TIFF-előzetes: díjazott alkotások a jövő évi kolozsvári filmfesztiválon

Kiss Judit 2019. december 03., 11:19

Nagynevű nemzetközi filmfesztiválokon díjazott alkotásokat vetítenek a jövő évi Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) – jelentették be a szemle szervezői. Többek közt Roman Polanski filmrendező új alkotása, valamint Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas főszereplésével készült mozik szerepelnek a programban.

A Jack London világhírű regényéből készült Martin Eden című új olasz fi lmet is láthatja a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönsége Fotó: TIFF

A velencei, San Sebastian-i, torontói fesztiválok díjazott filmjeiből válogatott a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelynek 19. kiadását 2020. május 29. és június 7. között tartják a kincses városban. A szemle szervezői bejelentették, olyan nagynevű alkotók új filmjei szerepelnek a programban, mint Roman Polanski filmrendező, de

Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, Jean Dujardin főszereplésével készült alkotásokat is vetítenek.

Roman Polanski filmrendezőnek a Dreyfus-ügyről szóló J’accuse című filmje az egyik első, amelynek vetítését bejelentették a szervezők. A film elnyerte a velencei filmfesztivál zsűrijének nagydíját, ugyanakkor újraindította az Egyesült Államokban nemi erőszakkal vádolt rendező személye körüli polémiát. A hazaárulással vádolt Alfred Dreyfus ügyét a francia igazságszolgáltatás legnagyobb tévedései között emlegetik. A francia zsidó kapitány ellen az 1890-es évek végén indult per azzal a váddal, hogy a németeknek kémkedett. Jean Dujardin Oscar-díjas francia színész játssza majd azt a kémelhárító tisztet, aki Dreyfus elítélése után bizonyította, hogy az életfogytiglan börtönbe küldött kapitány ártatlan volt.

Vetítik a TIFF-en az Arany Pálma díjas Hirokazu Kore-eda első nem japán nyelvű filmjét, a La verité címűt, amelyben két élvonalbeli francia színésznő, Catherine Deneuve és Juliette Binoche alakítja az anyát és lányát. Szintén a fesztiválon láthatja a közönség Lengyelország Oscar-nevezését, a Corpus Christit Jan Komasa rendezésében. A film egy papi pályára áhítozó, büntetett előéletű fiatal történetét meséli el intenzív és kiszámíthatatlan drámában.

A kolozsvári fesztiválon láthatja a közönség a Jack London regénye alapján készült Martin Eden című filmet Pietro Marcello rendezésében. Az alkotás Olaszországba és egy más korba helyezi át az eredeti történetet. Főszereplője egy autodidakta munkás, akit aspirációi és egy polgárlány iránt érzett szerelme kínoz. Az alakításért Luca Marinelli a legjobb színésznek járó díjat kapta Velencében. Rodrigo Sorogoyen spanyol rendező, aki 2014-ben elnyerte a Transilvania-trófeát a kolozsvári fesztiválon, most ötödik nagyjátékfilmjével tér vissza.

A Madre a szülők és gyerekek közötti bonyolult kapcsolatot vizsgálja egy olyan anya történetén keresztül, aki elveszti a hatéves fiát, majd tíz évvel később abban a városban, ahol a gyermek eltűnt, megismer egy 16 éves kamaszt, aki erősen emlékezteti a gyermekére. Drámai, de humorral és dinamikus stílussal fűszerezett film az ausztrál Shannon Murphy Babyteeth című első filmje. Új komédiával érkezik Peter Cattaneo, aki húsz éve az Alul semmi (The Full Monty) című filmmel hódított: a Military Wives egy női karról szól, amelyet az Afganisztánban szolgáló férjek távollétében alapított néhány katonafeleség, a nők a brit zenei toplisták élére törnek. A főszerepet Kristin Scott Thomas alakítja. A TIFF-en vetítik Jonás Trueba La Virgen de Agosto című, Karlovy Varyban különdíjjal jutalmazott melankolikus filmjét is, amelyben egy 33 éves lány madridi kánikulában töltött nyarát követhetjük nyomon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat