erdélyi értelmiségi családba született, Kántor Lajos irodalomtörténész fiaként, így szinte magától értetődő volt, hogy érdeklődik az irodalom iránt. Voltak is ilyen irányú próbálkozásai, de idővel inkább a fotót, majd a filmet választotta.

– A fényképezés már hatéves koromtól érdekelt. Akkor kaptam nagymamámtól az első gépet, tehát hatéves koromtól kezdve, immár ötven éve fényképezek. Az irodalom elég jól ment, tantárgyversenyeken is indultam, nyertem, de – kissé hülyén hangzik – untam írni, nagyon nehezen vettem rá magam, hogy leüljek.

Idézet
És nem akartam azt, hogy az legyen: „persze, azért, mert Kántor Lajos fia...”

Így mivel a fényképezés eleve ott volt, akkor úgy döntöttem, hogy inkább abba az irányba megyek el. Meg a színház is beszippantott elég hamar. Játszottam egy kisebb gyerekszerepet Harag Györgynél, és ő megfertőzött a színházzal.

– Dolgozott bábszínészként is. Az csak egy kitérő volt?

– Két évig voltam bábszínész Kovács Ildikó rendező keze alatt, a „nagy csapattal”, Péter Jánossal meg Koblicska Kálmánnal, nagy színészekkel. Tulajdonképpen az véletlen volt, mert annak idején Kovács Ildikó pantomimkört is tartott, és akkor jártam pantomimezni egy ideig, és mivel akkor nem volt állásom, és ott ürült egy hely, odakerültem.

Idézet
Szívesen gondolok arra a két évre, nagyon jó iskola volt, de nem az volt életem szerelme.

– Visszatérve az előző válaszára: ki akart abból szakadni, hogy ismert személyiség fia, és mindenki emiatt ismeri?

– Nem, ez soha nem zavart. Sőt. Mi nem voltunk elkényeztetett gyerekek az öcsémmel, tehát nem volt a fenekünk alá adva minden. Meg volt adva minden, amit az életben való fejlődéshez meg tudtak adni a szüleink, de nem voltunk egyáltalán elkényeztetve. Ráadásul sportoltunk mind a ketten, én vívtam majdnem tíz évig, versenyszerűen kardoztam, az öcsém pedig vízilabdázott.

Idézet
A sport nagy fegyelemre tanított minket.

– A színjátszás és a fotózás után szép lassan jött – először nem is a film, hanem a tévézés: dolgozott a Román Televízió kolozsvári magyar adásánál, majd a bukarestinél is.

– Igen, és közben nagyon sok nyugat-európai televíziónak készítettem anyagokat, híreket, riportokat, dokumentumfilmeket. Ez az időszak nagyon sokat segített a rutin megszerzésében. A tévé nagyon jó iskola volt, de azt éreztem, hogy nem tudok továbblépni. Ezért is mentem el, és felvételiztem Budapesten az operatőr szakra, és végeztem a rendezői szakot is.

Idézet
Életem végéig lehettem volna jó tévés, de untam, rutinná vált. És ha itt maradok, ha a tévézésnél maradok, akkor nem tudtam volna elérni, amit elértem. Azt gondolom, hogy sokkal többet tudok így segíteni az itteni filmeseknek, mint hogyha itt maradtam volna vezető tévésnek.

Sokkal több lehetőségem van attól kezdve, hogy idehozok filmeket, addig, hogy kinevelek szakembereket. Én vagyok az egyik azon kevés producerek közül, akik húsz éve felfedezték, hogy a koprodukcióé a jövő. Rengeteg koprodukciót készítettem Németországgal, Ausztriával, Törökországgal, Svédországgal, Franciaországgal stb.

Idézet
Próbálok egyfajta hidat építeni a Balkán és Nyugat között: olyan témákat keresek, melyek azonkívül, hogy helyileg érthetőek, univerzálisak is, tehát pont úgy megérti egy török, mint egy ír.

Az egyetemen nagyon jó tanáraim voltak, szerencsém volt. Gazdag Gyulával kezdtem, aki tanárom volt, de ő aztán elment Los Angelesbe, viszont Herskó Jánost hazahívta Svédországból, így ő lett a rendezőtanárom. Ő egy egészen kiváló kvalitású pedagógus volt.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

– Hogyan lesz valaki producer?

– A producerséghez vagy van érzéked, vagy nincs. A gyártásvezetést és gyártásszervezést lehet tanítani, a producerséget nem, ahhoz túl sok minden kell. Nem elég a pénzhez érteni, a díszletépítéstől a kosztümökig, a helyszínfoglalástól a színészekig át kell látni a filmkészítés minden fázisát.

Idézet
Én kreatív producer vagyok, ilyenből nincs sok. Csak azt csinálom meg, ami tetszik, vagy amit szeretek. Azt szoktam mondani, hogy pénzből csinálok filmet, nem pénzért csinálok filmet. A legtöbb producer fordítva gondolkodik.

Én az első pillanattól részt veszek a munkában. Legtöbb filmben dramaturgként, a forgatókönyvírásban is benne vagyok, a forgatásokon szinte végig ott vagyok. Nem rátelepszem a filmre, hanem mint kreatív alkotó segítem a folyamatokat. És nem csak olyan filmet csinálok, ami nekem, Kántor Lacinak tetszik. Például a sci-fi nem az én műfajom magánemberként, de ha megkeresnének egy jó sci-fi forgatókönyvvel, és ha tudnám, hogy arra is van igény, akkor megcsinálnám. Tehát az is vezérel, hogy mint filmkészítő kisiparos lássam benne az értéket vagy lehetőséget.

korábban írtuk

Az erdélyi filmvilág múltját, jelenét és jövőjét díjazták a Filmtettfeszten
Az erdélyi filmvilág múltját, jelenét és jövőjét díjazták a Filmtettfeszten

Kiosztották a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle elismeréseit szombaton a kolozsvári Győzelem moziban. A fesztivál legünnepélyesebb mozzanatának számító esten kihirdették a Filmgalopp győzteseit, valamint átadták a Sárga Csikó és a Fám Erika-díjat.

– Nagyon sok filmben, aminek a producere, rengeteg erdélyi színész vagy erdélyi táj, helyszín tűnik fel. Tudatosan igyekszik Erdélyt is bevinni a magyarországi filmezésbe, az erdélyi színészeknek is lehetőséget adni?

– Tudatosan is, meg tudat alatt is.

Idézet
Nekem teljesen természetes volt, hogy Erdélybe visszajövök, hiszen ezt a világot ismerem, meg kutya kötelességemnek tartottam, hogy ha valamit elértem, abból valamit hozzak el ide.

Elsőként csináltam egy hatalmas adatbázist erdélyi színészekkel, és kezdtem el erdélyi színészeket foglalkoztatni viszonylag következetesen. És most már egyre több filmben fedezik fel őket. Hál’ istennek, a fiatal rendezők is keresik az új, kevésbé ismert arcokat.

– Produceri munkája mellett is készített dokumentumfilmeket, például Korniss Péterről, Domokos Gézáról, Poszler Györgyről vagy Szabadi Lászlóról. Mennyire fontos a kreatív alkotói munka a producerkedés mellett?

– Nagyon fontos, de a dokumentumfilm anyagilag hálátlan műfaj, kevésbé támogatott. Hál’ istennek most már kicsit jobban, mint régen. A dokumentumfilmből nem lehet megélni, anyagilag semmit nem nyer az ember vele, inkább veszít. Épp ezért én vagyok hálás, hogy ezeket csinálhattam, amikor tévéztem. Nemcsak Magyarországon, hanem egy csomó nyugat-európai témán dolgozhattam.

Idézet
Utána pedig csináltam annyi játékfilmet – volt tíz év, amikor évi 2–3 nagyjátékfilmet csináltam –, hogy abból tudtam annyi pénzt félretenni, hogy készítsek dokumentumfilmeket. De az az igazság, hogy ez egyre nehezebb.

– Két ciklusban is volt az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának tagja. Hogy bírta az effajta bürokratikus világot?

– Egyszer Gentben tartattunk egy előadást koprodukciókról. Ott volt az Eurimages (az Európa Tanács kulturális alapja, amellyel az európai filmes koprodukciók gyártását, forgalmazását és digitalizálását támogatja – szerk. megj.) akkori elnöke és az európai médiabizottság elnöke. Én ott, mindenki előtt kérdeztem meg őket, hogy miért nem lehet azt megcsinálni, hogy ne százhúsz oldalas pályázatokat adjunk be, aminek háromnegyede hazugság – ezt mind tudjuk, mert egyszerűen nem lehet anélkül érvényes pályázatot beadni –, hanem csak harmincoldalast, és abba írjuk az igazságot. Az erdőket is megkímélnénk.

Idézet
Erre tudod, mi volt a válasz? Sokkal könnyebb titeket megtanítani hazudni, mint az európai bürokráciát megváltoztatni.”

A bürokráciát most is utálom, de meg kell csinálni, meg kell írni a pályázatokat.

korábban írtuk

Az erdélyi filmezést felkaroló Kántor László producer kapja idén a Sárga Csikó Díjat
Az erdélyi filmezést felkaroló Kántor László producer kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Erdélyi származású filmes, Kántor László producer kapja idén a Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját – közölte honlapján az erdélyi filmes szemle szervezőcsapata. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja