Bohém irodalmi figura a nagyváradi színpadon

Krónika 2018. április 04., 12:50

A huszadik század egyik legnagyobb bohém irodalmi figuráját középpontba állító vígjátékot, Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját mutatja be a hétvégén a nagyváradi Szigligeti Társulat a Kossuth-díjas Gothár Péter rendezésében.

Színházi előadás a Kakuk Marciból. Hunyadi István és Tasnádi-Sáhy Noémi az új nagyváradi produkcióban Fotó: Vígh László Miklós

„Tersánszkyban és ebben a szövegben valami nagyon passzol ehhez a városhoz, a Bihar megyei élethez, és nagyon való a társulatnak, amelynek sok fiatal és sok erős ember a tagja” – mondta el Gothár Péter annak kapcsán, hogy

Nagyváradon viszi színre Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci című regényét.

A Kossuth-díjas alkotó, a nemzet művésze rendezte előadás bemutatóját szombaton 19 órától tartja a Szigligeti Társulat – közölte a teátrum. A huszadik század egyik legnagyobb bohém irodalmi figuráját középpontba állító vígjáték rendezője elmondta, Novák Eszterrel, a társulat művészeti vezetőjével közösen próbáltak valami olyan anyagot keresni, amiben mindenkinek jut feladat, és ők is nagyon szeretik.

Tersánszky szeretetre méltó, minden mondata ismerősnek tűnik. Amikor elkezdtük jobban megnézni a művet, hogy jó lesz-e ide, az is kiderült, hogy nagyon naprakész”

– nyilatkozott a rendező.

Kárpáti Péter, az előadás dramaturgja elmondta, Tersánszky műve a dokumentumfilm élességével vetíti elénk a száz évvel ezelőtti magyar életet. Szegénység, önzés, átverés – kegyetlen világ bontakozik ki előttünk, de az az érdekes, hogy végtelenül könnyedén és szórakoztatóan. A csaknem húsz szereplőt felvonultató előadást élő zenei kísérettel játssza a Szigligeti Társulat, zenei vezető Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester.

Gothár Péter 1947-ben született Pécsett. 1967-ben lett a Magyar Televízió rendezőasszisztense, majd 1975 és 1979 között rendezője. Ezt követően 1992-ig dolgozott a kaposvári Csiky Gergely Színház főrendezőjeként, majd 1993-tól a Katona József Színház rendezője volt, miközben a Radnóti Színházban állandó vendégrendezőként tevékenykedett. 2002 óta a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Nemzetközi szinten elismert filmrendező: 1982-es alkotását, a Megáll az időt Cannes-tól New Yorkig és Tokióig díjazták, az 1996-os Haggyállógva Vászka nemcsak a Magyar Filmhéten, hanem Chicagóban és Karlovy Varyban is sikert aratott.

A nagyváradi előadás bemutatóját követően a Kakuk Marcit április 8-án 19 órától, április 14-én 17 órától is láthatja a közönség. A produkcióban színpadra lép Hunyadi István, Dimény Levente, Balogh Attila, Csatlós Lóránt, Tasnádi-Sáhy Noémi, Ababi Csilla, Szotyori József, Szabó Eduárd, Gajai Ágnes, ifj. Kovács Levente, Fábián Enikő, Tóth Tünde, Dobos Imre, Trabalka Cecília, Kocsis Gyula, Pitz Melinda, Sebestyén Hunor, Kiss Csaba, illetve Nagy Tímea, Naphegyi-Boldis Zsuzsanna, Zsisku Eliza, Torkos Márk, Szűcs Tamás.

A zenekar tagjai: Bartalis Botond, Dallos Levente, Dombi Dávid, Székely István. Díszlettervező Gothár Péter, jelmeztervező Tihanyi Ildikó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat